- Kategori
- Yöresel Yemekler
Lahana oturtma

LAHANA DEYİP GEÇMEYİN
Sağlık açısından son derece faydalı bir sebze olan Lahana, mevsim itibarı ile de her zaman bulabileceğimiz ve de ekonomik olarak çok ucuz bir sebze. Ülsere, bronşite, idrar söktürücü özelliği ve daha pek çok rahatsızlıkların giderilmesinde önemli katkıları olan lahananın en önemli özelliğinden birisi de kansere karşı olan koruyucu özelliğidir.
Ülkemizde, her yörede lahananın değişik ve lezzetli yemek türleri yapılmaktadır.
Özellikle en çok tercih edilen yemek türü malumunuz lahana sarması(dolması) dır. Fakat biraz meşakkatli bir yemek olduğu için, hanımlar sarma yapmaktan üşenirler.
Bu gün, lahana sevipte , zorluğundan çekinenler için sarma yapmadan aynı lezzeti yakalayabileceğiniz bir tarif vermek istiyorum.
MALZEME
1 ad. orta boy beyaz lahana
1/2 kg orta yağlı kuşbaşı et( ya da kıyma)
2 ad kıyılmış soğan
2 kaşık salça
yarım finsan sıvı yağ
1 kaşık tereyağ
5 ad. rendelenmiş domates
2 ad. düvülmüş sarımsak
2 kaşık sirke
birer tutam; tuz, karabiber, pulbiber, nane
HAZIRLANIŞI
Lahana yapraklarını ayırıp yıkayın ve geniş bir kapta kaynayan suda yumuşatın.
tencerede sıvı yağda, soğanı ve eti kavurun, salça ve domatesle, sirke, tuz, karabiber ve naneyi ilave ederek soteleyin. 1 bardak sıcak su ekleyip 10 dk. pişirin.
Bir tavada tereyağını eritip, sarımsak ve pulbiberi ekleyerek hafif kızartın.
Fırın tepsisine üçte bir lahanaları yayın, üzerine et sotenin yarısını gezdirin, kalan lahananın yarısını daha ekleyin, sotenin kalanını üstüne dökün, kalan lahanalar ile üzerini iyice örtün.
erittiğimiz tereyağını üzerine gezdirip üzerini folye ile kapatarak fırında pişirin.
Not: acılı sevenler bol acılı yapsın.
Akşam evde nefis ve de sağlıklı bir ziyafet verin ailenize.
Afiyet olsun efendim. Saygılarımla,
Merih