Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '13

 
Kategori
Kitap
 

Nisyan

Nisyan
 

Hakikat çok uzak, karanlık, derin

Bir dille konuşur, büyük köklerin

Toprakla ezelden karışmış dili!

Geceyle ölümdür asıl sevgili

Bu ikiz aynada toplanır yollar

Karanlık yaratır, ölüm tamamlar.

AHMET HAMDİ TANPINAR

Murat Gülsoy’un hiçbir kitabı diğerine benzemez. Her kitabında farklı arayışları vardır. Nisyan yakınlarının kaybıyla daha önceden çok uzak görünen ölümle karşılaşıp baş edebilmek için yas döneminde yazdığı kısa metinlerden oluşan bir roman.

Romanın bölümler halinde  yüz gün boyunca internetteki sayfasından yayınlamıştı. Böyle yapacağını önceden duyurarak  bir anlamda kendini her gün yazmaya şartlamış. Yazma deneyimini de okuyucuları ile yaplaşmış.

Ölüm döşeğindeki bir yazarın küçük sarı not kâğıtlarına yazdığı kısa metinlerden oluşuyor.  Romanın yazılış öyküsünü de anlattığı için meta kurmaca niteliği taşıyor.  Yazarın zihninde geçmiş, bugün, gelecek iç içe. Rüyaları, okudukları, yazdıkları, seyrettikleri birbirine karışıyor. Yazdıklarının hangisini kendisi yaşamış hangisini bir roman kahramanı okuyucu ancak dikkatli bir okumayla ayırt edebiliyor. Ölüm döşeğinde bilinci her an  ölüme doğru yaklaşıyor. Sarı kâğıtlara aldığı notlar darmadağın bir sıralama yok. Kendisi de emin değil yaşadıklarını yazdığından. Ölümün her an yaklaştığı zamanı örenin çilesinin azaldığı bu anlarda yazarlığını, aşkını, kaybettiklerinin yarattığı boşluğu sorguluyor.

Gelmiş geçmiş biri birine karışmışken masal mitleri canlanıyor. Yaratılan metaforlar metinler arası özelliği ile derinleşiyor. Halüsinasyonların, kâbusların etkisinde  çaresizleşip kendine yabancılaşıyor.  Bu esnada en önemli amacı olan romanı bitirememekten korkuyor sürekli. Geçmişine yaptığı kazıya beton kırıcılarıyla yol işçileri de karışıyor.

Gündelik hayat tüm kontrolü ele geçirmiş  evdeki bakıcısıyla devam  ediyor. Kadın konuşuyor ne durumda olduğunu anlatmak için herkesle. Ölümün yaklaştığını metinlerdeki zamandan ve mekândan kopuşlardan anlıyoruz.

 

 
Toplam blog
: 72
: 3894
Kayıt tarihi
: 20.09.09
 
 

Evli bir çocuk annesiyim. Eğitim alanında çalışıyorum. Felsefe, sosyoloji, edebiyat alannda atöly..