Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Rahatlık ile baş edebilmek

Rahatlık ile baş edebilmek
 

Pek çoğumuz, belli bir başarıyı, sonunda rahat etmek için hayal ederiz. Gerçekten, hayal ettiğimiz başarıyı elde ettiğimizde neler düşünür, neler yaşarız? Şöyle gözlerinizi kapatarak, ulaşmayı istediğiniz herhangi bir şeyi elde ettiğinizi hayal edin. O başarıyı elde ettikten sonra ne yapacaksınız? Bir süre sonra, elde ettiğiniz başarı geçmişte kalacaktır. Geçmişte elde ettiğiniz başarıyla sürekli öğünerek başka bir şey yapmayacak mısınız? Yan gelip yatacak mısınız? İşte, başarılı olmanın sonundaki tehlikelerden biri de budur: “Rahatlık”. Konuya ilişkin bir hikâye anlatmak isterim:

Çok zengin bir işadamı, bir gün parkta gezerken, bir bankın üzerinde uyuyan bir ayyaş görmüş. Dayanamamış, gitmiş ayyaşı uyandırmış.”Niye beni uyandırıp, rahatımı bozuyorsun?”, diye çıkışmış ayyaş…” İş adamı :”Kalk! Tembel, tembel yatarak bir şey elde edemezsin! Çalış, bir şeyler üret!”, diye bağırmış. Ayyaş, şöyle bir süzmüş işadamını…”Peki, çalışırsam, üretirsem ne olacak?”, diye sormuş.”Kazanacaksın!” , demiş işadamı… “Sonra ne olacak?”, diye sormuş, ayyaş…

İşadamı: “Zengin olacaksın!”

Ayyaş:”Ya sonra?”

İşadamı:”İstediğini yiyecek, içecek, istediğini alabileceksin!”

Ayyaş:” Peki, sonra ne olacak?”

İşadamı:”Sonra da yan gelip yatacaksın!”

Bunun üzerine ayyaş gülerek:”Yahu birader, yan gelip yatmak için bütün bu anlattıklarına ne gerek var? Ben zaten yan gelip yatıyorum.” , demiş…

Ayyaşın yaptığı gibi yan gelip yatmak tasvip edilemez ama yan gelip yatmak için de başarı hedeflenemez. Başarı yolundaki en büyük tehlikelerden biri, elde edilen başarı sonrası çöken rehavet ve atalettir. Tabii ki başarımız sonrasında mutlu olacağız, rahat bir nefes alacağız, dinleneceğiz, bunu kutlayacağız. Fakat belli bir zaman sonra geçmişte kalacak olan başarımızla övünerek ve hiçbir şey yapmayarak başarı yolumuza devam edemeyiz. İnsanı çöküntüye, tembelliğe, rehavete, başarısızlığa, mutsuzluğa götürecek en tehlikeli durumlardan biri, başarısı sonrası gösterilen atalettir, tembelliktir.

Bir başarı, bir sonraki başarı için kamçı olmalıdır. Elde edilen başarı, ömür yolundaki başarı geçidinin sadece bir parçası olabilir. Başarı gösteren bir sporcu, bir dahaki müsabakalara hazırlanmazsa ne olur? Bir sınavdan yüksek puan alan öğrenci, gelecekteki diğer sınavlara hazırlanmazsa ne olur? Bu yılki gelirini elde eden bir çalışan, sonraki yıllar için çalışmazsa, bir kitap yazıp, oturan yazar, başka eserler için uğraşmazsa, bir savaşı kazanıp yeni bir ülke kuran millet, ülkesini geliştirmek için mücadele etmezse, bir çocuk sahibi olan anne-baba, bundan sonra çocuğunun eğitimi için uğraşmazsa, bir ev alabilmek için para biriktirip ev alan kişi bundan sonra parasını tasarruf etmezse neler olur? Örnekleri çoğaltabiliriz tabii ki…

Başarıyı elde edip, sonra ortadan kaybolan birçok meşhur insan vardır. Onlar zirveye zor şartlar altında çıkabilseler de zirveden aşağıya tepe taklak düşmüşlerdir. Başarının rehavetine kapılarak, zevk-ü sefaya kapılan, bu nedenle hayattan silinen birçok insan vardır. Bu yıl meyve aldığınız bir ağaca bir daha bakmazsanız ne olur?

Fazla rahatlık ve stressizlik de stresi doğurur. Bugün birçok insan, fazla rahatlıktan ve boşluktan psikolojik ve fizyolojik hastalıklara yakalanıyor. Her zaman için bir idealimiz, hedefimiz ve yapacaklarımız olmalı… Her gün, bir önceki güne göre gelişmeliyiz.İki günü bir olan zarar etmiştir.… İdealimizi, hedeflerimizi kaybettiğimiz an biteriz bu hayatta… Amaçsız insan, motorsuz ve yelkensiz tekneye benzer. Rüzgâr, dalga nereye sürüklerse, bilinçsizce oraya savrulur. Bu gün birçok hastalık vücudun aşırı rahatlığından dolayı ortaya çıkmaktadır. Çok oturmak, çok yatmak, çok uyumak, çok yemek; bütün bunlar çeşitli fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bob Dylan:”Meşgul olmayan, ölümle meşgul olmak için doğmuştur.” , diyor.

Birçok insan, emekliliği yan gelip yatma düşüncesiyle hayal eder. Emekli olduktan sonra aşırı rahatlıktan dolayı çeşitli hastalıklara yakalanan ve işkence gibi bir emeklilik hayatı yaşayan insanlara tanık oluyoruz. Emekliliği, daha renkli, daha üretken, daha hareketli, daha sportif, daha üretici, yaşadığımız dünya ile sonsuzluk dünyasına sermaye biriktirerek geçirmek, bizim için daha faydalı olacaktır. Böyle yapanlar, inanın ki daha kaliteli bir yaşam sürüyorlar…

Bu yazı, eş zamanlı olarak www.gelisimbahcesi.com adresinde yayınlanmaktadır.

 
Toplam blog
: 63
: 1536
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

1968 yılında Üsküdar'da doğdum.İlk-Orta öğrenimimi Almanya'nın Hof/Saale kentinde tamamladım.Lise ve..