- Kategori
- Kitap
Kitap Tavsiyeleri
Vee aylar sonra tekrar merhaba.
Klişe bir cümle var ya hani ”Hayat devam ediyor” diye öyle başlıyorum bende. Klişe filan ama gerçek bir cümle.
Zalim zaman olanca hızıyla geçiyorken, geçtiğimiz yıl bir virüs bulaştı dünyaya, hayatımıza, hepimiz neye uğradığımızı şaşırdık, afalladık, korktuk, hastalandık, öldük, tedirgin olduk, sıra ne zaman bize gelecek diye beklerken, maske mesafe hijyen konularında uzman olduk…
Neyse.
Corana başlı başına bir blog konusu onu sonraki bloğumda konuşalım.
Zaman, gözkenarımdaki çizgilerimi biraz daha belirginleştirerek, saçlarımdaki akları çoğaltarak, e biraz da yağ birikimi bırakarak bünyede her şeye rağmen hızlıca akıp gidiyordu. Bu akıştaki kendimce yaptığım en iyi şeylerden birisi de bolca kitap okumak oldu yıllardır. Ve pandemi dönemini de çokça kitap okuyarak geçirmeye çalıştım, çalışıyorum. Hal böyleyken okuyup çok beğendiğim, tavsiye etmek istediğim biyografi kitabı paylaşmak istedim dilim döndüğünce. Son yıllarda en çok biyografi, anı, tarih, mektup gibi kategorilerdeki kitapları okumaya özen gösteriyorum.
Haydi başlayalım:
Öncelikle son okuduğum kitapla başlayalım
“Ömrümden Uzun İdeallerim Var” Suna KIRAÇ
Yıllar önce “Ekonomik zorluklar aşılır, siyasi krizler çözülür. Ancak; çocukları harcanmış bir toplumu yeniden onarmak mümkün değildir” diyen Suna KIRAÇ’ın hayatından umut, inanç, özveri ve başarı ile taçlandırılmış gerçekler… Eğitime, bilime adanmış bir ömürden ilham veren, örnek olması gereken müthiş anılar… Mutlaka okunmalı… Kimi zaman gözlerim dolarak, kimi zaman gülümseyerek okuduğum, bitmesini istemediğim kitaplardandı.
Mina URGAN “ Bir Dinazorun Anıları”
Okumak değil de, sohbet ediyormuşçasına ilerleyen bir kitap. Atatürk, Abidin Dino, Halide Edip, Neyzen Tevfik, Sait Faik, Yahya Kemal, Ahmet Haşim ve başka çok kıymetli isimlerle zenginleştirilmiş bir ömür. Açıkyürekli, yalın ve naif bir anlatımla…Okurken öğrenmek için okunmalı…
Fazıl SAY “Suya Yazılan”
Öğrenciler okuyup ilham almalılar, Öğretmenler, anne babalar okumalı, her cümlesi o kadar değerli ki.. “ Etrafında sevmediklerinle ilgilenme. Sana ilham verenlere yönel. Ruhun ve bedenin için nereden, ne aldın? Ona bak”… Haytını, anılarını, konserlerini anlattığı kitabı " Suya Yazılan" mutlaka okunmalı
Haldun DORMEN “Yaşlanmaya Vaktim Yok”
Biraz anılarını, Tiyatro dünyasının tanınan tanınmayan isimlerini, sahne sanatlarına gönül vermiş olanlara bence ders niteliğinde tavsiyelerini, hayata sarılışını, enerjisini, üretmekten paylaşmaktan zevk alan deneyimlerini, asla umutsuzluğa kapılmayışını okumak isterseniz önemle tavsiye olunur efendim.
İpek Çalışlar “Biyografisine Sığmayan Kadın Halide Edip”
“Aşk ve Hürriyet her gün kazanılmalı” diyen Halide Edip’in her biri yayınlandığı yıllarda olay yaratan romanlarındaki kahramanları gölgede bırakan hayatını okurken, hakkında çok da şey bilmediğinizi hayıflanarak öğrenecek siniz. İlham veren güçlü karakterini, yakın tarihimizi ve kadın haklarının nereden nereye geldiğini anlamak için mutlaka okunmalı…
Elfin TATAROĞLU “Bahriye”
6 Ekim 1990 günü evine gönderilen bombalı paketle katledilen Doç.Dr. Bahriye ÜÇOK’un hayat hikayesi… Zorlu geçen çocukluk yıllarından sonra başarılı bir eğitim hayatı, İlahiyat Fakültesinde cübbe giyen ilk kadın akademisyen olan, hayatını aydınlanmaya, bilime adayan korkusuz bir kadının hayatı. Kitapta; Ahmet Taner KIŞLALI, Muammer Aksoy, Uğur MUMCU, Çetin EMEÇ, Abdi İPEKÇİ cinayetlerini de okuyacaksınız.
Perihan BAKIR “Size Nefesimi Bırakıyorum”
Şarinin kızkardeşinin hafızasından süzülen çok kıymetli anılar var bu kitapta. Bir trajediye dönüşen yaşam öyküsünde 7 yaşındayken annesiz kalan Cemal Süreyya “küçük kalbimdeki kuş ölmüştü” diye ifade eder acısını, 8 yaşındayken annesinin mevlidini okur camide. İkinci sınıftayken öğretmeninin bir öykü yazın dediğinde kullandığı” canciğer” kelimesi ile ilk ödülünü alır küçük yaşında. Anıları kimi zaman fotoğraflar eşliğinde, kimi zamanda şairden alıntılarla süslenmiş yürek burkan bir yaşam hikayesi…
Halide Edip Adıvar “Mor Salkımlı Ev”
Halide’nin çocukluğundan itibaren 1918 yılı 1. Dünya Savaşı sonuna kadar olan anılarından oluşan bir kitap. Ülkemizin yakın tarihi hakkında epeyce bilgi edinmek için muazzam bir eser. Çocukluğunun geçtiği Mor salkımlı Ev’i, eğitim yıllarını, evliliklerini, yazarlığa başladığı sürecini, cesaretini, kabiliyetini, o yıllarda eğitime nasıl gönül verdiğini, Lübnan’a, Mısır’a gidip oradaki Türk Okullarında görev yapışını… kesinlikle yakından tanınması gereken bir yazar…
Yoğun ve karmaşık geçen gündelik yaşamın molalarında kitap okumak gibisi yok. Farklı dünyalara dalmak, en önemlisi de yeni bilgiler öğrenmek paha biçilemez bir şey benim için.
Şimdilik bukadar. Keyifli okumalar.
Sevgiyle, sevginizi hak edenle kalın.