- Kategori
- Blog yazarları tartışıyor!
Lö şike oriyantal

Bütün Türkiye' yi ve futbol kamuoyunu Temmuz 2011 tarihinden beri meşgul eden ve gündemden düşmeyen ŞİKE OLAYI' nın tabi olduğu yasal hükümler özetle şöyledir :
" Şike yapan , şikeye teşebbüs eden, teşvik primi veren kulüp küme düşürülür. " Bu konuda tek şart , bu SUÇ eylemlerini işleyen kişinin " kulüp yöneticisi olması " şartıdır.
Hukuki durum böyleyken, şikeye adı karışan kulüpler neden küme düşürülmez. Bu kadar beklenir.
- Hakkında polis takibatı yapılmışsa,
- Savcı soruşturma yapıp iddianame hazırlayıp mahkemeye sunmuşsa,
- Mahkeme tutuklama kararı almışsa,
bu yöneticinin üyesi olduğu kulübün, " küme düşürülmesinden " başka bir yol yoktur. Mevcut mevzuat hükümleri bunu emretmektedir.
O halde ne bekleniyor? Ya da neden beklendi.
- Biz hukuk devletiyiz.
- Hukuk ne derse o olur ?
- Başa gelen çekilir.
- Adaletin kestiği parmak acımaz.
Neden denmiyor?
Neden işi, sürüncemede bırakmaya çalışıyoruz. Sallan yuvarlan, gürültü çıkart, bağır çağır, suları bulandır, belki bir çıkar yol bulunur. İnsanlar uyutulur.
Hani hep deriz ya " ASLANLAR GİBİ ORTAYA ÇIKARIZ..............! "
Evet aslanlar gibi ortaya çıkıp,
- " Bizim yöneticimiz hakkında ŞİKE ŞÜPHESİ mevcuttur,
- " Mahkemeler yöneticilerimizi tutuklamıştır.
- " Mevzuat hükümleri bu durumdaki kulüplerin düşürülmesini emrediyor. "
- " O halde paşa paşa cezamızı çekeceğiz. "
- " Adaletin kestiği parmak acımaz" ,
Neden demiyorlar.
Bunu demek hiç de kolay değil ? Tamam. Ama işlenmiş bir suç var, cezası belli.
Suç yok deniyor.
Mahkeme kararı beklensin deniyor.
Oysa mevcut mevzuata, yani Disiplin Talimatı' na göre,ayrıca mahkeme kararının beklenmesi söz konusu değil. Bu talimat hükmü, yani 58. maddenin hükmü kesin . Yani :
" Şike" veya " şike şüphesi " varsa veya " teşvik primi " verilmişse veya şüphesi varsa,
şike suçu işlenmiş sayılıyor.
Kulüplerin mahkemeye verilmesi söz konusu değil.
Yani, Kulüplerin " Küme düşmesi konusunda " bir mahkeme kararı alınması sözkonusu değil.
Tekrar ediyorum , kulüplerin küme düşmesi konusu TFF' nin Disiplin Talimatı hükümlerine tabidir.
Küme Düşme Cezası çok ağırmış. Doğru. Fakat mevzuat hükmü bu şekildeyse, yapacak bir şey yoktur. Zira bu hükümler uygulandığı için, bugüne kadar , küme düşmüş bir çok kulüp var.
Dünya ülkelerinde de bu böyle. Şike yapan kulüp küme düşüyor.
İtalya'da, Fransa ' da bunun örneklerini gördük.
UEFA yönetmelikleri ne der, bilemiyorum. Ama en az 50 senedir futbol maçlarını , programlarını, yayınları izlerim, gazetelerin spor sayfalarını okurum. Şike konusu her seferinde kamuoyunu meşgul eder. Biliriz ki, ŞİKE YAPAN KULÜP, KÜME DÜŞER.
Bu kural doğru mudur , mantıki midir? Değildir. Ama hukuk aksini söylüyor.
Onun içindir ki, halen geçerli olan TFF disiplin talimatnamesinin şike ile ilgili hükmü uygulanmadığından, durum KAOS görüntüsüne dönüşmüştür. Sorun içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir.
TFF toplantılar yapıyor, basın toplantıları düzenleniyor, taraftarlar ayakta, TV kanallarında şike konusu tartışılıyor, gazetelerde yazılıp çiziliyor, takımların durumunun ne olacağı belli değil, UEFA ceza verecek mi, Avrupa kupalarına katılmamızı engelleyecek mi,bilemiyoruz. Bütün bunlar kamuoyunu çok meşgul ediyor. Her şey kalın bir toz bulutu altında. Önümüzü göremiyoruz. Ne olacak bilemiyoruz.
Bütün bunlar neden biliyormusunuz ? ÇÜNKÜ GERÇEKLERDEN KAÇIYORUZ.
Gerçekleri kabul edemiyoruz.
Sallanıp yuvarlanıyoruz. Çırpınıyoruz. Kızıyoruz. Bağırıyoruz. Ama kime bağırıyoruz biliyor musunuz? Suçlu olana değil, suçsuz olanlara bağırıp kızıyoruz.
" YETER ARKADAŞ ! GERÇEK BUDUR, KANUN BUDUR , SONUCU ÇOK ACI DA OLSA, BU CEZAYI BİZ ÇEKECEĞİZ " DİYEMİYORUZ.
HEM KENDİ KULÜBÜMÜZE, HEM DE TÜRK FUTBOLUNA ZARAR VERİYORUZ.
BENİM TEMENNİM, ŞİKEYE ADI KARIŞAN KULÜPLERİMİZİN EMREDİCİ TALİMAT HÜKÜMLERİNİ İTİDALLE KARŞILAYIP, T ÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU TARAFINDAN ALINACAK KARARLARA, UYMALARIDIR.
SUÇ VAR. SUÇLU VAR, KANUNU DEĞİŞTİRELİM DEMEK, HUKUK'UN KATLEDİLMESİ DEMEKTİR.
BU, TAM ANLAMIYLA ÇAĞDIŞI DAVRANMAK OLACAKTIR.