Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '07

 
Kategori
Kitap
 

Okuyun... Ve sarsılın...

Okuyun... Ve sarsılın...
 

"Eğer bu kitabı okumaya niyetliyseniz vazgeçin. Kendinizi kurtarın. Televizyonda mutlaka daha iyi bir şeyler vardır. Burada anlattığım şeyler, önce sizi kızdıracak. Sonra her şey daha da kötü olacak, " diye başlar mı insan romanına... "Tıkanma" adlı kitabının ilk satırları bunlar.

Aklında yazar olmak düşüncesi hiç yokken... "Bir durup düşünmek gerektiğini fark ettiren" sarsıcı konuların yazarı olan, Amerikan toplumunun gerçek yüzünü gözler önüne seren "Chuck Palahniuk"dan bahsediyorum.

Üniversite yaşamı sonrası "otomobil tamirciliği" gibi yazarlıkla hiçbir ilgisi olmayan bir alanda çalışırken... Katıldığı bir edebiyat grubundaki "Kargaşa Projesi" adlı ortak yazılmış hikayeyi "Dövüş Kulübü" adlı romana çeviren, ama yayınlatana kadar da akla karayı seçen Palahniuk'un bu romanı, filme de çekilerek, ciddi yankılar yaptı ve Pacific Nortwest Booksellers Association Award, Oregon Book Award ödüllerini aldı.

Ve ondan sonra kimse tutamadı bu "aykırı konular'ın yazarını.

Zehirli bir kobra yılanı kadar hiptonik" tanımlaması yapılan "Günce"...

Cinsiyet değiştirme ameliyatlarının büyük oranda kolaylaştığı ve yaygınlaştığı bir çağda... Cinsiyetlerin bile görüntüden ibaret olduğunu, bu üçüncü "kimlik krizi"nde, aile ve toplumda var olan genel davranış kalıplarının altında yatan "gerçekliği" irdelediği "Görünmez Canavarlar"...

"İntihar etmekle şehit olmak arasındaki tek fark, gazetede manşet olmaktır" diyerek, Amerikan gündelik hayatında medya ve popüler kültürün... Toplumu hastalıklı ve anlamsız bir yaşam biçimi içine çekmesini kendine özgü "sivri dili" ile gözler önüne seren "Gösteri Peygamberi"...

"Büyük Birader" kavramının ve toplumun palavralarla kitlesel "yönlendirilme" taktiğinin ince ince işlendiği "Ninni"...

Portland’da, “tarih”, ”özyaşam öyküsü” ve “kurmaca” kavramlarını “yeraltı”ndan gün ışığına çıkarttığı "Kaçaklar ve Mülteciler"...

Asilerin,

kaybedenlerin,

hayalperestlerin,

küfürbazların,

günahkârların,

beyaz encilerin,

aşağı tırmananların,

yola çıkmaktan çekinmeyenlerin,

uçurumdan atlayanların...

dili, sesi.... Olarak tanınan Yeraltı Edebiyatı'nın "Ayrıntı Yayınları" tarafından yazarın dilimize çevrilmiş olan kitapları.

Eğer gerçekten "sarsılarak kendinize gelmek istiyorsanız" mutlaka okunması gereken bir yazar diyorum "zor beğenen bir okur olarak". Hatta bazı kitaplarını aradan bir süre geçtikten sonra "ikinci kez okuduğunuzda" daha da keyif alacağınızdan emin olabilirsiniz.

"Palahniuk size göre değil. Gidip kendinize daha sığ ve yergiden yoksun bir yazar bulabilirsiniz" demiş Bob Batchelor "Tıkanma" romanı için.

Sarsıcı, çarpıcı ve bir o o kadar da düşündürücü bir yazar Palahniuk.

Bir röportajında söyledikleri yazdıklarının özünü anlatıyor aslında...

"Bize inandırılan bu gerçek dışı dünyada yaşıyoruz, hiçbir teste tabi tutulmadığımız için neleri kurtarabileceğimiz konusunda hiçbir fikrimiz yok."

Chuck Palahniuk'un kitapları anlatıl(a)maz... Okunur ancak.

Okuyun... Sarsılın... Ve düşünün.

 
Toplam blog
: 139
: 1916
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

Bana biri kendini anlat dese, susar kalırım. Her konuda çılgın bir istekle konuşan ben, işte o anda ..