Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

O; imparatorluğunu, lokma döke döke, okulunda dil döke döke, ünvanını söke söke aldı.

O; imparatorluğunu, lokma döke döke, okulunda dil döke döke, ünvanını söke söke aldı.
 

     Kendisine “Lokmacılar Kralı”,  Kimileri “ Kral lokmacı” veya lokma imparatoru da deniyor. Cunda Adasının 36 yıllık lokmacısı  Saki Usta, iki parmağı arasında  balonlaştırdığı lokmaları kızgın yağa aktarırken, parmaklar otomatiğe bağlanmışçasına  hızlı. Gözle takıp edemiyorsunuz. Dakikada 191 adet lokma döküyor kızgın yağa.

     Lokma Ustası Saki, bu işin sırrı: “ Hamurunda “ diyor. Son yıllarda aldığı imparator unvanını koruyor hala. Ev kadınlarına lokma dökme kursu açmış. İmparatorun okulundan mezun olan hanımlar, günlerinde lokma dökme yarışmaları da yapıyorlar birleşerek.

     İri yapılı, saçlarını uzatarak daha da kaplan vari bir hal almış ustamız.  36 yıldır bu işi yapa yapa, kas yapmış. Hanımlar lokma sırasını beklerken sıkılmıyor. Dev yapılı ve  kaslı, boğaya benzeyen  lokma imparatorunu seyrediyor. Seyrederken de sırasını bile unutuyorlar. Ki  adamın lokma döküşü enteresan.

     Başparmak ve diğeri bu işte rol oynuyor. Daldırıyor   hamur kazanına elini, iki parmağı arasında avuç içi yardımı ile  baloncuk haline getiriyor hamuru. Ve  öbür elinde gizlediği çay kaşığı ile de, parmak uçlarında beliren o baloncuğun kökünden orak biçer gibi keserek kazana otomatik olarak düşüyor. Ve  hamur baloncuğu, kızgın yağda pişmeğe, kızarmağa koyuluyor.

     Kendisi şayet Osmanlılar devrinde olsaydı, sarayın değişmez baş tatlıcısı olurdu. Ama böylesi daha iyi. O şimdi Cunda’nın baş tatlıcısı. O’nu Türkiye tanıyor. Adaya ilk gelen dahi “İmparatoru” arıyor.

     Lafın özeti, adam, lokma döke döke, kas yapmış. Dil döke döke de hanımlara lokma dökme kursları açmış, okul açmış. Bu günkü ünvanını da söke söke almış!

YAZ KIŞ LOKMA DÖKE DÖKE, VUCUDU KAS YAPMIŞ. O, CUNDANIN  LOKMA İMPARATORU

İMPARATOR İŞ BAŞINDA

SAKİ USTA, İKİ HAYRANININ ARASINDA

JİLET GİBİ KESKİN VE SERT BİLYA GİBİ LOKMALAR

HEYT  BRE...

LOKMA SIRASINA GİRENLER,  BAZEN SEYRETMEKTEN, SIRASINI ATLAYANLAR BİLE OLUYOR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..