Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

30 Temmuz '16

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrenci velisinin çocuğunun okulundan beklentileri

Öğrenci velisinin çocuğunun okulundan beklentileri
 

Günümüzde sosyal ağların genişlemesiyle insanlar arasında iletişimin artması, öğrenci velilerinin okulları ile ilgili ve diğer okullar ile ilgili geniş bilgiye sahip olmaları, okullar arası rekabetinde etkisiyle, veli ve öğrencilerin bulundukları kurumu sorgulamalarına neden olmuştur. Özellikle eğitim hizmeti veren özel sektörü ''veli odaklı' 'eğitim anlayışı çerçevesinde arayışlara stratejik planlamalar yapmaya itmiştir.
 
İletişim araçlarındaki teknolojik gelişmenin etkisi ve velilerin eğitime bakış açısındaki değişiminde etkisi sonucu her alanda olduğu gibi beklentileri yükseltmiştir. Bunu sonucu doğal olarak hem devlet hem de özel sektör veli-ve öğrenci merkezli çalışmalara ilişkin bir dizi stratejik çalışmalar yapıp anketlerle beklenti sonuçlarına göre bu talepleri karşılamaya gayret gösterme yoluna yönelmişlerdir. Öncelikle veliler ile iletişimin sürekliliği önem kazanmış, velinin ve öğrencinin eğitim kurumuna karşı olumlu duygular taşıması için ne yapılmalı sorusuna cevap aranmasına neden olmuştur. Veli ve öğrenci bu okulu neden tercih etmeli sorusuna cevap verilebilir bir araştırma ve çalışma içinde olunmalıdır.
 
Öncelikle okulun benimsediği ve uyguladığı bir eğitim ve öğretim anlayışını tüm paydaşlarına benimsetmeli, inandırılmalı, çalışanlarında bunu hissettirmelidir. Öncelikler çok iyi tespit edilmeli, verilen hizmet ve ürünlerin kalitesi, sürdürülebilirliği sonuçları ile kontrol edilmeli, gerekli önlemler ve geribildirim refleksi zaman kaybetmeden gösterilmelidir.
Okul yönetimi öğrenci ve velisinin nabzını sürekli tutmalı ve takip edilip, onların kendilerini okula yakın hissetmelerini sağlama uğraşı devamlılık oluşturmalıdır.
Bunun için öncelikle, ,öğrencilerinin sosyal kültürel sportif ihtiyaçlarını sağlayacağı kusursuz bir fiziki ve hijyen, güvenli bir ortam beklentisi içindeler. Öğrencilerinin okulda muhatap olacağı kişilerin her yönü ile rol model olmasını beklemektedirler, bu iki talep onların olmazsa olmazlarıdır, Fakat bu iki koşul şart fakat yeterli değildir. O okulda çalışanların kullandığı dil önemlidir, yıkıcı ''sen'' dili kullanılıyorsa, fiziki şartların mükemmel olmasının hiç önemi yoktur.
 
Yani veliye ve öğrenciye yaklaşım tarzı önemlidir, etkili bir okulun kendine has yaklaşım tarzı olmalıdır, yani nitelikli iletişim olmalıdır. Uygulanan Tarz ve kullanılan dil de ortak bir anlayış olmalıdır, yani yönetime güven ve alınan kararın uygulanabilir ve tutarlı olunmasıdır. Bu yaklaşım o okuldaki eğitim iklimini belirlemede önemlidir, okul kültürü ancak böyle oluşur. Bu kültür oluşumu veli ve öğrencilerin beklentisi olan okul ile ilgili olumlu imaj için önemlidir, bir başka önemi ise istenilen ve beklenilen ''nitelikli eğitime'' olumlu katkılar sunar, nitelikli eğitimden kastımız o okulun benimsediği ve uyguladığı eğitme- öğretme tekniğidir. Bundan yaparak, yaşayarak, yorumlayarak, hayatında uygulayarak öğretmeyi anlamalıyız.
 
Ayhan ŞİMŞEK/Eğitim yöneticisi
 
Toplam blog
: 33
: 490
Kayıt tarihi
: 09.05.16
 
 

Eğitim ensitüsünü bitirdim, Fen bilgisi öğretmenliği yaptım, Türkiyenin bir çok yerinde ve okulun..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara