Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '21

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Meme protezi ve kanser.

Amerikada 1960 larda kullanılmaya başlanan silikon protezlerin kullanımı , 1992 yılında bir moratoryum yayınlanarak askıya alındı ve meme kanseri, romatoid artrit, fibromyalji gibi sağlık riskleri açısından sorgulandı. Amerika Birleşik Devletleri‘nde silikon protezler 2006’da marketlere çıkarılarak tekrar kullanıma sunuldu. Güzellik operasyonlarının hasta güvenliğini mercek altına alan, önemli üniversiteler  ve dergilerde  yazılan makaleler 2010lu  yıllara dek meme büyütmede kullanılan silikon implantların herhangibir sağlık sorununa yol açmadığını belirtmişti.

Ancak son yıllarda, silikon meme protezlerinin c¸evresinde dogˆal olarak olus¸an kapsu¨lu¨n ic¸erisinde bir tu¨r lenfoma gelis¸me riski oldugˆu görüldü. Meme  protezi ile  ilişkili anaplastik  büyük  hücreli lenfoma  (BIA-ALCL) adı verilen bu hastalık, bir meme dokusu kanseri  değil, lenf dokusundan kaynaklanan bir tür kanser ve daha çok cilt ve lenf nodlarında olmak üzere tüm organlarda görülebiliyor.  

Meme implantlarının etrafında ALCL gelişimi ile ilgili ilk seriler 2011de yayımlanmaya başladı. Protez ameliyatından ortalama 4-8 yıl sonra ortaya c¸ıkabilen, memede  tek taraflı  ağrı, şişlik, asimetri, sertlik, kızarıklık ve  nadiren ele gelen kitle gibi yakınmalarla kendini go¨steren çok nadir bir hastalıktır: Du¨nya u¨zerinde 2021 itibariyle yaklaşık 20 milyondan fazla silikon protez hastası mevcut fakat  son raporlara go¨re, du¨nyadaki toplam hasta sayısı 993, bu hastalık nedeniyle hayatını kaybeden hasta sayısı 36’dır. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği (ASPRS) ABD'de meme implantlı kadınların hayatları boyunca ALCL olma risklerini 1:30 000 olarak açıkladı. 

Anaplastik  büyük  hücreli lenfoma (BIA-ALCL) tipik olarak pürtüklü yüzeyli protezlerin etrafında gelişiyor. Bu  yüzden meme protezlerinizin u¨retici firma, marka, model ve seri numarası gibi bilgileri ic¸eren kimlik kartlarının mutlaka saklanması  gerekli.Silikon meme implant kullanılan hastaların, ameliyattan sonraki 5 yıl boyunca 6 ayda bir klinik kontrol, yılda bir ultrasonografi ve 3 yılda bir MR ile de incelenmeleri öneriliyor. Protezin ve c¸evresindeki kapsu¨lu¨n tamamen c¸ıkarılmasıyla anaplastik  büyük  hücreli lenfoma (BIA-ALCL) tedavi edilebilmektedir. 

Protez ameliyatından yıllar  sonra memede sonradan ortaya çıkan sürekli  bir  şişlik , ağrı,  sertlik  varsamutlaka plastik  cerrahi uzmanına başvurmanız gerekli .

 
Toplam blog
: 58
: 211
Kayıt tarihi
: 22.11.15
 
 

1994 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 7.'likle mezun oldum. 2002 yılında Akdeniz Ü..