Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '07

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Lezzet durakları' nda Mehmet Yaşin

Lezzet durakları' nda Mehmet Yaşin
 

Mehmet Yaşin’in, gazetesindeki köşesinin, yıllardır müdaviyim. Vefatından önce, merhum Tuğrul Şavkay’ın gastronomi dünyası ile Mehmet Yaşin’in gezi dünyasına konuk olmadığım hafta sonlarını eksik yaşamış gibi hissederdim. Şahsen de tanışmış olduğum, Sayın Şavkay, zamansız ve genç bir yaşta aramızdan ayrıldı. Yerine, boş bıraktığı köşesinde Prof.Arman Kırım yazmaya başladı ama ne yalan söyleyeyim aynı tadı hiç vermedi. Yaşin ise aynı lezzeti ile devam ediyor gezi yazılarına.

Yeni yayın döneminde, CNN Türk haber kanalı, Mehmet Bey’in hazırlayıp-sunduğu “Lezzet Durakları” isimli bir gezi-yemek programını yayın akışı içine dahil etti. Çok da isabetli oldu. Bizler gibi hem gezmeye hem de yemeye düşkün olan insanlar için müthiş bir rehber niteliğinde program.

Mesela geçen programlardan birinde, Usta’nın yolu bizim Foça’ya düşmüştü. Orada bir “gopez” yemeği tanıttı ki vallahi kırık yıl düşünsem aklıma gelmez. Yemeği yapan restoran da defalarca önünden geçtiğim, oturup yemek yediğim bir mekan ama bu yemeklerinden bihaber olduğumu fark ettim. Kendime de kızdım.

Efendim, gopez balığı aslında pek makbul bir balık olarak addedilmez. Küçük balıkların neredeyse tamamı gibi gopez de tava balığı olarak bilinir. Yağsız ve kılçıklıdır. E tavada balık yapacak insan da kesesine göre ya sardalye-hamsi seçecektir, ya da tekir-barbun-kaya barbunu. Zamanına göre lidaki-istavrit-mezgit-çinekop. Gopez kardeşimiz, bu arkadaşların hep gölgesinde kalır. Klas meselesi yani bir bakıma.

Eski Foça’nın liman caddesi denilen şirin mi şirin dar sokağında bulunan restoranda, gopez şöyle sofraya getiriliyor dostlar. Öncelikle, daha önce defalarca yazdığım, doğru kızartma teknikleri ve malzemesi ile tavada, nar gibi kızartılıyor balıklar. Hafiften çıtır bırakılıyor. Servis tabağının altı, sarımsaklı yoğurt ile hazırlanıyor. Evet yanlış okumadınız yoğurt ile. Ama sakın siz, tazeliğini gözünüzle görmediğiniz balıklarla süt ürünlerini birlikte tüketmeyiniz. Yoksa zehirlenirsiniz.

Nar gibi kızarmış, çıtır gopezlerin üzerine de sarımsaklı yoğurt ve yağda kırmızı pul biber sosu ilave ediliyor. Tabağın yanına domates, biber ve kuru soğan dilimleri konarak ve kıyılmış maydanoz serperek servis ediliyor. Bir nevi balıklı mantı yani.

Vallahi sizi bilmem ama benim yazarken, dilim-damağım sulandı. Foça bana kırk dakika mesafede, uzak olanlar düşünsün. Düşünmek istemeyen de geçsin mutfağına işe koyulsun. Unutmayın, sadece taze balıkla...

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..