Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

NEDEN KİLO VEREMİYORUM ?

NEDEN KİLO VEREMİYORUM ?
 

NEDEN  KİLO  VEREMİYORUM ?

Fazla kilo problemi olan ve zayıflama diyeti yaparken zorlanan pek çok kişinin sorduğu soru ‘ Neden kilo veremiyorum ?’ dur.

Aşırı kilo almanın veya  yavaş kilo vermenin sebepleri şunlar olabilir.

1. YAŞ İLERLEDİKÇE METABOLİZMA HIZI YAVAŞLAR

20 yaşına kadar vücut gelişimi sürüyor ve her ay 300 gram alıyoruz. Ama  yaşlandıkça aldığımız her fazla kilo yağ olarak alınıyor ve kas grubundan kaybetmeye başlıyoruz. Oysa kaslar vücut için çok önemlidir. Kişinin kası ne kadar fazlaysa, metabolizması o kadar hızlı çalışır ve kalori yakar. 30 yaşından sonra kilo alma hızı artıyor, bir de menopoz dönemine girilince östrojen hormonu azaldığı için ekstra kilolar alınıyor. Bu sebeple yaşlandıkça kasları koruyucu egzersizler yapmak gerekiyor. Ayrıca protein ve kompleks karbonhidratlardan dengeli beslenmek gerekiyor. Yaşı ilerleyen kişiler genelde gençken diyet yapar ve çok rahat kilo verirdim ama şimdi neden kilo veremiyorum,  diye sormalarının sebebi budur. 

2. GENETİK  MİRAS ÇOK ÖNEMLİDİR
Bilim insanlarının son yıllarda en çok araştırdıkları konu şişmanlığın sebepleri. Yapılan araştırmalar ve deneylerin sonucuna göre ; vücut ağırlığının yüzde 70'i genlerimizden, sadece yüzde 30’u çevre faktörlerinden oluşuyor. 

Şişmanlığa yol açan 100 yakın gen var. Her bir genin  tek başına, şişmanlık üzerine çok küçük  de olsa etkileri olduğu tespit edilmiştir.  Bu etkiler çok küçük de olsa bir araya geldiklerinde şişmanlığa yol açmaktadır. Metabolizmayı  yavaşlatan genler, iştahı artıran genler, vücuda şeklini veren genler, yağlanma yapan genler gibi. Ailede yakınları şişmanlık sorunu yaşayan çocukların , hem genetik hem de ailenin mutfak ve yaşam kültürü sebebiyle kilolu olması  çok normaldir. Bu sebeple bu çocukların anneleri tarafından yetiştirilirken, çok dikkatli ve sağlıklı beslenmeleri ve aktif hareketli olmaları için yönlendirilmeleri gerekmektedir.

3. STRES KİLO ALDIRIR. 
Zayıflamak için diyet yapıyorum, spor da yapıyorum. Ama neden kilo veremiyorum ? En çok duyduğumuz şikayetlerden biridir. 

Özellikle kadınlarda ortaya çıkan bir durumdur. Kadınlar  uzun süren çok stresli ve gergin dönemlerinde, stres faktörleri ne kadar artar ve stresli günleri ne kadar uzun sürerse o kadar çok kilo alıyorlar! Bunun sebebi stres sırasında kortizol hormonu salgılaması artıyor ve bu da enerjinin görevini yapmasını engelliyor!  Bu stresli günler uzadıkça vücut, yağ depoluyor. Bu sebeple, böyle dönemlerde stresle başa çıkma yollar geliştirmeli, kendinize vakit ayırmalısınız. 

4. UYKU PROBLEMLERİ  KİLO ALDIRIR
Yapılan araştırmalar, uyku sırasında leptin hormonunun seviyesinin düştüğünü ve bu leptin hormonunun vücutta  açlık hissini önlediğini ortaya çıkardı. Tüm geceyi televizyon ve bilgisayar başında hareketsiz geçirenler ve bu yüzden çok geç yatıp az uyuyan kişilerde şişmanlama ve vücudun yağ bağlaması kaçınılmaz oluyor. Gece uyku saatlerinde uyumak yerine, TV veya bilgisayar başında geçiren kişiler, geç saatlerde doğal olarak çok acıkıyor ve gece yarısı mutfağa giderek, akşamdan kalan yemekleri veya tamamen zararlı abur cuburları kontrolsüz olarak yiyor.   

5. İLAÇLAR KİLO ALDIRIR
Neden kilo veremiyorum ? Sorusunun cevabı bazen kullandığınız ilaçlar da olabilir. Bir çok  kadın bazı doğum kontrol ilaçlarının yan etkisiyle kilo veremiyor. Doğum kontrol ilaçlarının da dışında, pek çok ilaçta fazla kiloya sebep olabiliyor. Çok yaygın  kullanılan antideprasanlar vücudu hareketsizleştirerek yağlanmaya sebep olabiliyor. Diyabet ilaçlarının da  kilo artışına sebep olduğu biliniyor. 
Bu yüzden özellikle ilaç kullanan kişilerin tedavi sürelerince mutlaka çok hareketli ve aktif olmaları gerekiyor.

Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;

www.slimmingcenterestetik.com

info@slimmingcenterestetik.com

Facebook :  slimmingcenterestetik

Instagram :  @slimmingcenterestetik

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş

 

 
Toplam blog
: 45
: 323
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

01.02.1974 tarihinde ve İstanbul’da doğan Nurdan Çeliktaş, 1991-1995 Hacettepe Üniversitesi Besle..