Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

24 Temmuz '12

 
Kategori
Müzik
 

O bir efsane

O bir efsane
 

O yaşayan bir efsane, bunu ben söylemiyorum...

Dünyadaki yaşayan efsane sanatçılar listesinde adı var...Bir Türk olarak onunla gurur duyduğumu söylemeliyim. Çoğunuz kimden bahsettiğimi anlamışsınızdır, tabi ki Selda Bağcan'dan bahsediyorum.

The Times gazetesi 2008 yılında dünya çapında başlattığı bir araştırma ile kadınların hem dâhi ve hem de efsane olduklarını gösteren 81 isim belirledi. "Kadınlar neden dâhi olamaz?" makalesine de konu olan bu listeye Selda Bağcan da "Efsane Anadolu şarkıcısı" olarak adını yazdırdı.Birçok unutulmaz türkü seslendiren Selda Bağcan`dan dünya basınında da övgüyle bahsediliyor.

Ünlü sanatçıyı İspanyol müzik yazarı Vicente Fabuel, büyük çöllerde az bulunan vahalara benzetiyor. Fabuel, Bağcan için "Gelenekçi, köklerine sadık, politikayla rock müziği kucaklayan, Anadolu rockçılar gibi erkek egemen bir toplumda sosyal içerikli duruşunu koruyan bir şarkıcıdır." diye tanımlıyor. Bazı kadınların hem dâhi hem de efsane olduğuna dikkat çeken Kanadalı yazar Li Robbin ise "Belki kadınlar dâhiden çok efsane olmayı başarıyorlardır." diyor.

Listede yer alan diğer Türk sanatçı ise Cumhuriyet dönemi sanatçılarından Safiye Ayla.

Yaptığı müzik nedeniyle tam 3 kere hapse giren Selda Bağcan'nın bibliyografisine birgöz atalım:

Selda BağcanMuğla’da doğdu.Annesi öğretmen babası veteriner hekim olan sanatçı daha bir yaşına gelmeden anne ve babasının Van’a tayini ile gözünü Van’da açtı.Öğrencilik yılları Ankara’da geçen sanatçı ilk gitarını eline aldığında 10 yaşında bile değildi.

1971 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde Fizik Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisiyken amatörce başlattığı müzik çalışmalarında ilk iki 45'lik plak satışının bir milyon tavanını zorlamasıyla ister istemez profesyonel oldu. O tarihten itibaren yurt içi ve yurt dışında sayısız konserler veren sanatçı, 1972 yılında Türkiye'yi Dış İşleri Bakanlığının görevlendirmesiyle sanatçı, bu yıllarda 17 adet 45 devirli plak yaptı. 70 li yılarda Anadolu’nun çeşitli illerini kapsayan turneler yaptıCumhuriyet Halk Partisi (CHP)nin yurt dışı Demokratik kitle örgütü olan HDF (Halkçı - Devrimci Federasyonu) ile dayanışma içindeki SPD (Alman Sosyal Demokrat Parti) nin katkılarıyla Batı Avrupada çeşitli festivallere katıldı. 1980 ve 1987 yılları arasında p1979 ve 1980 yıllarında Türkiye’nin en köklü sosyal demokrat partisi asaport verilmeyen sanatçı 1981 ve 1984 yılları arasında şarkılarından dolayı üç kez hapse girdi (Metris Askeri Ceza ve Tutukevi), 1986 yılında Peter Gabriel'in desteklediği The Womad Foundation (Word Of Music And Dance)Festivalinden davet aldığında pasaportu olmadığı için gidemedi. Fakat festival komitesi sanatçının bir şarkısına festival plağında yer verdi. Tüm dünya radyolarında çalınan festival plağındaki türküsünün beğenilmesiyle bir çok ülkeden konser davetleri aldı.

1987 yılında Womad Vakfı'nın ısrarlarıyla pasaportuna kavuşan sanatçı o yıl; 13 Haziran Rotterdam Sanat Festivali (Poetry), 19 Haziran Womad ve Glastonbury Festivali, 20 Haziran Jubile Gardens (London), 25 Haziran Eurls Court (London), 26 Haziran Capital Radio Festivalikonserlerini yaptı. 1988 de dört ay süren Batı Avrupaturnesinden sonra, 1989 ve 1990’lı yıllarda Belediyelerin kültür ve sanat hizmetlerinin davetlisi olarak kent festivallerinin yüzbin kişilik seyirci kitlesine hitap etti. Bu konserlerin en büyük özelliği biletlerinin ücretsiz ve halka açık olmasıydı.

Yine 1990 yılında Hollanda'dan Rasa Organition (Interkultureel Centrum)'un davetlisiolarakUtrech, Nijmegen, Tilburg şehirlerinde ve Yugoslavya'daki Prizren ve Priştineşehirlerinde konserler verdi. Aynı yıl dört kez İsrail'e giden şarkıcı Acco Festivalinde "Khan-el Umdan"adlı Osmanlı kalesindeve Ehal Hatarbut konser salonundaiki ayrı konser ve iki ayrı televizyon programı yaptı. Ve Danimarka'nın Argus şehrindeki esintiler isimli festivalekatıldı.

2000 yılında KÖLN ARENA’da AABF’nın (Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu)gerçekleştirdiği konserde yer aldı. Bu konser aynı anda aynı sahnede 2167 sanatçı olması nedeni ile GUİNESS rekorlar kitabına girdi.

2002 yılında Kudüs festivalinekatılan sanatçının 2006 yılında 1976 yılkında seslendirdiğiANADOLU FOLK ROCKtarzındaki türküleri ihtiva eden LP si (Türkiye’de Türkülerimiz II olarak yayınlanıyor) Londramerkezli bir yapım firması tarafından Lp ve CD olarak tüm dünyaya pazarlanıyor. Zaman zaman film müzikleri de yapan sanatçı,bugüne kadar 30 yıl içinde 17 adet 45'lik, 10 adet LP, 30 adet kaset ve cd çalışması yapmıştır.

Görüldüğü gibi sevgili Selda Bağcan, bu listeye hakkıyla girmiş ender sanatçılardandır.

Sevgimle...

 

 

 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara