Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

30 Ekim '08

 
Kategori
Futbol
 

Küfürizm

Küfürizm
 

Küfürizm.


Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, 2010 Dünya Kupası eleme grubunda Belçika ile İstanbul'da yapılan maçta rakip takım teknik direktörü Rene Vandereycken ile yaşadığı olaydan dolayı kamuoyundan özür diledi.

Tamburacı'ya küfür ettiği iddialarını da yalanlamayarak, "Daha ne iyilik de yaptım işte, kimse ne okuyordu ne dinliyordu, şimdi birkaç günde tanınmış oldu'' diye konuştu ve devam etti; ''Meslektaşlarıma, ekibime, oyuncularıma bir özür borçluyum. Özellikle de kamuoyuna, futbolseverlere bir özür borçluyum, ama en sonunda kendime bir özür borçluyum. Çünkü bu kadar kariyeri belli olan, benim gibi tecrübeli birinin, bilerek, isteyerek üzmek için daha evvel çalışılmış olan bir şeye, tahriklere kapılmalıydı. Bu gerilim içinde çok büyük krizleri halleden ben maalesef hata yapabiliyorum. Hiçbir şekilde muhatap olmamalıydım. Hatalı olduğumu kabul ediyorum. Kamuoyuna özür borcum var, bu vesileyle özür dilemiş oldum.''

Terim, bir basın mensubuyla yaşadığı olayın sorulması üzerine, ''O konuda bir adım geri atmam. O konunun evveliyatı var. İş mahkemeye gitmiştir. Bana göre söyledikleri eksiktir, 'söylemedim' de demem. Bir adım da geri atmam. O kişisel bir mevzu. Benim hiçbir kurumla çatışmam yok. İşi kurumsal yapmanın manası yok. O mahkemeye gitmiştir. Daha ne iyilik de yaptım işte, kimse ne okuyordu ne dinliyordu, şimdi birkaç günde tanınmış oldu'' diye konuştu.

Son günlerde özellikle futbol camiasında, bir küfürizm akımı aldı başını gidiyor, Milli Takımlar Teknik Direktörü önce kendi meslekdaşlarından birine sonra bir yazara, Milli Takım Oyuncusu basına, eski hakem yeni yorumcular, futbolculara, küfür üstüne küfür.Bu konuda son haber Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim hakkında, Yenişafak gazetesi yazarı Osman Tanburacı’nın bıyığına ve annesine küfür ettiği iddiasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı yönünde.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede şu bilgilere yer verildi: "Osman Tanburacı, 11 Eylül’de verdiği şikayet dilekçesinde, Fatih Terim’in kendisini telefonla arayarak hakaret ettiğini ileri sürdü. Bir televizyon kanalındaki beyanından sonra Fatih Terim’in 9 Eylül’de kendisini telefonla arayarak "Senin bıyığını s...... Ananı avradını s......" deyip sövdüğünü söyledi." Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca da olay tarihi ve saatinde Tanburacı’nın, Terim tarafından arandığının tespit edildiği belirtildi. Fatih Terim’in hakaret suçundan TCK’nin 125/1. maddesi gereğince 3 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Terim, İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

KÜFÜR NEDİR? Hayal kırıklığı gibi duygularını ifade etmek veya karşısındaki insanları incitmek için kullandığı kötü kelimelerdir. Bazı insanlar dalga geçmek veya kendilerini kanıtlamak için de bu sözcükleri kullanır. Küfür-frü (isim) Arapça kufr1 . Sövme, sövmek için söylenen söz, sövgü:sunturlu küfür-frü (isim) Çok kötü, berbat, ağza alınmaz küfür:Kaynak: Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük.

Küfür, hoş olmayan, kırıcı, incitici ve görgüsüz, mahalle ağzının kullandığı sözlerdir. Eskiden küfür olarak sayılan bazı sözcükler bugün günlük hayattaki sıradan sözcükler olarak anımsanmaktadır. Örneğin: "Salak" sözcüğü 1980'li yıllara kadar en adi ve büyük bir küfür sayılırken şimdi günümüzde o kadar da etkili bir sözcük değildir ve küfrün derecesi kişiden kişiye değişebilir. Kaynak: Vikipedi KÜFÜR

HANGİ SÖZCÜKLERDEN OLUŞUR? Birinin onurunu kırmak amacı ile kullanılan argo kelimelerden, duygularını incitmek için kullanılan terbiye sınırlarını aşan sözcüklerden, küçük düşürecek şekilde kullanılan eleştirmeye yönelik sözcüklerden, bulunulan kültürü, dini ve ırkı küçük düşürücü sözcüklerden oluşur.

NEDEN KÜFÜR EDİLİR? Küfürlü bir aile ortamında bulunulduğunda, duygusal çöküntü yaşandığında, kendini ifade edecek yeterli kelime dağarcığına sahip olunmadığında, kendini olduğundan daha büyük gösterme çabası içinde olunduğunda, çevredeki insanlara baskı yapmaya ve bu insanları sindirmeye çalışıldığında.

KÜFÜR ETMENİN KİŞİYE ZARARLARI NELERDİR? Söyleyen kişiyi sevimsiz yapar. İlişkilerini tehlikeye sokar. Kişinin acizliğini ve çaresizliğini kanıtlar. Küfür eden kişiye diğer insanların saygısı azalır. Kişinin kendisini kontrol edemiyor izlenimi vermesine neden olur. Küfür eden kişinin kötü bir alışkanlığa sahip olduğunu gösterir. Kişinin eğitimsiz bir insan olduğunu gösterir.

KÜFÜRÜN TOPLUMA ZARARLARI NELERDİR? Konuşulan dili bozarak ülkeyi dilsiz durumuna düşürür. Tahmin edilenden daha çok insanı kızdırır. Küfürü duyan kişilerin kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olur. Topluma saygısızlık göstergesidir. Tartışmalara sebep olur. Düşmanlık göstergesidir. Şiddete neden olur. Toplumun çöküşünü hazırlar.

DİLİMİZİ KÜFÜRDEN ARINDIRMAK İÇİN Küfürün zararlarının farkına varalım…Olumlu düşünelim. Sabırlı olmayı öğrenelim. Küfürlü sözler kullanmak yerine, sorunlarla baş etmeyi öğrenelim. Halimizden şikayet etmeye son verelim. Küfür yerine kullanabileceğimiz kendimizi daha iyi ifade etmeye yarayacak sözcükler bulalım. Haklarımızı kibarca elde etmeyi öğrenelim. Birbirimize sevgiyle yaklaşalım.

Küfürsüz tertemiz bir dünya için, Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 61
: 2135
Kayıt tarihi
: 24.09.08
 
 

İstanbulda yaşıyorum, bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum. Kitap okumayı, satranç oynamayı, ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara