- Kategori
- Edebiyat
Moliere’in Cimri eserinin klasisizmdeki yeri
Moliere ve ünlü eseri Cimri
Klasisizm, 17. yüzyılda Fransa’da doğmuş edebi bir akımdır. Bu edebiyat akımının temsilcileri arasında Moliere, yazdığı komedi türündeki eserlerle önemli bir yere sahiptir. Moliere, eserlerinde o devrin sosyal tenkidini yapmış, Fransa’daki aile yapısı ve ahlak anlayışını ortaya koymuştur. Moliere eserlerinde sonradan görme zenginleri, gülünç burjuvaları, züppeleri, hastalarını soymaya çalışan doktorları, bilgiçlik taslayan cahil kadınları, dini çıkarlarına âlet eden ikiyüzlüleri, cimriliği huy edinmiş kişileri işlemiştir ve hepsinde ortak nokta insanların olumsuz tarafları olmalarıdır. Moliere bunu yaparak bu olumsuzlukları düzeltmeye çalışmıştır.
Hiç kuşkusuz Moliere’in klasisizm akımının etkisiyle yazdığı büyük ve ünlü eserlerinden biri, 1668’de kaleme aldığı beş perdelik ‘Cimri’ oyunudur. Cimri oyunu bir komedi eseri olmasının yanında, traji komik bir özellik taşır. Bunun nedeni de çok cimri olan Harpagon’un düştüğü komik durumun yanında, hayatın ve insanları olumsuz bir tarafını da göstermesidir. Cimri oyunu 17.yüzyılda Paris’te yaşayan bir burjuva ailesinin ahlaki değer anlayışını da ortaya koyar.
Moliere’in Cimri’sinde klasisizmin etkileri bellidir. Anlatım süssüz ve yalındır. Eserde üç birlik kuralına uyulmuştur. Vak’a aynı yerde, yirmi dört saat içerisinde, aynı olay etrafında geçmiştir. Moliere’in Cimri eseri klasisizm etkilerini görebileceğimiz, örnek teşkil eden bir eserdir.