Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '10

 
Kategori
Dünya
 

Medvedev`den Kuzey Kafkasya açılımı

Medvedev`den Kuzey Kafkasya açılımı
 

Medvedev`den açılım


Rusya Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev Kuzey Kafkasya bölgesindeki durumu kontrol altında tutmak amacıyla 19 Ocak`ta yeni tayinat yaptı. Medvedev Sibirya bölgesi olan Krasnoyarsk`ın valisi Aleksandr Hloponin`i Kuzey Kafkasya Özel Temsilçisi tayin etti. Hloponin ayrıca, Kuzey Kafkasya bölgesinden (Dağıstan, İnguşetya, Çeçenistan, Kabardo-Balkar, Kuzey Osetya, Karaçay-Çerkez ve Stavropol) sorumlu Başbakan Yardımçısı görevine atandı.

Rusya Cumhurbaşkanı yeni tayinatın benzerinin bulunmadığını söyledi. Çünki ayni görevli hem Cumhurbaşkanı, hem de Başbakan`a bağlı olacak. Dmitri Medvedev Kuzey Kafkasya`ya Özel Temsilçi atacağına ilişkin ilk ipucunu Kasım ayındaki konuşmasında dile getirmişti.

Medvedev son dönemler Kuzey Kafkaya`daki durumdan endişeli. Bölgede terror, patlama ve şiddet yeniden tırmanıyor. Ancak eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Vladimir Putin`den farklı olarak Medvedev Kuzey Kafkasya`daki sorunların çözümünü yalnızca güc kullanmakta görmüyor. Medvedev Kuzey Kafkasya`daki sosyal sorunların çözümünün peşinde. Medvedev Kuzey Kafkasya`da sosyal sorunları, işsizliyi çözmeden, insanlara iş ve aş vermeden terrorle mücadelenin bir sonuc vermeyeceği düşüncesinde.

Medvedev Kremlin`de Hloponin`le görüşte yeni Temsilçinin Kuzey Kafkasya`daki sosyal sorunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Medvedev Kuzey Kafkasya`da işsizlik ve yolsuzluğun büyük ölçüde olduğunu vurgulayarak, Hloponin`in bu sorunları çözmesi yolunda gayret göstermesini istedi. Medvedev bu türlü girişimlerde Hloponine her türlü yardım ve destek saklayacağının altını çizdi.

Rus siyasi gözlemçiler öncelikle sözkonusu acıdan Medvedev`in Hloponini tercih ettiği düşüncesindeler. Hloponin Krasnoyarsk valisi olduğu sürecte bölgede sosyal sorunların aşılmasında gerekli katkı saklamış.

Hloponin`in yeni tayinatı Kuzey Kafkasya liderleri tarafından olumlu karşılanmış. Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadırov ve İnguşetya Cumhurbaşkanı Yunusbek Evnaxurov Rusya Cumhurbaşkanı Temsilçisinin bölgede yeni iş yerleri açacağına inandıklarını söylemişler.

Rusya Cumhurbaşkanı Kuzey Kafkasya`ya yeni tayinat yaparken, Dağıstan`dan çatışma haberi geldi. Dağıstan polisi 20 Ocakta bir grup silahlı kişi ile çatışarak onlardan dördünü ölü olarak ele geçirmiş.

Hloponinin işi zor...

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..