- Kategori
- Tarih
Ömer Muhtar - Çöl Aslanı

Ömer Muhtar
D. 1862 - Ö. 1931
Libya'da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderi...
Ömer Muhtar’ın hayatı, ünlü aktör Anthony Quin’in başrolünü oynadığı, 1980 tarihli Çöl Aslanı (Lion of Desert) adlı film ile sinemaya aktarıldı.
Ünlü direnişçinin yüzü, 10 Dinar’lık Libya banknotlarında kullanılmıştır.
Ömer Muhtar’ı ben sinemada tanıdım. Anthony Quin oynamıştı. Çöl Aslanı filminden çok etkilenmiştim. Kaç kez izlediğimi bilmiyorum. Sanıyorum defalarca izlemişimdir. Her sahnesini, her karesini ezberlemişimdir. Muhteşem bir filmdi, muhteşem birinin hayatını anlatıyordu, ünlü bir oyuncu muhteşem oynamıştı.
Anthony Quin’in bir abdest alma sahnesi vardı ki inanılmazdı. Abdest alan namaz kılan İslamı tanımış olan oyuncunun nasıl olupta İslam olmadığına o zamanlar çok şaşırmıştım.
Demekki oyunculuk böyle bir şeydi. Oynuyorsun ama kapılmıyorsun. Canlandırdığın kişi İslam âleminin, Libya’nın ünlü kahramanı Ömer Muhtar olsa bile…
Ömer Muhtar’ı okuyup, araştırmak ve incelemek gerekiyor ki, onun kim olduğunu, tam olarak neler yaptığını, neler düşündüğünü anlayabilmek için.
O çok başka biri…
1862’de Batnan yani libya’da dünyaya gelmiş.
Babasını erken yaşta kaybetmiş, aile dostları ona ve kardeşlerine bakmış. Eğitimlerini üstlenmiş.
Ömer Muhtar, Cağbub’da İslami Bilimler Akademisinde din eğitimi almış.
Kasur İmamlığı yapmış.
Bir süre sonra İtalyanlar Libya’ya saldırınca, senusi tarikatının şeyhi; Ahmed Şerif es-Senusi’nin önderliğinde direnişe katılmış.
Yirmi yıla yakın süren direnişden sonra o bir efsane olmuş. O kadar dillerde dolaşmış, o kadar büyük kahraman olmuşki, düşünün lütfen, İtalya Valisi onun için:
“Sıra dışı bir karizması ve üstün bir iradesi olan bir kişi”
Diyormuş. Üstelik ona düşmanına saygı duyuyormuş.
Sebebi var tabi bu saygının bu sözlerin. Ömer muhtar’ın savaş taktikleri onu her zaman şaşırtırmış.
Tarih bundan sonrakileri şöyle aktarıyor:
- Dini öğrenim gördü ve el-Kasr'daki Senusi tarikatının lideri oldu. İtalyanların 1911'de Libya'ya çıkarma yapması üzerine Osmanlı subayları ve Senusi şeyhi Ahmed eş-Şerif es-Senusi önderliğinde başlayan direniş hareketine gönüllü olarak katıldı. Uşi Antlaşması'yla Osmanlı Devleti'nin Libya üzerindeki hâkimiyeti resmen sona erdi.
-
İtalyan yönetiminin Trablusgarp'taki milliyetçi kuvvetler ve Berka'daki Senusilerle yaptığı uzlaşma görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Ömer Muhtar 1922'de İtalya'da iktidara gelen Faşistlerin Libya'yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923'te Berka'da yeni bir direniş hareketi başlattı. -
Cebelü'l-Ahdar'da yaşayan aşiretlerden topladığı gerilla güçleriyle başarılı baskınlar gerçekleştirerek İtalyan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi. Mısır ve Sudan'dan gelen yardımların kesilmesine karşın, Bedevi köylülerin yardımıyla direnişini 1931'e değin sürdürdü. 11 Eylül 1931'de bir çarpışmada yaralanarak İtalyanlara esir düştü. General Rodolfo Graziani'nin başkanlığında bir savaş mahkemesince ölüme mahkûm edildi ve Saluk'ta asıldı.(alıntı)
Tarih kahramanlarla dolu...
Bize düşen onları hatırlatmak. O kadar…
Nazan Şara Şatana
http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552
http://twitter.com/#!/nazansarasatana