Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '08

 
Kategori
Deneme
 

Kitabın adı önsöz

Kitabın adı önsöz
 

önsöz ansiklopedi


Bir eserin tanıtımı ile ilgili unsurlar hakkında ipuçları veren, izlenecek yolu işaret eden, amacını yönelik içerik taşıyan bir giriş sunumudur.

Kitaplar da (Ders, roman ve diğer eserler ) , kapsamlı kataloglar da , çeşitli film jeneriklerin de yayımlanan bir metin ya da anlatımdır.

Şimdiye kadar “ÖNSÖZ ” hep yardımcı tanıtıcı ve yönlendirici olmuş. Edebiyat dünyasında hiç malzeme olmamıştır.

O zaman bu ilki yaşayalım. Nasıl mı ?

Bir kitap yazalım adı “önsöz” olsun. Gücümüz yettiğince kitabın önsözlerini kitap ismi ve kaynak belirterek birebir alalım, her önsözü bir sayfa yapalım. 100 Bin eserin önsözünü kitaplaştıralım. 50 Bin yapraklık bu dev almanağı biner sayfalık dökümanlar halinde ciltleştirelim. Yani 100 ciltlik dev bir serimiz olsun. Kütüphanemize koymayı biran için hayal edelim.

Peki bu mümkün mü? İlk başta mümkün gibi görünse de maalesef mümkün değil. Zira telif hakkı bulunan binlerce eseri göz önüne alırsak kaynağı belirtilse de yasal olarak mümkün olmaz. Bir başka deyişle binlerce izin , ya da binlerce dava… Peki eser nitelik derecesi ne olurdu? Bana göre tanıtım rehberinden öteye geçemezdi.

Başka bir bakış açısıyla “ Tanıtım rehberi “ adıyla çıkarılsaydı sıkıntı yaşanırmıydı?

Tabi ki yaşanırdı, alfabetik ya da kronolojik sıraya konması gerekirdi eksikler olurdu. Yapılan ek baskılar ayrı bir külfet getirirdi.

Sanal dünya da basımı düşünülen “ÖNSÖZ” kitabı macerası başlamadan bitti. O halde Önsöz’ü bir paragraflık saltanatla bir başka açıdan anlatılmamışı anlatarak noktalayalım.

Önsöz ; Sözlükler de bulunmayan anlatımını arama motorlarına aktaralım. ÖNSÖZ NEDİR ? Başka bir tanımla günlük hayatımızda sıkca kullandığımız söylem öncesi kısa açıklamalardır. Mesela sıkca rastladığımız iki veya daha fazla kişiler arasında geçen bir diyalog da birinin diğerine/diğerlerine bir konuyu anlatmadan önce “ Bakın arkadaşlar size bu konuyu anlatacağım fakat sakın yanlış anlaşılmasın aslında şunu söylemek istemekteyim” cümlesi bir önsözdür.

Sağlıkla kalın Önsözsüz kalmayın. Bu da son sözdür. Saygılar.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..