- Kategori
- Siyaset
Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki laikliğe aykırı 25. madde
Anayasa'nın 24. Maddesi'nin bir kısmı:
"Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz."
Aşağıdaki madde 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun (4+4+4 olarak bilinen yasal düzenlemeler içeren) 25. maddesidir. 30 Mart 2012’de bazı yeni düzenlemeler getirilmiş ve bunlar 10 Nisan 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmıştır. Anayasa Mahkemesi de, CHP'nin, diğer konularla birlikte, açmış olduğu iptal davasını reddetmiştir.
1739 Sayılı Yasa, 25. Madde:
“İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşur. Ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarında lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokul ve liselerde, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulur. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri Bakanlıkça belirlenir." Kaynak
Bu yasal düzenlemedeki bu "Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı" ifadeleri Anayasa'nın laiklik ilkesinin ihlali değil de nedir?
Buna kim ses çıkaracak, bu yanlışlığı kim düzeltecek, bunun için ne yapmalı, nasıl yapmalı?
Bu tür benzer yasal düzenlemelerin önü nasıl alınacak, kim alacak?
Kanunun hukuka aykırılığını denetleyenin aldığı karar hukuka aykırı olduğunda, buna karşı kim ne yapmalı, nasıl yapmalı?