- Kategori
- Kişisel Gelişim
Peekaboo (Cee) Yapın

Bebeklere “Cee yapmayı” herkes bilir. Ellerinizi yüzünüze kapayıp birden açıp “Cee” dersiniz. Beynimiz bir bulmaca çözücü gibi çalışır. Bir şeyleri anlamak, kavramak, anlam atamak söz konusu olduğunda beynimizi çalıştırmaya başlarız. Beynimizin çalışmasını başlatan ise küçücük “aha” anlarıdır*(cee). Örneğin yukarıdaki resimde yer alan bayanı duş perdesinin arkasında olmasına rağmen görünenden fazlasını beynimiz tamamlar.
Ne demek sitediğime gelince: beyninize bir şeyin tamamını göstermedende onun gerisini getirmesini resmin tamamını görmesini sağlayabilirsiniz. Siz kapıyı açın beyin gerisini halleder.
Aslında gizlenenin daha ilgi çekici olduğu konusunda bir görüş olduğunu sizde bilirsiniz. Gizleyen birinin gizlemeyen birinden daha çekici olmasının nedenini bilim adamları beynin entellektüel yapısına bağlıyorlar. Beynimiz entellektüel problem çözümüne, görsel sistemimiz ise gizli objeleri keşfetmeye bayılıyor.
Eğer otların arkasında bir tehlike olduğunu düşünüyorsak ve azıcıkta olsa beyaz siyah renkleri yaprakların arasında görmüşsek beynimiz hemen orada bir kaplan olduğunu gösterecektir. Küçük “aha anları” beyne daha fazla arama ve inceleme yapma mesajı gönderir, taki büyük AHA anı yakalansın. Burası size biraz karışık gelmiş olabilir. Başka bir örnek; özellikle ressamların yada modacıların küçük aha anlarını tuvale, elbiselere yansıttıklarını ve en sonunda büyük AHA’yı yakalamaları belki daha açıklayıcı olur.
Akıllı reklamcılar ise bizim beyinlerimizin gerisini dolduracağı reklamları dizayn ediyorlar. Böylece ürünü bize tanımlatıyor ve unutmamızı zorlaştırıyorlar.
Elleri ile yüzünü kapamış bir adam, gökyüzüne doğru bakan bir çocuk, bir kutuya girmiş bir el gibi birresim göstersem eminim hepiniz bu konuda bir hikaye uydurabilirsiniz. Beyin işte böyle durumları çok seviyor.
Bu durumu şirketler ve kurumlarda çalışanlarına bir şeyleri öğretmek için kullanabiliyorlar. Özellikle outdoor eğitimlerinde ekip çalışması ön plana çıkarılmaya çalışılırken aslında hazine avı vb. uygulamalarıda bu tarafı güçlendirmek için yapılır.
Eğer birilerinin ilgisini çekmek istiyorsanız, bir şey yapmları için motive etmek isityorsanız, daha derinlemesine öğrenmelerini ve hatırlamalarını istiyorsanız onların beyinlerine çözmesi için birşeyler verin. Beyinlerini çalıştıracak şeyler verin.
*aha anları(cee) – bir anda, bir şeyi gördüğümüzde, hissettiğimizde yada duyduğumuzda beynimizde bir resmin, kararın oluşması anı