Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Müzeler

(Gizemli Bir  Söyleşi)

18 – 24 Mayıs Müzeler Haftası olarak kutlanır. Bu yıl  Müze haftası Muğla’da ne kadar duyuruldu, bilmiyorum. Ya da ben geç kaldım, haberim olmadı.

Oysa ki, yıllardır dile getirdiğim bir şey vardır. Şu Muğla’ya  anayol giriş çıkışlarına bir bez afişe “Muğla’da müzelerimiz de bulunmaktadır. Gezin, gördün, gidin” diye. Yazılarımda dile getirdim, ancak hala görmedim.

O nedenle herhalde bir gün Muğla Valim Amir Çiçek’e dilekçe ile başvuruda bulunacağım. Eminim Valim, bu konuda oldukça duyarlı olacaktır.

Bir bez afişte düşünsenize heyecan yaratır, etkiler okuyan herkesi, görmek isteği gelişecektir.

Muğla müzelerinin tanıtımı amaçlı da değildir. Bir şehri. Ki o şehir uygarlıklar kenti ise. Çevresinde sayısız uygarlığı çağrıştırıyor, yaşatıyor ise.

Geçmişten geleceğe bizim zaman yolculuğumuz. Muğla’nın her yerini, taşını kaldırsanız, elinizle tutsanız binlerce eser parçası ile o günlerin kentinde buluşmak için can atarsınız.

Bir dokunsam dersiniz… O yolculukta karşılaşacağınız anın sizi karşılayan o yüzleri, yaşam biçimleri, kültürleri sizi gezdirecek, sizi saracaktır. Yaşadıkları anların tanıklarıdır, o parçalar.

Ne kadar kültür dolu bir bilgi çağına doğru geçiş yaptığınızı görürsünüz.

Etkileniyorum, uygarlıkların beni çağıran sesinden, o eşsiz görkemli yapılarından, tarih kokan yaşamlarından etkileniyorum.

Muğla’da kaç tane müze salonumuz var? Doğa Tarihi Müzesi. Muğla müzesinin tarihini oluşturur. Öyle ya dünyada örneği herhalde bir yerde. Türkiye’de ilk Muğla Doğa tarihi Müzesi.

Özlüce’de bir köylü haber verir, o dönemin kadın valisi Valim Lale Aytaman’a. Derken çalışmalar başlar…Böylelikle gelişir, yüzlerce gergedan çene kemikleri, fosilleri Muğla Kültür Merkezi avlusunda hemen bu bölümü oluşturur. Valimi sevgiyle, saygıyla anıyorum. Muğla’ya karışan, Muğla’yı etkileyecek özel ve güzel çalışmalar bıraktı, projeler bıraktı. Üretimi sağlayacak. Tarihe saygılı.

Dövüşçüleri mi merak ediyorsunuz? “Gladyatör salonu”nda sizi bekliyor. Benimse en çok etkilendiğim bölüm “Etnoğrafya Seksiyonu” Saatlerce kalsam, koklasam o elbiselerini, sandıklarından çıkan kokuları, herhalde heyecanım daha yükselir.

Arkeoloji bölümleri, göz yaşını dökmez, şişelerde saklar. Göz yaşınız bir inci taneniz kadar kıymetli…

Gülün sizi görkemli bir yaşam bekliyor, bağrına çekiyor güneşin, tam tepeden bakın! Ne uygarlık, ne sessizlik. Ne görkemli. Ne muhteşem. Ne heyecan dersiniz!...Etkilenmemek elde mi? Kalbiniz çarpıyor mu o tanıklığa?

Uygarlıklar şehri Muğla…

Avlusunda bir gün uçurtmalarımızı salalım gökyüzünün mavi düşlerine. Taşlarına dokunalım..

Eserlere dokunalım ne olacak? Dokunarak, yaşayarak öğreneceğiz…

Çocuklarımızı götürelim. Yılın bir günü mü hayır? Yılın bir günü mü yazalım hayır? Çocuklarımızın hayatını etkilemek, değiştirmek istiyorsak geçmiş tarihimizin zenginliğini geleceğe taşıyacak değerleri öğretelim. Ellerinden tutalım, dinlenmek için müzede vakit geçirelim. Sessiz uygarlığın güneşiyle ışıyalım.

Bir ışık müzelerimiz. Eserlerimiz, uygarlıklarımız. Eserlerimizi korumayı öğretelim, öyle küçük yaşta verilecek eğitim o geleceği yaşayacak yıldızların, miniklerin elleriyle, yürekleriyle büyüyecek yaşam,  gelişmişlik.

Bizler de bir parça sevmek için sevgiyi, hoşgörüyü, güzel bir yaşamı tatmak için o zenginliği çoğalabilmek için ışık olup salmak için Müzelerimizi tanıyalım. Gidip görelim ve sevelim…

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..