Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '16

 
Kategori
Sağlık
 

Ritim bozukluğu tedavisinde bir ilk

Ritim bozukluğu tedavisinde bir ilk
 

Ülkemizde atriyal fibrilasyon hastalarında hem ablasyon hem de sol kulakçıkta pıhtının en sık oluştuğu kör odacığa (apendiks) tıkaç konulması işlemleri konularında tecrübeli kalp merkezi olan Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nden Kardiyoloji Anabilim Dalı Girişimsel ve Elektrofizyoloji Laboratuvarları Sorumlusu Prof. Dr. Kudret Aytemir ve ekibi bir ilke imza attı. 
 
Toplumda en sık gözlenen ritim bozukluğu olarak adlandırılan “atriyal fibrilasyon” hastalarında günümüzde ilaç tedavisi ve girişimsel tedavi olmak üzere 2 farklı yöntem bulunduğunu belirten Prof. Dr. Aytemir, “İlaç tedavisinin amacı, bu hastalıkta kalp kulakçığında artmış olan pıhtılaşmaya eğilim ve en çok korkulan komplikasyonu olan felç riskinden korumak (kan sulandırıcı ilaçlar ile) ve hastaların kalp çarpıntısı azaltmak (ritim düzenleyici ilaçlar ile). Ancak bazı hastalar ritim düzenleyici ilaç tedavisine rağmen şikayetlerinin devam etmesi nedeniyle ablasyon tedavisi olarak adlandırılan girişimsel işlemlere yönlendiriliyor” dedi. 
 
Prof. Dr. Aytemir, ablasyon tedavisinde en sık yapılan uygulama hakkında şunları söyledi: “Kalbin sol kulakçığına akciğerden gelen temiz kanı taşıyan toplardamarların ağzına ısı (radyofrekans yöntemi) ya da soğuk (balon ile dondurma) enerjisi uygulanmasıdır. Bazı hastalarda bu toplardamarlar dışında başka bölgelere de ablasyon uygulaması gerekebilmektedir. Diğer yandan bu ritim bozukluğunda felç geçirme riski yüksek olan hastalar mutlak surette kan sulandırıcı ilaç kullanmalıdır. Ancak bazı hastalarda kan sulandırıcı kullanırken kanama komplikasyonları sık gözlenebilmektedir ve bu nedenle ilacın kullanımı zorlaşmaktadır. Bu durumda kalbin sol kulakçığında pıhtının en sık oluştuğu kör odacığa (apendiks) tıkaç konularak bu bölge kapatılmakta ve pıhtı oluşumu çok yüksek oranda engellenmektedir ve hastaların aspirin dışında kan sulandırıcı ilaç kullanma ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.”
 
Hacettepe Kardiyoloji İlke imza Attı
Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı, dünyada da oldukça nadir yapılan bir tedaviyi ilk kez uygulama başarısını gösterdi. 
 
Prof. Dr. Kudret Aytemir, yapılan işlem hakkında şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 3 senedir atriyal fibrilasyon olarak adlandırılan ritim bozukluğu bulunan ve çeşitli kan sulandırıcı ilaçlarla göz içine kanama atakları olan 74 yaşındaki bir kadın hastaya ritim bozukluğunun düzeltilmesi için sol kulakçığa bağlanan toplardamarlara ve sol kulakçığa bağlanan kör odacığa (apendiks) balon ile dondurma uygulaması yapıldı. Ablasyon işlemini takiben de sol kulakçıkta pıhtının en sık oluştuğu kör odacığa (apendiks) tıkaç konulması işlemi aynı seansta uygulandı. Bu hasta teknik açıdan dondurularak yapılan üç uygulamanın da uygulandığı ülkemizdeki ve dünyadaki ilk hasta oldu.”
 
Atriyal fibrilasyon olarak adlandırılan ritim bozukluğunun toplumdaki sıklığının yüksek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aytemir, “Bu hastaların önemli bir kısmının girişimsel tedavilere ihtiyaç duyması nedeniyle ilk kez yapılan bu uygulamanın önümüzdeki zaman diliminde özellikle bu konuda tecrübe sahibi merkezlerde giderek daha sık uygulanır hale gelmesini bekliyoruz” diye konuştu. 
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..