- Kategori
- Sağlık
Rehabilitasyon ekibi (IV)

Ekip olmak işte böyle bir şey...
Sağlıkta Bütüncül Bakış Açısı - 4
Biyolojik, psikolojik ve sosyolojik yönleriyle bir bütün olan insan, tüm canlılar arasındaki en karmaşık sistemlere sahip canlıdır. Bu nedenle insanla ilgili bir sorun tüm yönleriyle ele alınmalı ve çözüme ulaştırılmaya çalışılmalıdır.
Sağlık alanında da insana bakış açısı bu şekilde olmalıdır. Herhangi bir soruna yönelik çözümler bir ekip çalışması içersinde ve uyumlu şekilde planlanmalıdır. Bu ekip elemanları hastanın her ihtiyacını karşılamaya yönelik uzmanlardan oluşur.
- Hekim: Beyin ve sinir sistemi hastalıkları uzmanı (nörolog), beyin ve sinir cerrahları (nöroşirürjiyen), ortopedist, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, (fiziyatrist), plastik cerrahi uzmanı, böbrek ve idrar yolu hastalıkları uzmanı (ürolog), psikyatrist vb.
- Fizyoterapist: Hastanın fiziksel yönden yeterliliğini kazanması, ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılığı en aza indirgemek ya da hastayı tamamen bağımsızlaştırmak için gereken fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayan ve uygulayan sağlık personelidir.
- İş ve uğraşı terapisti: Sosyal veya fiziksel yeteneklerde oluşan bozukları iyileştirmek, mevcut yetenekleri geliştirmek, ortaya çıkartmak, kişinin bu yeteneklerini günlük hayatında kullanabilmesini öğretmek için amaca yönelik hareketleri planlayan ve uygulayan sağlık personelidir. Türkiye’de bu meslek mensupları, bu alanda yüksek lisans eğitimi almış fizyoterapistlerdir.
- Rehabilitasyon hemşiresi: Maksimum fiziksel ve mental sağlığın devamı için temel hemşirelik hizmetlerini yapar, idrar yolu iltihaplanması, bası yarası gibi önlenebilir ikincil durumların kontrolünü ve önlenmesine yönelik bakım hizmetlerini yürütür. Hastaya cilt bakımı ve kendine bakımı öğretir. İdrar kesesini sonda ile temizler ve idrar kaçırmada bakım ve eğitim pratiği yaptırır. Hastanın toplumla ilişkisini sağlar.
- Ortez ve protez teknisyen/teknikeri: Bazı uzuv veya organların kaybı durumunda, bunların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek olan protezlerin(yapay organ veya uzuv) ya da herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan ortezlerin (yardımcı cihazların) yapımında çalışan kişidir.
- Psikolog: Psikoloji bilimine ve mesleğine ait olan bilgi ve anlayışı, işlevsel yetersizliği veya kronik hastalığı olan bireylere uygulayarak, fiziksel, zihinsel, sosyal ve kişisel işleyişini en üst düzeye çıkarması yönünde onlara yardımcı olur.
- Sosyal hizmet uzmanları: Hastaların sosyal işlevselliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yaparlar. Hastanın karar verme özgürlüğünü kendi yararına kullanması açısından bilinçlenmesine aracılık ederler ve hastanın yaşadığı çevrenin değişen sosyo-ekonomik koşullarına ve değerlerine uyum sağlayarak toplumda verimli hale gelmesi için gerekli olan değişmenin yaratılmasını amaçlarlar.
- Diyetisyen: Hastanın şikâyetine ya da eşlik eden şeker, tansiyon, kalp, böbrek gibi problemler varsa hastaya uygun beslenme programı hazırlar. Ayrıca tedavinin etkinliği için hastanın kilo kontrolünü sağlar, sağlıklı beslenme konusunda hastayı bilgilendirir.
- Konuşma terapisti: Dil ve konuşma problemleri ile ilgili tedavi planını çizer ve uygular.
- Meslek eğitimcileri: Hastanın eski mesleğine dönebilmesi için gereken uygulamaları yapar, eğer özürlülük durumu hastanın eski mesleğini yapmasına engel oluyorsa, hastanın yeterliliği düzeyinde yeni bir meslek kazandırmaya yönelik eğitimler verir.
- Aile: Rehabilitasyonun hayat boyu devamını sağlar.
Kaynaklar:
Türeyen C., Uygulamalı Fizik tedavi ve Rehabilitasyon” Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı. İzmir, 1998
http://www.rehabilitasyon.com/
http://www.sosyalhizmetuzmani.org/
http://v.vatandershanesi.net/Sayfa_Modul.asp?nedir=sayfa&id=40