Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

10 Kasım '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Nemeth Quatet, Kadıköy Sineması Oda Müziği Etkinliklerinde Coşku ile Karşılandı

Nemeth Quatet, Kadıköy Sineması Oda Müziği Etkinliklerinde Coşku ile Karşılandı
 

Konser


Gülen Ege Serter (keman), Şeniz Aybulus (keman), Elena Ünaldı (viyola) ve Mutlu Varlık Kocaili’den (çello) oluşmakta olan, Andante Dergisi’nin düzenlediği 2017 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Oda Müziği Topluluğu” seçilen Nemeth Quartet, Türkiye’nin en aktif konser veren oda müziği gruplarından biri olup, yut içi ve dışında yaptığı konserlerin sonuncusu 8 Kasım 2018 akşamı Kadıköy Sineması’ndaki Oda Müziği etkinlikleri arasındaydı.

Konser programında 2 adet yaylılar dörtlüsü eseri vardı. Bunlardan biri L.V.Beethoven’in, diğeri ise F.Mendelssohn-Bartoldi’nin yaylı sazlar dörtlüleri idi.

Konserin ilk eseri L. v. Beethoven’in Op.95 No.11 Yaylı Çalgılar Dörtlüsü idi ve şu bölümlerden oluşmaktaydı:
-Allegro con brio
-Allegretto ma non troppo
-Allegro assai vivace ma serioso; piu allegro
-Larghetto espressivo; Allegretto agitato; Allegro
Tüm Beethoven dörtlülerinin en kısa ve en kompaktlarından biridir ve yayınlanan Beethoven ilk ve son dörtlüsü ( Op. 18, No. 1 ve Op. 135 ) ile bir tonaliteyi (Fa) paylaşır. Karakterde ve anahtarda, paralel majörde son bir çılgınlık bölümünün varlığında, Beethoven'ın orta döneminin başka bir bileşimi ile ilgilidir - Goethe'nin tiyatro oyunu Egmont'unda onun bestelediği müzik için, onun doğuşundaki müzik ile aynı yıl bu dörtlü üzerinde çalışıyordu.

Bu dörtlünün üzerindeki tarihte "Ekim 1810" yazıyor, ancak üzerinde durduğu bu belge, Beethoven'ın o zaman kullanıldığı bilinenlerle uyuşmuyor. Birkaç ay sonra bunu bitirmesi daha olasıdır. 1814 yılında prömiyer ve iki yıl sonra Nikolaus Zmeskall'a adanıp ve basılmıştı . Beethoven, George Smart'a bir mektupta “Dörtlünün [Op. 95] ufak bir entellektüeller için yazıldığını ve hiçbir zaman halka açık tutulmayacağını” belirtti. Parçayı dinledikten sonra, bu iddiayı neden yaptığı belli oluyor. Bu parça 1810'da oldukça karaktersiz olurdu: bu, bestecinin hayatında daha sonra çizeceği kompozisyon teknikleri üzerine bir deney. Kısa gelişmeler, ilginç sessizlik kullanımı, metrik muğlaklık, görünüşte ilişkisiz patlamalar ve sonat formunda tonalite ile daha fazla özgürlük gibi teknikleri vardır. Nemeth Quartet’in bu dörtlüyü yorumlamadaki başarısını ve grup aralarındaki olağanüstü birlikteliği seyircilerin de eser bitiminde alkışlarla ödüllendirmeleri şaşırtıcı değildir.

Ara verilmeden programın ikinci eseri olan F. Mendelssohn No.4 Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’ne geçildi. Bu eser de şu bölümlerden oluşmaktaydı:
-Allegro assai appassionato
-Scherzo; Allegro di molto
-Andante
-Presto agitato

Mi minör tonundaki 4 numaralı Op . 44, No. 2 Yaylılar Dörtlüsü, 1837'de Felix Mendelssohn tarafından oluşturuldu ve 1839'da revize edildi. Bu çalışma 29 Ekim 1837'de Leipzig'de büyük bir başarı ile prömiyeri yapıldı ve 1840'da tam bir skor olarak yayınlandı. Bu parça Op'un bir parçasıdır. Mendelssohn'un İsveç Prensi Prensi'ne adanmış 3 yaylı dörtlü dizi seti. Mendelssohn'un ilk ve ikinci dörtlüsü Beethoven'in etkisi altında yazılırken, Op.44 bestecinin özgünlüğünün stilinde net bir filizlenme sergiliyor. Bestecinin bu güzel dörtlüsüne Nemeth Quartet’in o güzel arşe sesleri bir kat daha güzellik kattı. Topluluk üyeleri arasındaki mükemmel uyum ve birliktelik esere olumlu yönde etki yaparak, son derece hem görsel, hem de işitsel sunum yaptılar. Bunun sonucunda da seyircilerin uzun süren alkışları ile ödüllendirildiler.

