Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

26 Eylül '14

 
Kategori
Siyaset
 

Örtünme

Örtünme
 

" Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına (bir ihtiyaçları için dışarı çıktıkları zaman) dış örtülerini üstlerine almalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur." Ahzab 59

İslam kadınlarının toplumsal yaşam içindeki konumu bu ayetle belirlenmiştir. Zira kadın ihtiyaç halinde dışarı çıkarken fark edilmemelidir;  evinin dışında Ayşe mi, Fatma mı? Olduğu anlaşılmamalıdır. Buradaki istenen amaç kadının öznel varlığının yok edilmesidir. Bir cins isim olarak ancak zorunlu ihtiyaçlarını gidermek için sokağa çıkan bir kadından söz edebiliriz. Görünmez olarak dış dünyada yerini alabilen kadın kimliği bu haliyle sosyal yaşama nasıl katılacaktır? Ortaçağ İslam yaşamında kadına reva görülen dört duvar arasındaki hayat günümüzde de kadın açısından yeni bir şey sunmamaktadır. Gelenekle de zenginleşen İslam dünyası kadına kara çarşaflarla toplumsal yaşama girme hakkını vermektedir. Görünmez olmanın başka bir yolu var mıdır?

Ülkemizde kırsal kesimde zorunlu olarak toplumsal yaşama katılan Müslüman kadın, dinin bu katı kuralını tarlada ırgat olarak çalışırken ihlal etmiştir. Kafasını başörtüsüyle örtüp üretimdeki yerini alırken, İslam kentinde üretime katılmayan kadın, çarşaf giyerek evden dışarıya çıkabilmiş ve örtünme hükümlerinin kuralları ile yaşamıştır.

200 yıllık modernleşme tarihimiz, kentli kadının toplumsal yaşama katılımını da zorunlu olarak gündeme getirdi. Artık birey olarak gizlenmeden –en azından yüzünü açarak- ortaya çıkan Müslüman kadın örtünme kurallarını başını örtme haline dönüştürdü. Bunu da kırsal kadının tarladaki kıyafetini estetize ederek başardı.  Kitabi hükümler, geleneğin kazanımları ile aşılmaya çalışıldı. Halide Edip’ler böylece ortaya çıktı.

Atatürk devrimi bir çırpıda kadının örtünmesini kaldırarak İslam coğrafyasında binlerce yıllık geleneği yerle bir ederken, kadının batılı anlamda toplumsal varoluşu yukardan mücadelesiz bir kazanım olmuştur. Günümüzde” restorasyon” yapmaya çalışan iktidarın, öncelikle kadını tekrar örterek toplumsal yaşamdan çıkarmaya çalışması bir kez özgürlüğü tatmış kadınların kazanımlarına sarılmalarıyla boşa çıkacaktır.  Dokuz yaşındaki çocukların başlarını örtmeye çalışan iktidar, yalnızca saçları kapanan kadınlar değil giderek örtünerek toplumsal hayatın dışına atılmış görünmez kadınlar amaçlamaktadır. Tutarlı bir İslamcı yönetim saçlarını gizleyen değil, tümüyle kadınlığını gizleyen, örtünen kadın istediğinde saçlarını kapatan kadınlar da küfür işleyenler safında olacaktır. Nitekim Taliban, İşid, Suud vb rejimler her konuda olduğu gibi kadın konusunda da gerçek İslama en yakın uygulayıcılarıdır.

 
Toplam blog
: 29
: 1638
Kayıt tarihi
: 21.02.11
 
 

1958 Erzurum doğumluyum. İ.Ü.Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunuyum. İstanbul'da yaşıyorum. ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara