Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '08

 
Kategori
Aile
 

Çocukla ilk ayrılık mektubu

Çocukla ilk ayrılık mektubu
 

Bir çocuğun veya yetişkinin ailesinden ilk uzun ayrılığı, yaşamındaki unutulmazlardandır. Yuvadan ilk uçuşudur, kullananların bileceği gibi yalnız başına ilk otomobil sürüşü gibidir.

Ebeveynler çocuklarına yalnız başına yaşama veya ayrılık türüne göre yol gösterecek rehber niteliğindeki ilk uzun ayrılık mektubunu yazmazsa, çocuk karşılaşacağı olaylara karşı nasıl tavır alacağını nereden bilsin.

Ebeveynlerin yaptıkları yanlış, hayata dair çok şeyi çocuklarının keşfedeceğini düşünmek veya kendi çocukluklarındaki zorluklarla çocuklarının karşılaşacaklarını düşünmemeleridir. Toplumsal yaşam ve bilim geliştikçe hayat karmaşıklaşmakta, zorlaşmaktadır. Bunun için ebeveynler çocuklarının yaşamlarına, gelişimlerine ve yalnız başlarına hareket edebilmelerine ilişkin tüm detayları düşünmek zorundadırlar. “Kuşlar yavrularını uçmaya hazırlarlar ama insanlar çocuklarını hayatın gerçeklerine karşı hazırlamak kaygısını genellikle taşımamaktadırlar.” İşte bu çerçevede ilk uzun ayrılık mektubu; davranış biçimleri, iletişim yöntemleri, harcama kriterleri, psikolojik direnç, kendine yetme ve gerekli diğer tüm detayları kapsayacak içerikte olmalıdır. Bu mektup, gencin donanacağı en önemli malzemedir. Ne kadar para verdiğiniz, ne kadar güvendiğinizden çok, parayı nasıl harcayacağına, karşılaşacağı olası şartlarda nasıl yaşayacağına dair günün şartlarına uygun ve objektif ön bilgisinin olmasıdır.

İlk uzun ayrılık insan için bir varoluş, bir kişilik testidir, ancak gencin hazırlanmadığı ve doküman bulmadığı bir testte başarılı olmasını beklemek mümkün değildir. İşte bu mektup bir hazırlık, bir başvuru belgesidir. İlk uzun ayrılıkta başarısızlık veya başarı, yaşam motivasyonunun önemli kilometre taşıdır.

Ebeveynler çocuklarını mümkün olduğu kadar yaşına uygun mesafelere gezinti, kısa süreli eğitim gibi amaçlarla arkadaş grupları ile seyahatlere göndermesi, kendilerinin ve çocuklarının uzak mesafelere uzun seyahatlere alışmasını sağlayacak egzersizleri oluşturacaktır.

Ve ilk uzun seyahat mümkün olduğu kadar arkadaş grubu ile gezinti amaçlı olmalıdır ki, stresi az olsun. Çocuk çatışma yaşamadan yalnız başına hareket etmenin eksersizini yapabilsin. Çocuğun, her seyahatin ardından yazacağı, ortamı, insanları, süreci kapsayacak yazılı yorumları değerlerinin oluşmasını sağlayacaktır. 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..