Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '10

 
Kategori
Eğitim
 

Okullarda serbest kıyafet…

Okullarda serbest kıyafet…
 

Serbest kıyafet mi ?Forma mı?


Anne, hava sıcak kırmızı atlet ve kot pantolonumla gideceğim bugün okula !”, “Oğlum, o şortla okula gidilir mi?”, “Baba hava çok soğuk, okula kalpakla gideceğim!”… Milli Eğitim Bakanlığı – öğrencilere kıyafet de özgürlük vermek amacıyla - okullarda serbest kıyafet uygulamasını getirirse, bu tür sözleri işitmeye hazır olunuz. İsteyen mini, isteyen maksi etekle, isteyen kotla, isteyen şortla okuluna gidecek.

Çocukluğumuzda siyah idi önlüklerimiz. Çocuklarımız mavi önlüklerle gitti geldi okullarına. Rengi değişmişti. Sadece 23. Nisan Bayramlarında, özel gösteri guruplarının dışında, durumu idare etmek için, ara sıra değişik giysilere izin verilirdi.

Çocukluğumuzda, ortaokula ve liseye giderken kasket bile mecburiydi.1986 yılında oğlumun ayakkabıları kahverengi diye, Anadolu Lisesi Hazırlık sınıfındayken, eve göndermişlerdi siyah renkli olacak diye. Tabii okul müdürünün odasında kısa bir tartışmadan sonra, o gün ve sonrasında kahverengi ayakkabısı ile gitmişti. Bu da aşırı bir uygulama.

Varlıklı ailelerin çocukları için serbest kıyafetle okula gitmek, moda defilesine gitmek gibi olacak. Her gün başka bir giysi. Her gün başka bir ayakkabı. Markalı olanlarından tabii. Kendini daha mutlu hissedecek o kesimin çocukları. Ya diğerleri?

Ancak esas sorun, birlik ve beraberliği temsil eden okul önlüğünü ve gereçlerini almakta zorlanan yoksul ailelerin çocuklarının düşecekleri durumdur. Her gün başka kıyafetle okula gelen varlıklı arkadaşlarının arasında, günlerdir aynı kıyafetle okula gelmek zorunda kalan yoksul öğrenciler durumunu hiç düşündünüz mü? Kendini mutsuz hissedecek, aşağılık duygusu içinde ezilecektir. Bu çocukların aileleri de – serbest giysi – temini için ekonomik sıkıntıya düşeceklerdir. Bunun sonucunda öğrenciler arasında farklılıklar ortaya çıkacaktır. Dostlukları zedelenecek, varlıklı ailelerin çocukları “hava atma yarışına” gireceklerdir. Diğerleri köşelerde mahzun iken. Ne dersiniz? Yetkililer ne derler ?

Oysa, kılık-kıyafet konusunda, günümüzde, hemen hemen her okul, kendi formasını seçip öğrencilerine aldırtmaktadır. Bu bile öğrenciler arasında en azından - giysi birliği ve eşitliğini – sağlamaktadır. Hangi öğrencinin hangi okuldan olduğunu belli eder.

Okullarda serbest kıyafet – pilot bölgelerde denenerek - kabul edilse bile, bunun sonucu olarak, hangi öğrencinin zengin, hangisinin gariban aileden geldiği kolayca anlaşılacak ve okullarda sosyal sorunlar yaşanacaktır.

Serbest kıyafetle okula gidenlerin, öğrenci olup olmadıklarının kontrolü nasıl anlaşılacağı ayrı bir sorun olacak. Öğrencilere giysi özgürlüğü verelim derken, psikolojilerini bozmaya ve onları mutsuzluğa itmenin yararı ne ?

2010-2011 öğretim yılında pilot bölge uygulanması planlanan “okullarda serbest kıyafet” konusu üzerinde yetkililerin çok daha dikkatle düşünmeleri yerinde olur.

Sevgiyle kalın. Saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..