Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Psikologa Gitmek

Psikologa Gitmek
 

Ruh sağlığı ve psikolojik denge, beden sağlığı kadar önemlidir.

İnsanların fiziki rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları veya duyularındaki rahatsızlıklar çok kolay bir şekilde fark edilebilmektedir. Psikolojik rahatsızlık ise ne yazık ki, hemen fark edilebilen veya rahatsızlık duyulan bir şey değildir. Tüm rahatsızlıkları doğal karşılayan, ifade eden insan, psikolojik rahatsızlığı içine sindirememekte, itiraf edememektedir. Hatta çevresindeki birilerinin uyarısı insana ağır gelmektedir. Bu nedenlerden insanın en zor fark edebildiği ve kabullenebildiği rahatsızlık psikolojik rahatsızlıktır. Oysaki insanın baş ağrısı, diş ağrısı, kolunun kırılması veya duyularının bozulması gibi ruhsal dengesinin bozulması veya yanlış temele oturmuş olması da, doğal ve hatta en önemli rahatsızlıktır.

En sağlıklı olduğunu sanan, üst düzey insanların bile senede bir kere psikolojik genel kontrol için bir uzmana gitmesi, yaşamının kalan kısmını daha sağlıklı ve doygun yaşamasını sağlar. Bir aksaklık varsa çözümünü bulmak, yoksa sağlıklı olmanın verdiği rahatlığı yaşamak, bireyin özgüvenini artırır.

Giderek karmaşıklaşan yaşam biçimlerinde insanın, sürekli dengede olması, sağlıklı düşünmesi, arzularının karşılanabilir olması çok zordur. Bu durum ister istemez insanı psikolojik sapmalara, depresyona sokmakta, çevre ilişkilerini, verimliliğini ve kararlarının doğruluğunu olumsuz etkile-mektedir. Bireyin bu şartlardan en az etkilenmesi, psikolojik yapısını toparlaması için, senede bir kere kendini tüm detayları ile yazılı olarak tanımlaması ve bu tanımı psikologla değerlendirmesi ile kendini ruhsal aynada görmesi ile mümkündür. Kişinin kendini ruhsal aynada görmesi kendine çekidüzen vermesini sağlar.

Sonuçta senede bir kere psikologa gitmek rahatsızlıktan öteye, sağlıklı olmanın ifadesidir. Gerçek rahatsızlar, kendini sürekli sağlıklı zannedenlerdir. Karmaşık ve zayıf yapısıyla insan sürekli sağlıklı olacak kadar dirençli değildir. Öte yandan psikologda psikiyatrda bir insandır. Bu nedenle her psikolog veya psikiyatr kendi sağlığı için senede bir ilgili bilimsel kuruldan, kuruluştan (fakülteden) onay almalıdır. Çünkü ruhsal dengesi en çok baskı altında olan insanlar, bunlardır. "Benim akademik kontrole ihtiyacım yok" diyen uzmandan danışanlarına fayda gelmez. 

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..