Alkışlar kesilmeyince, tekrar sahneye gelen topluluk bu kez bizden bir parçanın çok sesli olarak düzenlemesini yaptı, Kürdili Hicazkar Longa. Kemani Sebuh’un kısmen düzenlediği bu güzel longayı dinlerken kendimizden geçtik diyebiliriz.

Alkışlar yine kesilmeyince, tekrar sahneye gelen grup, son olarak da bir türkü olan Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı adlı eserin çok sesli düzenlemesi ile konserlerini noktalandırdı. Sanatçılar alkış sesleri arasında kulislerine gittiler.

Konser sonunda tüm grup üyelerini kutladım ve konserle ilgili görüşlerini sorduğumda, dördünün de ortak düşünceleri şu şekilde idi:

‘’Kadıköy’ün bu güzel salonunda konser vermekten olağanüstü mutluluk duyduk. Mükemmel bir salon ve çok güzel bir seyirci topluluğu. Burada çalmaktan çok mutlu olduk. Bu salonun sanatseverler tarafından daha fazla tercih edilmesi düşüncesindeyiz. Hem salon yönetimine, hem de seyirciye çok teşekkür ediyoruz. Bundan sora da bu salonda konser vermeyi çok isteriz.’’

Konser bu şekilde, hem seyircilerin, hem de sanatçıların mutlu olduğu bir ortamda sona erdi.

Nemeth Quartet

Andante Dergisi’nin düzenlediği 2017 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Oda Müziği Topluluğu” seçilen Nemeth Quartet, Türkiye’nin en aktif konser veren oda müziği gruplarından biri olup, alanının seçkin sanatçılarından Gülen Ege Serter (keman), Şeniz Aybulus (keman), Elena Ünaldı (viyola) ve Mutlu Varlık Kocaili’den (çello) oluşmaktadır.2013 yılından beri beraber çalışan Nemeth Quartet, ismini Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda kendilerini müziğe başlatan ve 1995 yılında gerçekleşen trafik kazasında hayatlarını kaybeden Macar sanatçılar Istvan Nemeth (keman) ve Katalin Nemeth (çello)’ten almaktadır.

2014 yılında Yunanistan’da düzenlenen “eMuse Uluslararası Müzik Yarışması”nda ikincilik ödülü kazanan Nemeth Quartet, Saraybosna’da, Moskova’da, New York’ta, Lefkoşa ve Girne’de, Frankfurt’ta düzenlenen Saray Festivali’nde, 15. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali’nde, Gürcistan’nın Martvili şehrindeki Uluslararası Oda Müziği Festivali’nde konserler, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde de konser ve çalıştay gerçekleştirmiştir. 2016 yılının Eylül ayında Panama Büyükelçiliği’nin BM Uyuşturucu-Suçla Mücadele Ofisi (UNODC) ve Panama İçişleri Bakanlığı’nın ortak düzenledikleri Blue Heart Campaign projesi kapsamında gerçekleştirilen konserde Panama Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak yer almıştır. Oğuzhan Balcı’nın ‘Kuartet ve Orkestra için bir numaralı Konçertosu’nun Panama’daki ilk seslendirilişini gerçekleştirmiş, aynı eseri 2017 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, 2018 yılında ise Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde bu şehirlerdeki ilk seslendirilişlerini yapmıştır.

Bugüne kadar Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok şehirde konserler veren grup her konser sezonunda yeni şehirlere ulaşmaya da özen göstermektedir. Yoğun konser programıyla beraber grubun üyeleri Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda (Gülen Ege Serter ve Şeniz Aybulus) ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki (Elena Ünaldı ve Mutlu Varlık Kocaili) görevlerini sürdürmektedir.

Kadıköy Sineması Oda Müziği etkinlikleri üçüncü konserini de bu şekilde başarılı bir şekilde tamamlamış oldu. Ancak, etkinliklerin yeni başlamış olması nedeniyle, fazla tanınamamış olmasından dolayı, salon tam olarak doldurulamamaktadır. Kadıköy ve tüm İstanbullulara bu güzel etkinliğe sahip çıkmalarını diliyorum. Çünkü, bizler bu etkinlikleri desteklemezsek, uzun soluklu olmaları beklenemez. Tüm İstanbullulara bu etkinliğe sahip çıkarak gerekli ilgiyi göstermeleri en büyük dileğimdir.

Bu etkinlikleri düzenleyen sanat yönetmeni Kemal Küçük ve salon sahibi Funda Kocadağ’a hem teşekkür hem de başarılar diliyorum.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara