Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '07

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Milliyet Blog için helva kardım

Milliyet Blog için helva kardım
 

Kıvranıyorum...gittim mutfağı dolandım şöyle tatlı bir şey arıyorum gönlüme göre, öyle büsküi çikolata beni kesmeyecek şöyle şerbetli ya da kazandibi tavuk göğsü gibi tatlılar gözümün önünden resmi geçitte gibi geçiyorlar. ağzım sulanıyor kendimi sanki madde bağımlısı gibi hissettim bir an ama en tatlısından.
Ne mümkün bu saatte, hadi coştum yapayım desem çok zaman gerekecek.

Üstelik hadi şunu yapayım diyorum malzemesini okuyunca anında vazgeçiyorum.

Birden aklıma geliyor, kelebeğim evlenmeden önce onun da tatlı krizleri olurdu, krize girdiği anda burnuma kokusu gelirdi anında, yapımı kolay malzemesi her zaman evde bulunacak bir tatlı...yaşasın "un helvası" bağırıyorum "dünyada ki bütün unlar getirilsin buyruğumdur. Bakıyorum ne gelen var ne giden kalkar kendi unumu kendim elerim bende deyip bir yandan da kendime kızıyorum alamadın eve şöyle bir iki çeşit tatlı ceza bu sana cezaaa.
Usta aşçılar gibi önce malzeme vermek gerek değil mi ama benim onlardan ne eksiğim var sadece başlarındaki külahım eksik.
Malzemeler efendim: 8 tahta kaşık un(dolu dolu), bir bardak sıvı yağ,bir bardak ceviz. Şerbeti için iki bardak şeker tencereye konduğunda onu iki parmak geçecek su
Önce bir tencere alacaksın derince içine iki bardak şeker ve bu şekeri iki parmak kadar geçecek su koyup kaynamağa bırakacaksın. usul usul kaynarken başka bir tenceye bir bardak sıvı yağ ve 8 tahta kaşık dolu dolu un koyacaksın ve bu kaşıkla unun rengi değişene kadar karıştıracaksın.

Rengi değiştiği anda kaynayıp birazcık soğutulmuş şerbeti cozzz diye tencereye yavaş yavaş koyacaksın, aniden sanki Etna yanardağı faaliyete geçmiş gibi patlamalar olacak korkma bir şey olmaz, moralin de anında sıfırlanacak çorba gibi oldu yine kıvamı tutturamadık diye, yine korkma karıştırmaya devam et, gitgide un suyu yiyecek yutacak sakinleşek tencerede ki karışıma öldürücü darbeyi cevizle vuracaksın ceviz ilavesi ile iki karıştırp dinlenmesi için un helvasını dinlenmeğe bırakacaksın elbet ağzı kapalı olacak demlenecek.
Daha sonra şekil vermek istersen iç soğuk su dolu bardağa kaşığı daldırıp sonra bu kaşıkla helvadan parçalar alıp dilediğin şekli vereceksin.

En basit malzeme ile en çabuk yapılan en çabuk doyulan bir hoş tatlıdır. Ama benim ölçümle kalabalık olmayan bir aile yaparsa bir hafta tatlı sıkıntısı çekmez, gider gelir kaşık kaşık yer. Baktım bitmiyor saklama kabında çalıştığım yere götürdüm soğuğunca daha bir tatlanıyor sanki klasik gariban tatlımız un helvamız. İrmik helvası biraz daha asildir, irmik helvası tel tel dökülürken un helvası sımsıkı yapışır birbirine samimiyeti pek sever.

Not: Tüm blogların kapısı çalınıp helvalar kapıya bırakıldı, kokmuştur anacım sonra mazallah...

Resim:http://www.ayvali.gen.tr/imgs/helva.jpg


 
Toplam blog
: 292
: 1094
Kayıt tarihi
: 08.03.07
 
 

Yazmaktan hoşlanan... Kelimeleri renklendiren bir sihirbazım ben.. Bodrum'da yaşamaktayım.. Sev..