Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

28 Aralık '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kurallar ve yasalar

Kurallar ve yasalar
 

- Hayat kurallara uymakla mı güzelleşir, bir kurallar bütünü müdür?

- Bir düzenden söz ediyorsun sanırım

- Evet düzen, düzeni sağlayan unsurlardan

- Her şeyin zıddıyla var olduğunu da biliyorsun değil mi, hatta daha fazlasını söyleyeyim bu evrenin bir antisi bile var , elektron, pozitron gibi, artı eksi gibi

- Yani

- Düzeni sağlayan bu zıtlıklardır, zıtlıklar olmasa düzen de olmaz gibi bir mantık yürütebilirsin.

- Yine kafama arıza sokmaya başlıyorsun hoca

- Arızalanma kuruluş, organizasyon böyle, zıtlar olmaz ise aynılar darmadağınık olur.

- Sen yine evreni yöneten yasalarla, sosyal hayatı yöneten yasaları özdeşleştirmeye çalışıyorsun

- Çalışıyorum tabii ki , bu muhteşem organizasyondan bağımsız yaşamak mümkün mü, tüm hücrelerin, atomların evrensel kurallara, yasalara bağlı hareket ederken sen ondan nasıl bağımsız kalabilirsin ki?

- Yani???

- Çin’de bir kuş kanat çırptığında atmosferi etkiliyor, ufacık değişimler büyük değişimlerin alt yapısını oluşturuyorsa, yani etkileşimle bu denli belirginse tabii ki biz de bu yasalara uyacağız. Yalnız, insani yasalarla, fiziksel yasaların farkı var. Fiziksel yasaları değiştirmek mümkün değil, ama insani yasaları her zaman değiştirebilirsin. Bu da bizi insani kuralların yetkin olmadığını gösterir.

- Yani aklımıza estiği gibi mi hareket edelim, uymayalım mı kurallara.

- Öyle demedim. Kurallar, yani insani kurallar, egemen güçlerin kendi rahatlarını ve varlıklarını korumak için konulur. Ve bu kurallara uyulmaz ise ceza vardır. Bu kurallar şimdiye kadar evrensel boyutlara ulaşmamıştır, güçlünün dediği olmuştur hep ve buna kural denmiştir.

- Başka türlü olması mümkün mü?

- Hayır, değil, kurallara karşı çıkıp düzeni değiştirenler, sonradan kendi kurallarının bekçisi haline gelirler, o nedenle demokrasiler dikta heveslilerinin gelişme ortamını yaratırlar, demokrasi kullanılarak baskı rejimlerinin kurucularının örgütlenmesi sağlanır, mesela Humeyni Fransa’da konuşlanarak İran devrimini yapmıştır, bunu yaparken halkını şahın zulmünden kurtaracağını belirtmiş, İran’ı demokrasiye kavuşturacağını söylemiştir. Sonuç ortada.

- Evrensel kurallar, yasalar böyle çalışmıyor mu, yani güçlüler egemen değil mi?

- İnsanlar dışındaki aleme bak, bitkilere, hayvanlar, gezegenlere, güneş sistemlerine ve galaksilere yani gök adalara, hepsinin uyduğu kurallar evrenin başlangıcından beri aynı. Hayvanlar içgüdüsel yaşama şekillerini sürdürürken, cansız varlıklar bizim keşfe çalıştığımız yasalarla yönetiliyorlar, durum bu kurallar ve yasalar çerçevesinde hep aynı. Yukarı çıkan her cisim aşağı iner, basınç artarken hacim sabitse sıcaklık artar, dayanma noktasını aşınca hacim patlar. Duran cisimler durmak, hareket eden cisimler hareket etmek ister. Evrende duran hiçbir şey yoktur, mutlak hareketsizlik mümkün değildir.

- Dur dur hocam, kafamı karıştırma, hem duran cisimler durmak ister diyorsun, hem de duran hiçbir şey yoktur diyorsun.

- Hareket zamanın başlangıcında başlamıştır, toplam kuvvet sıfır ise hareket sabit hızladır veya yoktur, ama harekete başlayan evren için toplam kuvvet sıfırdır, ve toplam enerji sabittir, durmak yoktur.

- Bunu günlük hayata nasıl uygularsın hocam.

- Hareket eden cisimler hareket etmek, duran cisimler durmak ister dedim ya. Bu değişim anlamına gelir, hareketli halden durgun hale, durgun halden hareketli hale . bunlar tabii Newton evreninde. Yani bizim gözle görüp, elimizle tuttuğumuz koordinatlarda. Topluluklar da böyledir, değişime karşı direnç gösterirler kökten değişimler ancak kuvvet uygulanarak sağlanır, bunların adı devrimdir. Bazı değişimler yumuşak geçişlerle sağlanır kuvveti hissetmezsin bile. Bunun adı evrimdir.arabanın frenini köklemek ve yavaş yavaş basmak arasındaki fark gibi. Köklediğinde emniyet kemerin yoksa camdan fırlar gidersin, diğerinde durduğunu anlamazsın bile.

- Devrimciler kötü iş mi yapıyorlar hocam

- Bunu iyi veya kötü diye sınıflandırması olmaz. Ama kan dökülmeden, rahatsızlık yaratmadan, bu dünyada adına devrim denilen bir olgu yaşanmamıştır. Tabiata aykırı hiçbir devrimin yaşaması olası değildir ve yaşamamıştır. Tarihte devrim denilen şeylere bak, hangisinden söz edilmiyorsa o tabiata aykırıdır. Bazen de devrimlerin tabiata aykırı kısımları ortadan kalkar, devrim kuşa çevrilir. Toplumun muhafaza etmediği devrimleri, sayısı sınırlı ve tayin edilmiş devrim muhafızları ile koruyamazsın. Bak seksen yıllık Sovyet devrimi üç yılda çöktü.

- Hocam şöyle diyebilir miyiz, kurallar tabiata uymuyorsa, çiğnenmeye mahkumdur ve yaşaması mümkün değildir.

- Aynen öyle

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara