- Kategori
- Güncel
Referandumda evet mi, daha neler?
Referandumda evet oyu vermek için öncelikle ve sadece AKP'li olmak gerekir.
AKP'li olup da referandumda evet demek hoşgörülebilir. Nasıl ki, futbol maçlarında, örneğin Maradona, eliyle gol atıp takımını güya dünya şampiyonu yaptıysa, partililer de, partisi için doğru-yanlış elinden geleni yapmak ister.
AKP, durur dururken bu anayasa değişikliğini yapmak istiyor değil.
AKP, son yıllarda, yargının kontrol edemediği yüksek organlarına karşı, (dipte ise Türkiye Cumhuriyeti'nin laisizm ve insan anlayışına karşı) 367 ve 411 kararlarıyla iyice ortaya çıkan bir düşmanlık besliyor. Başbakan, 'millet, hükümeti seçmişse, yargıya ne oluyor, millet hükümeti beğenmezse, 4 sene sonra yerinden indirir' diyecek kadar yargı gücüne karşıt bir noktaya gelmiştir.
Bu nedenle anayasa değişikliğinin temel çıkış noktası yargıdaki değişikliktir.
Diğer maddeler, bazı değişiklikler getiriyor olsa da kritik maddeler değildir.
Bazı maddeler, varolanın tekrarıdır. Başka bazıları ise normal bir meclis oturumunda, uzlaşımla geçirilebilecek maddelerdir.
Peki, AKP, yargıyla ilgili maddeleri değiştirirken ne yapıyor, nasıl bir yöntem izliyor? Yargıya ilişkin varolan maddelerin hangisinin anti demokratik yapısını demokratik hale getiriyor? Tek yaptığı, varolan sayıyı artırmaktır. (Niye, yetersiz mi? AYM için hayır, ama HSYK için belki.) Böylece kurul üye sayılarını artırarak varolan yapının dağıtılması amaçlanıyor.
AYM için bu sayı artışı yapılırken, kurulun oluşumu, bırakın demokratikleşmeyi, tam tersine anti demokrat hale geliyor.
AYM'de cumhurbaşkanının ve hükümetin atayacağı kişilerin çoğunluğu oluşturmasını temin ediyor ve bunu öyle yapıyor ki, kurul oluştuğunda, üyelerinin çoğunluğu meslekten yargıç bile olmayabiliyor. Oysa şu an kurulda, seçimle gelen ve meslekten yargıçların çoğunluğu oluşturduğu bir yapı var.
AKP'nin anayasa değişikliğini yaparken, çıkış noktası, anayasayı demokratikleştirmek değil, yargının yapısını bozmaktır.
Yargının yapısını, atamaları kendi yapacak şekilde değiştiriyor ve bunu demokratikleşme yapıyorum diye lanse ediyor.
Bunun bir demokratikleşme olmadığını, referandum paketinin ve sürecinin bir dayatma olduğunu, yargı dışındaki maddelerin referanduma konu olmayacak maddeler olduğunu, ülkede samimi bir demokratikleşme için ilk elden kurtarılacak maddeler dururken, AKP'nin dikta eğilimini tatmin edecek konulara girdiğini göremeyecek ve evet oyu verecek kadar salak değilim. AKP'li zaten değilim ki, 'bizim parti ne eylerse iyi eyler' diyeyim.