Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '20

 
Kategori
Sinema
 

Mecid Mecidi'nin Baba filmi

Önceki gün İranlı usta yönetmen Mecid Mecidi'nin "Pedar - Baba" adlı filmini izledim.

Daha önce izlemiş olduğum "Cennetin Çocukları, Cennetin Rengi, Serçelerin Şarkısı ve Söğüt Ağacı" adlı filmleri gibi sonuna kadar beni ekrana bağlayan bir filmdi.

Kahramanları sıradan, konusu gündelik, her yerde rastlanan türdendi. Her yerde rastlanan, pek çok yaşama dokuna ve bu yüzden önemli olan ama üzerine çok konuşulup tartışılmayan türden.

Kendisine motosiklet kullanmayı öğreten ve bir motosiklet kazasında yaşamını yitiren babasının ardından kendince üç kız kardeş ve bir anneden oluşan ailesinin sorumluluğunu üstlenip şehirde bir ticarethanede çalışan 13-14 yaşlarındaki Mehrullah iş yerinden izin alıp köyüne döner. Kardesleri ve annesi için aldığı hediyelerle yaptığı yolculuk esnasında çok mutludur.

Köye ulaştığında tarladaki bir arkadaşından annesinin bir jandarma ile evlenmiş ve taşınmış olduğunu öğrenince yıkılır, isyan eder.

Film geleneksel köy ortamında ikinci kez evlenmiş anne, daha önceki evliliğinde çocuk sahibi olamamış, içi çocuk sevgisiyle dolu bir adam ile annesiyle kız kardeşlerini kendi kanatları altına almaya karar vermiş bir çocuğu anlatırken çevresel koşulları, İran'daki köy ortamını da en yalın haliyle ekrana yansıtıyor.

Filmin bir diğer kahramanı da köy ortamında, eniştesinin yanında, baskı altında bir başka çocuk. Onun da kendine göre hayalleri var.

Asi gencin iyi yürekli üvey baba karşısında direnci sonunda kırılıyor  ama bunun bir maliyeti oluyor.

Filmin yönetmeninin adını senaristin adının yanında da görüyoruz ve bu onun katkısının yönetmenlikten daha fazla olduğunu gösteriyor.

Film iki saatten biraz daha uzun. Özgün bir çalışma. İzleyen herkesin dersler çıkarabileceği bir yapıt. Oyuncuları çok başarılı, çekimleri profesyonel.

İzlemenizi öneririm.

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..