Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '09

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSYM’de uygulanacak yeni sistem

ÖSYM’de uygulanacak yeni sistem
 

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak yeni sistem hakkında bilgi verdi.


Açıklamaya göre, iki aşamadan oluşan yeni sistemde birinci aşama Nisan başlarında, ikinci aşama ise Haziran sonlarında, iki hafta sonu cumartesi-pazar günleri gerçekleştirilecek.


Sistem, sınavda mümkün olduğunca lise müfredatını kapsayan ve zorunlu derslerden sorular sorulması ve 9 ve 10. sınıftaki Matematik, Fizik, Kimya, Sosyoloji, Psikoloji gibi derslere daha fazla önem verilmesi amacını güdüyor.


Yeni sistemde soru türleri değiştirilmeyecek, tüm sorular yine çoktan seçmeli test şeklinde olmaya devam edecek, ancak ders düzeyinde ve o dersten daha çok soru yöneltilerek bir ölçme yapılacak.

Birinci aşama

2010’da uygulanacak iki aşamalı sınavın ilk aşamasının mevcut sistemdeki ilk dört testin soru sayılarının biraz artmış hal olacak. Yeni sistemde soru sayısı 160-180 dolaylarında, verilen sürenin ise muhtemelen 3 saat olacağı planlanıyor.


Birinci aşamanın sonunda adaylar için sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı olmak üzere üç puan türü hesaplanacak. Birinci aşamadaki puanlarla meslek yüksekokulları ve açık öğretime girilebilecek. Ayrıca bazı lisans programlarına da bu puanlarla girilebilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

İkinci aşama

Birinci aşamada başarılı adaylar ikinci aşamaya başvurma hakkı kazanacak. İkinci aşamada dört ana alanda sınav yapılacak. Aday, bu dört sınavdan hangilerine gireceğini ÖSYM’ye başvurarak, bildirecek.


Fen-Mühendislik alanındaki programlara gitmek isteyen adaylar, örneğin Matematik ve Fizik-Kimya-Biyoloji sınavına girecek. Buna karşılık İktisat-İşletme grubundaki programlara gitmek isteyenler ikinci aşamada Matematik-Geometri sınavıyla Edebiyat-Coğrafya sınavına girecek. Sosyal Bilimler alanındaki programlara gitmek isteyen adaylar ikinci aşamada Edebiyat-Coğrafya sınavı ile Sosyal Bilimler sınavına girecek. Yani adayların çok büyük çoğunluğu iki sınava katılacak.


Yabancı dil sınavı ise ayrıca gerçekleştirilecek. Yabancı dil puanıyla öğrenci alan programlara gitmek isteyen adaylar sadece yabancı dil sınavına girecek.


Yabancı dil sınavına gireceklerin diğer dört sınavın hiçbirine girmelerine gerek yok. Ama aday birden çok gruptaki programlara gitmek, mesela hem Fen-Mühendislik programlarından hem de İşletme-İktisattan tercih yapmak istiyorsa o zaman dört sınavın üçüne girecek. Bir aday istisnai bir durum olmasına rağmen isterse bu beş sınavın beşine de girebilecek.

Ölçme değerlendirme

Yeni sistemde ölçme-değerlendirmenin ders düzeyinde yapılacak.


İkinci aşamadaki sınavlarda mesela bir Fen puanı, Sayısal, Sözel ya da Eşit Ağırlıklı puan olmayacak. Aday hangi sınava girmişse o sınavdaki tüm derslerin puanı hesaplanacak. Mesela bir Fizik, bir Kimya, bir Biyoloji puanı olacak.


Soru kitapçıklarını da derslere göre ayrılacak ve süreleri buna göre sınırlandırılacak. Sınavda adaylara ilgili derslerin soru kitapçıkları ayrı ayrı verilecek. Örneğin önce Fizik soruları verilecek, cevaplandırıldıktan sonra alınıp, Kimya, ardından diğer dersin soruları verilecek.

Hesaplama

Adayların yerleştirme puanları hesaplanırken hem ilk aşamadaki sınavda aldıkları hem de ikinci aşamada katıldığı sınavlardaki başarıları dikkate alınacak. Örneğin Fen-Mühendislik programlarına girerken kullanılacak olan puanlar için birinci aşamada aldıkları, ikinci aşamadaki Matematik-Geometri ve Fizik-Kimya-Biyoloji sınavından aldıkları eklenerek başarı puanı hesaplanacak. Dolayısıyla adaylar toplam üç sınava girmiş olacaklar.


Bu üç sınavın sonuçları hesaplanırken birbirine yakın oranlarda kullanılacak. Mesela birinci sınavda Türkçe, Fen testleri, ikincisinde Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, bunların hepsi kullanılarak çok sayıda puan oluşturulacak. Bugünkü gibi sayısal veya sözel gruplarda olduğu gibi bir tek puan türü olmayacak.


Yeni sistemde farklı puan türleri oluşturarak her puan türü için o puan türünün gerektirdiği bilgilerden oluşturulmuş bir sistem geliştirilecek. Mesela tıp fakültesi için eğer Kimya ve Biyoloji bilgisi daha önemliyse, bu derslerin ağırlığı artırılacak. Tıp fakülteleri öğrenci alırken bu derslerin ağırlıklı olarak hesaplandığı puan türünü kullanacak. Makine mühendisliğine girerken Matematik ve Fizik derslerinin ağırlığının daha çok hesaplandığı puan türleri kullanılacak. Bir tane sayısal puan yerine belki adı sayısal olmayan 5-6 veya 8-10 tane çeşitlendirilmiş puan türü olacak.


Ne diyelim Allah kolaylık versin.


Kaynak: http://www.milliyet.com.tr%27den/ alınan bilgilerden derlenmiştir.

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..