Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '08

 
Kategori
Güncel
 

Kuş gribi ve kene

Kuş gribi ve kene
 

Birkaç sene önce tüm dünyayı ve bir ölçüde de ülkemizi etkileyen sağlık problemi, “<ı>kuş gribi” konusu idi, hatırlarsınız. Milyonlarca kanatlı hayvan, tavuk vebası da denilen bu hastalığa yakalanmış, toplu ölümler ve zorunlu itlaflar yaşanmış, insanlar da bu durumdan son derece olumsuz etkilenmişlerdi.


Tavuk ve diğer kümes hayvanlarından elde edilen beyaz etin ve hele hele de o yumurtanın, hayatımızda, aslında ne kadar da çok yer tuttuğunu o zaman anlamıştık.


O dönemde, ülkemizdeki tavuk ve benzeri kanatlı hayvan popülasyonunda ciddi anlamda bir azalma oldu. Yani bir başka deyişle, ekolojik denge ve doğal seleksiyonun ayarı kaçtı.


Geçen sene ve bu sene de “<ı>kene” belası ile başımız dertte. Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde, ben bile birkaç tane kene yazısı* yazmışım. Peki bu, keneleri en fazla tüketen canlı türünün kanatlı kümes hayvanları olduğunu biliyor muydunuz?


Kene denilen hayvan, son iki senede var olmadı. Yüzyıllardan beridir, doğal çevrim içinde vardı. Öldürücü virüsü taşıyan kene türü de yıllardan beridir yaşamaktaydı. Ama gelin görün ki denge kaçtı.


Bu yazdıklarım ve yazacaklarım, herhangi bir bilimsel çalışmanın ürünü ya da yansıması değildir. Ben de zaten bir bilim insanı, biyolog falan değilim. Sadece fikir yürütüyorum. Belki de atıyorum. Ama bu denklemin içinde doğruluk payı olduğuna inancım sonsuz.


Keneleri yemekte iştahlı olan kanatlı kümes hayvanı popülasyonu azaldı ve son iki yılda keneden bulaşan virüse bağlı insan ölümleri arttı. Çünkü, bu sefer de kene popülasyonunda anormal bir artış oldu.


Kim bilir, belki de bizim bu tavuk-horoz kısmının en çok sevdiği kene türü, Kırım-Kongo’lu kenelerdi.


Yarı şaka yarı ciddi ele aldığım bu konu, aslında çok düşündürücü ve tedirgin edici gelişmeleri içerisinde barındırıyor. Dünyamızın dengesi kaçıyor, ekolojik sistemin ayarı, ayar tutmaz hal alıyor. Bir taraf bozuluyor ama o bir tarafla beraber, bin taraf daha rotadan çıkıyor.


Ve atalarımızdan miras kaldı diye kendimizi kandırdığımız; aslında çocuklarımızdan ödünç aldığımız dünyamız, doğal hayat ve çevremiz; acaba bundan sonra, bizlere ne gibi acı sürprizler yaşatacak bilemiyoruz.




* "Bacağımdaki Kene": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=52135

* "Ne Kene, Ne Kuş Gribi; Tehlike, Yollardaki İngilizler": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=50544

@İki sene önce bugün "Med-Cezir ya da Ying-Yang": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=764

@İki sene önce bugün "Yazmak": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=766

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..