- Kategori
- Siyaset
Osmanlı Hanedanı'nın geri dönüşü üzerine
Dünya tarihinde Fransız devriminden sonra, savaşlarda yenilen ülkelerde kraliyet, hanedanlık o savaşla birlikte tarihe karıştı. Bu bir kural gibi oldu. Fransa başta olmak üzere, Almanya, Rusya, Türkiye, Bulgaristan, Romanya,İtalya Bu kuralın tek istisnası var: Yalnız Japonya İmparatoru durumunu koruyabildi.
Bugün İspanya, Britanya, Hollanda, Belçika ve kuzey Avrupa ülkelerinde hanedanlık ve krallıklar devam ediyor. Çünkü onlar bugüne kadar hiç yenilmediler.
Mısır, Libya, Irak Arjantin, Yunanistan gibi ülkelerde yenilen diktatörler de konumlarını kaybettiler.
Bu olay tarihin bir ilerlemesidir, öyle bakmak gerekir. Evet, bu arada kişisel trajediler, dramlar yaşanmıştır ama bunlara yapabileceğimiz bir şey yoktur. Yapılan belgesellerde kendileri dahi sürgün konusunu haklı gören sözler söylemiştir. Bundan başka bizde ne Fransa ne da Rusya'da olduğu gibi bir vahşet yaşanmadı. Yıllar sonra da olsa Hanedan üyeleri geri döndüler.
Dünyanın her yerinde farklı kültürler yaşıyor. Osmanlı Hanedanı, dünyaya dağıldıktan sonra birçoğu oranın kültürüne adapte oldu. Bazıları Türkçe'yi bile unuttu. Geçen geçti. Artık geri dönüş mümkün değil.
Osmanlı Hanedanı, genel olarak aldığı kültür nedeniyle belki demokrat insanlara daha yakın duruyor. Büyük çoğunluğunun bugünkü bağnazlıklarla ilgileri yok. Sürgünün sona ermesi de iyi oldu. Artık, bundan sonra onları büyüklük kompleksine kapılmadan içimizden, bizden insanlar olarak görmek isterim.
Devletlerin yönetiminde insanlar değil sistemlerdir önemli olan. İnsanların becerisine, karizmasına bağlı olmayan sistemini kurmuş devletler başarılı oldular ve olacaklardır. Osmanlı devleti o yüzden battı. Son dönemdeki reformlar yetersiz kaldı. Günümüzde de diktatör olmaya yeltenen kişiler de bu yüzden başarılı olamayacaklar.
Şunu düşünün. ABD'de Obama olmasa ABD bundan ne kadar etkilenir? Kraliçe Britanya'da devlet işlerinde ne kadar etkilidir? Bize gerekli olan, bizde eksik olan şey sistemdir.