- Kategori
- Doğal Tedaviler
Kiraz saplarını atmayın!.. Biriktirin lütfen

Bu gün bir kiraz bahçesindeydik:) Doya doya yiyeceğimiz kadar kiraz topladık, hatta yakınlarımıza ve komşularımıza bile yetecek. Kulaklarımıza küpe yaptığımız günler çok gerilerde kaldı, artık kirazın ilaç etkisinden yararlanma zamanı :)
Birkaç yıldır kiraz saplarını hiç atmıyorum, düzenli olarak bir kapta bekletiyorum ve aralıklı olarak çayını yapıp içiyorum. Aşağıda ilaç etkisi hakkında kısa bir bilgiye yer verdim, kimyasal olarak hazırlanmış preparatlardan medet ummak yerine bitki den yapılmış bir çay kullanmak çok daha doğru.
Kiraz saplarını kaynatınca önce hafif koyu sarı bir renk, sonra bekletince koyu kırmızı bir renk elde ediliyor. Tadını içerken keyfinizce ayarlayabilirsiniz, ben şekersiz ve hafif koyu renkte içmeyi sevdim. İlk sefer içtiğinizde hafif buruk bir tat olsa da bence pes etmeyin :)
Kiraz tadında günler dileğiyle:)
* PRUNUS AVİUM: Kiraz
* Kullanılan Kısmı: Meyve sapları, meyveleri, gövde kabukları, çiçekleri
* Özellikleri: Diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, barsak düzenleyicisi. Kabuklarının öksürük giderici, ateş düşürücü, ishal kesici özellikleri olduğu bilinir. Koyu renk meyveleri zengin demir içerikleri ile iyi bir kan yapıcıdır. İyi görmeyi sağladığı ve dişleri çürümekten koruduğu bildirilmiştir. Protein, karbonhidrat, Vitaminler (A, B1, B2, B3, B6, C), Mineraller ( Fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum) içerir.
* Kullanım Şekli: Kurutulup saklanan sapları yıl boyunca etkinliğini korur. 1 lt. soğuk suya konulan 40 gr. kurutulmuş kiraz sapı 30 dk. kaynatılarak elde edilen dekoksiyon günde 3 kez birer bardak içilir.
4 bardak suda kaynatılan 50 gr. ağaç kabuğu veya yaprağı günde 3 kez birer bardak içilir.
Kaynak
http://www.genetikbilimi.com/genbilim/bitkiletedaviamacli.htm
Resim adres
http://www.agaclar.net/galeri/files/4212-1156716397.jpg