Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '06

 
Kategori
Tarih
 

Kubilay ve Menemen Şehitleri:''İnandılar, dövüştüler, öldüler...''

Kubilay ve Menemen Şehitleri:''İnandılar, dövüştüler, öldüler...''
 

Adı, Mustafa Fehmi olanlar daha iyi bilirler 23 Aralık'ın önemini. Adı, Kubilay olanlar, 76 yıl önce bugün tarihe, acıyla, gericilikle geçen ''Menemen Olayı''nı daha hüzünlü yaşarlar. Meslek hanesinde ''Öğretmen'' yazanlar, unutmaz ''Cumhuriyet düşmanları''na kahramanca mücadele veren meslektaşlarını. Çok iyi bilir ''Önce vatan'' diyerek, ülkesini koruyan, uğruna şehit olan Mehmetçiklerimiz, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı.

O gün, ''biz şeriat ordusuyuz''diye bağırarak, ''Müftü Camii''ne girenlere, tehditle, ''Ey ahali din elden gidiyor. Şapka giyen kafirdir. Yakında yine şeriata dönülecektir. Bize kurşun işlemez'' kışkırtması ile ayaklanan, kendini ''Mehdi'' ilan edenlerin karşısına, bir manga askerle, hem de silahlarında kurşun olmadığı için süngülerini takıp gelen asker'leriyle, geçerek, ''kan dökülmemesi''için teslim olmalarını isteyen Mustafa Fehmi Kubilay şehit edilmemiş olsaydı, belki anılarını yazdığı kitaplarda daha detaylı okuyacak, ''Cumhuriyet düşmanları''na karşı her zaman dikkatli olmak gerektiğini duyacaktık, ''şeriat''yanlılarının, kendini ''mehdi''ilan eden profesörlerin, erkek olduğu için tesettürlü kadın doktor ve radyoloji uzmanı tarafından muayene edilmeyen hasta haberlerinin duyulduğu günümüzde. Kimbilir, belki 100. yaşını kutluyor olacaktı, yakasından çıkarmadığı şeref madalyası ile.

76 yıl geçmiş, Adana Kozan doğumlu, genç Cumhuriyet'in genç Öğretmeni, Mustafa Fehmi Kubilay, Menemen 43. Piyade Alayı'nda asteğmen olarak askerliğini yaparken, 23 Aralık 1930'da ''gerici'', ''şeriat yanlısı'', ''yobaz''ların çıkardığı ''Menemen Olayı''nda şehit oluşunun üzerinden. 76 yıl geçmiş, Mustafa Kemal Atatürk'ün : ''Büyük ordunun kahraman ve genç zabiti ve Cumhuriyet'in Mefkureci Muallim Heyetinin Kıymetli Uzvu Kubilay Bey'in Kanı Cumhuriyet'in Hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır'' sözünün üzerinden. Ve 76 yıldır okuyoruz, Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan Bey, Bekçi Şevki Bey adlarına dikilen anıttaki,'' İnandılar, dövüştüler, öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz'' cümlesini.

Saygıyla anıyoruz. Ruhları şa'd olsun.

Tuğba

resim kaynağı: www.menemen.net

Ferdi Vatansever'e uzanan ellerin sayısını çoğaltmak için: http://biryardımeli.bz.tc

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..