Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '12

 
Kategori
Dünya
 

Kurucu kardeşler

En kalabalık ve siyaseten en önemli Arap devleti kadim ülke Mısır’da dün ilk turu biten anayasa referandumunun resmi olmayan sonuçlarına göre halkın büyük çoğunluğu yeni anayasaya ‘evet’ dedi. Toplamda ülkenin on farklı bölgesinde yapılan referandumla oy kullananların çoğu reylerini olumlu yönde kullandı. Ülke genelindeki sonuçlar incelendiğinde yoğun olarak sadece Kahire ve Garbiye’de ‘hayır’ oylarının fazla çıktığı söylenebilir. Mısır Yüksek Seçim Kurulu’nun olabilecek şikâyetleri de dikkate aldıktan sonra ilgili resmi açıklamalarda bulunacağı tahmin edilmektedir.

Aslında referanduma katılımın % 38 gibi düşük bir düzeyde gerçekleşmiş olması son derece düşündürücüdür. Yapılan bu ilk tur oylamaya kayıtlı bulunan 25 milyon seçmenin yaklaşık olarak sadece 8,5 milyonu seçime katılmayı tercih ederek sandık başına gitmiştir. Özellikle Başkan Mursi’nin kendi memleketi olan Şarkiye İlinde seçmenlerin çoğunluğu yeni anayasa lehine oy kullanmıştır. Mısır’daki ‘Müslüman Kardeşler’ (İhvan-ı Müslümin) Partisinin genel sekreteri Mahmud Hüseyin seçimlerde bir şaibe bulunduğu hakkındaki iddialara cevaben parti teşkilatlarının referandumun icrasıyla ilgili bir görevlerinin bulunmadığını belirtmek zorunda kalmıştır. İhvan’a göre Mısırdaki seçimler büyük bir şeffaflıkla gerçekleştirilmiştir.

Tüm bu açıklamalar yapılırken farklı görüşteki eski rejim yanlılarınca liberal Vefd Partisi binasına bir saldırı olmuştur. Ayrıca eski başkan adaylarından bazıları bizzat dilekçe vererek seçime itiraz etmişlerdir. Hatırlanacağı gibi geçen hafta çıkan olaylarda birçok yaralanmalar dışında ölenler dahi olmuştur. Genel gidişattan anlaşılmaktadır ki ülkedeki tansiyon yine giderek yükselmektedir. Diğer partilerin seçimi boykot çağrılarına rağmen Mursi seçim sürecinin devam etmesi doğrultusunda bir karar almıştır. Bazı Batılı gözlemci kuruluşların demeçlerine göre ise ülkeye yeterince seçim gözetmeni getirilmediğine dair bir eleştiri yöneltilmiştir. Durum öyle gösteriyor ki yaşanan bazı olumsuz gelişmelere rağmen yeni anayasa referandumu oylamasının ikinci turu yirmi iki aralık cumartesi günü gerçekleştirilebilecek.

Acılı Mısır devriminin rüzgârından sonra eski rejime sadık birçok taraftar Müslüman Kardeşlerin getireceği yeni anlayıştan çekinmektedir. Mısır’ın diğer bir kesimi ise despotik geçmişe geri dönmekten korkmaktadır. Seçim bize göstermiştir ki; yeni anlayışa karşı olan muhalefet bile Kardeşlere bir şans tanıma konusunda bir hayli isteklidir. Bizce yeni Başkan’ın meşruluğunu kazanması için bu seçimler son derece önemlidir.

18 aydır Mısır’daki öfke ve kan her daim yeni bir bölücü muhalefeti tetiklemektedir. Aslında eğer hazırlanan bu anayasa ikinci turda da tamamen kabul edilirse yeni meşru bir düzenin oluşması sağlayabilecektir. Bu anayasa derin ve mikrop kapmış yaraların/ anlaşmazlıkların çözülmesi için demokratik bir şanstır. Mısır’daki laik kesim kardeşlerin İslami geçmişinden rahatsızlık duymaktadır. Daha doğrusu hazırlanan anayasa ile uzun vadede İslam hukukunun yürürlüğe gireceğinden çekinmektedirler. Kurucu Kardeşler bu noktada toplumsal uzlaşmayı sağlamak ve muhalefetin de endişelerini gidermek zorundadır. Eğer bunu gerçekleştirmezlerse ileride bir gün despot Mübarek Rejimin ’den bir farkları kalmaz.

Eski başkan adaylarından oluşan bir grup kendilerine lider olarak Nobel barış ödülü sahibi ve eski BM yetkilisi Muhammed El Baradey’i seçti. Söz konusu koalisyon bazı Mısır gazetelerinde de yer alan haberlere göre Mursi tavrını yumuşatana kadar protesto ve grevlerin devam edeceği tehditlinde bulundular. Bu konuda Kurucu Kardeşler eğer endişeleri gidermezlerse yeni anayasanın bir hüsn-ü kabul göreceğini söylemek son derece zorlaşır. Mısır bu tarz kutuplaşmalar yüzünden bir bitkin insanlar memleketine dönüşmüştür. Eğer şartlar daha da olumsuz yönde zorlanırsa ileride çölde görülen bir seraba da dönüşebilir…

 
Toplam blog
: 36
: 615
Kayıt tarihi
: 07.12.12
 
 

Beyaz Arif Akbaş, (d.1979 İstanbul) Türk eleştirmen şair/yazar. 2005 yılında Ahmet Yesevi Ünivers..