Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '09

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Luxenburg "Lüksenburg Büyük Dükalığı"

Luxenburg "Lüksenburg Büyük Dükalığı"
 

kendi gozumle...


Lüksemburg Büyük Dükalığı, ya da kısaca Lüksemburg Fransa Almanya ve Belcika ile komşu, denize kıyısı olmayan, kuzeybatı Avrupada kendi adi ile ayni ismi tasiyan baskete sahip bir ülkedir. Bu kucuk ulke bir Avrupa birligi üyesidir.

963`te kont Siegfried'in Lütteburg Kalesini kurdurmasıyla yonetime basliyan bu ulke basta Avusturya, Ispanya, Fransa olmak uzere bir cok ulkenin egemenligine gectigi icin tek bir ana dile sahip degildir.

Sicak bir gorunume sahip olan ve nufus yogunlugunun az olmasi ile sakin ve kultur mozaigi bir gorunum esliginde kendinizi dinliyebileceginiz, sosyal aktivitelerinizi ve tarih kokan caddeleri arasinda tarihi hissedebileceginiz belkide en kucuk ulke.

Hafta sonumu arkadaslarimla birlikte gecirdigim bu ulkede kaybolmaniz neredeyse imkansiz. Daracik sokaklari ve iki kisimdan olusan baskenti gezebilmeniz ve gorebilmeniz icin cok genis bir zaman a ihtiyaciniz yok. Hollanda/Rotterdam sehrinden basliyan maceramiz ortalama 3 bucukluk bir saat sonunda Luksenburg`un baskenti Luksenburg(Luxenburg)`a varmamiz ile son buldu.

Araci olarak kullandigimiz Belcika ulkesi en kestirme tek yoldur. Rehbere ihtiyacimiz olmadigindan dolayi bagimsiz gezme imkanlarimiz bizi biraz oyalasada, her gordugumuz bina ve tarihi yapitlarin onunde tek tek fotograf cekilsekte 6 saat`te sehir turumuzu tabanvay (ayak)larimizla tamamladik.

Ilk gordugumuz ve harika pannekook kokusunu aldigimiz bir restaurant`ta ilk konaklamamizi gerceklestirip tekrardan turumuza devam ettik.

(pannekoek: un, sut ve yumurtadan olusan civik hamurun cok ince bir tabaka halinde bir sacin uzerinde pisirilmesi ile olusan ve pekmez e batirilarak yenilen bir hamur isi aparatif yiyecektir. Genelde Hollanda ve Belcikada unlu olan bu yemegi tavsiye ediyorum...)

Baskent luksenburg iki ana bolumden yani ust ve alt bolumden olusuyor.
Tarihi binalar, kongre salonlari, kraliyet sarayi, restaurantlar ve alisveris merkezlerinin bulundugu ust bolum. Alt bolum yasam alanlarinin, park alanlarinin ve sehri ikiye ayiran kucuk nehrin bulundugu bolum.

Bu sehirde guvenlik gorevlileri yok denecek kadar az. Polis ya da kontrol memurlarini gormeniz neredeyse imkansiz. Arac park alanlari fazlasi ile mevcut, genc nufus yogunlukta ve bu ulkede issizlik neredeyse yok.

Alis veris magazalarini dolduran musterilerin ortalama yas orani 17-20 yas arasi, benim gozlemledigim kadari ile bu ulke genc nufusa fazlasi ile sahip.

Yuz olcumunun kucuk olmasi ve kendi icerisinde uretip, yine kendi pazarina sunmasi avantajindan dolayi kisi basina dusen milli geliri en yuksek olan ulkelerden biri olma hakkini kazanmis. Cekirdek bir yapiya sahip.

Fransizca, Almanca ve Hollandaca`nin resmi dilleri olmasi sasirilacak bir durum degildi tabiki, ancak bu uc dilin bir arada kullanilmasi bize biraz sasirtici ve zor geldi. Ingilizce bilen sayisi az oldugu kadar cok ciddiyedede alinmiyan bir dil bu ulkede.

Luksenburgda kullanilan para birimi € euro ve Turkiye ile arasindaki saat farki +1 saat onde.

Iklimi Hollanda ve Belcika iklimine yakin, sonbaharda basliyan soguk havalar kis mevsiminde sert bir sovuga ve kara teslim birakiyor ama guneside gorebilme imkanininiz var, yazlari ise serin ama tatli bir sicakliga hakim bu ulkede 4 mevsim neredeyse gunes eksik olmuyor sadece isitma derecesi biraz dusuk.

Luksenbur`a kucuk Isvicre diyebiliriz, daglarin arasinda kurulu olan bu ulke yesillik alanlar, nehirler ve ormanlarla kapli olmasindan dolayi biz kendisine bu adi verdik... Kucuk ISVICRE..

Not: Bu ulkede KDV alimi olmadigindan dolayi, tekel urunleri, unlu markalarin giyim ve aksesuarlari ayrica kozmetik urunlerindeki fiyat dusuklugu alisveris yapmayi seven insanlar icin tam oldugunu dusunuyorum.

Avrupada yasiyan bir cift rahatlikla ve hatta fazlasi ile 500 € alisverisini, konaklama ve yemesini bir haftasonu tamamlayabilir.

Luksenburg santral istasyonun karsisindaki ISTANBUL restaurant i oneririm.

Yedigim ictigim bende kalsin ben sizlerle fotograflarimi paylasayim:)

 
Toplam blog
: 12
: 1052
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

26 Eylül 1986’da ilk adımı attım dünyaya. Eylül cocuğuyum ne sıcak ne de soğuk. Gurbette ozlem ya..