Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sagalassos Antik kentinde Antoninler Çeşmesinin Açılışını Bakan Günay Yaptı

Sagalassos Antik kentinde Antoninler Çeşmesinin Açılışını Bakan Günay Yaptı
 

Burdur Valisi Tapsız ve Bakan Günay...


Pisidya’nın seramik merkezi, Burdur’un tarihsel değerlerinin başta geleni Sagalassos Antik kentinde 13 yıldır restorasyonu sürdürülen tarihsel bir anıt niteliğinde Antoninler Çeşmesi nihayet suyuna kavuştu ve dün (28 Ağustos 20120 günü) Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve kalabalık bir yerli yabancı topluluk tarafından açılışı törenle yapıldı.

İmparatorların Gözdesi

Sagalassos, Tarihsel Günlerinden Birini Yaşadı

SAGALASSOS

Tarihi İsa’dan Önce 6 bin yıllarına kadar dayanan, ancak tarihte ilk kez adı, İÖ 333’lerde Büyük İskender’in bölgeye saldırmasıyla gündeme gelen Pisidya’nın önemli kentlerinden biri olan ve Batı Toroslar’ın sarp yamaçlarına sırtını vermiş olarak Tekne Tepe geçidinin sağladığı güvenliğe yaslanmış Sagalassos tarihsel süreç içinde tarihsel günlerinden birini yaşadı bugün (28 Ağustos 2010 günü)

Burdur valiliğinin ve Aygaz’ın mali destekleriyle İsviçreli bilim ekibinin yoğun çalışmaları sonucu iyileştirilmesi tamamlanan kentin en önemli bölümü olan Antoninler Çeşmesi’nin açılışı gerçekleştirildi bugün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından.

18 asır sonra suyuna tekrar kavuşan, MÖ 166’larda şiddetli bir depremle parçalandığı bilinen Antoninler Çeşmesi, Sagalassos Antik Kenti'nde düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Belçika Ankara Büyükelçisi Pol De Witte, Belçika Leuven Üniversitesi Onursal Rektörü Prof. Dr. Marc Vervenne, Belçika Limburg Eyalet Parlamentosu Vekili Gilbert Van Baelen, Belçika Limburg Eyaleti Kültür Müdürü Carmen Willems ve AYGAZ Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu’nun da katıldığı törenle açılışı gerçekleştirildi.

Bu Topraklar İnsanı Bir Günde Binlerce Yıl Geriye Götürür

Törende bir konuşma yapan Bakan Günay, bu topraklardan tarih fışkırdığını ve kendisini çok etkilediğini belirterek çok özel ve tarihsel bir gün yaşadıklarını ifade etti. “3 yıllık görev sürem içinde çok özel anlar yaşadım ve Sagalassos beni çok etkiliyor.” Diyen Bakan Günay, “bu topraklarda bir günde binlerce yıl geriye gelebilirsiniz. Burası medeniyet kokuyor. Bugün bu topraklarda ne varsa, kimden kalmış, hangi dönemden kalmış, ayrım yapmaksızın hepsini korumaya ve hepsini insanlığın emaneti ve ortak malı olarak geleceğe taşımaya çalışıyoruz.” Şeklinde konuştu. Bakan Günay, 2005’te UNESCO'ya 6 dosya götürdüklerini belirterek bu dosyalardan birinin de Sagalassos dosyası olduğunu belirtti. Ve şunu ekledi: “Bana dediler ki UNESCO bir yılda ancak iki yılda aday listesine kabul eder, UNESCO şu anda 5 dosyamızı aldı, Sagalassos'un UNESCO'nun dünya listesine katıldığını göreceğiz"

Bakan Günay ayrıca konuşmasının sonunda, Burdur Müzesi'nde bulunan Iyonisos'un replikalarının Sagalassos'a taşınması için çalışma başlatacağını, Bakanlığının bu konuda da katkı sunacağını sözlerine ekledi.

Ömrümün Sonuna Kadar Sagalassos’tayım

Leuven Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sagalassos Hafriyatı Başkanı Mark Waelken yaptığı kısa ve duygulu konuşmasında, 1994 yılında Sagalassos'a geldiğini, yaptığı yüzey araştırması ve incelemesinde toprak yüzeyinde gördüğü tarihi eser parçalarının kendisini çok etkilediğini, ömrünün sonuna kadar Sagalassos'ta kalmak istediğini belirtti.

Antoninler İyileştirilmesi 13 Yılda 4 Etapta Tamamlandı

Antoninler Çeşmesi hakkında bilgi veren İyileştirme Uzmanı Semih Ercan, iyileştirme faaliyetlerinin dört aşamalı olmak üzere tam 13 yıl sürdüğünü belirtti. Ercan, "Antoninler çeşmesinin büyük hasara uğramasına rağmen yeniden ayağa kaldırıldı”ğını, “Antalya Tabiat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından kabul edilerek çalışma başlatılan restorasyonunun 13 yılda ve 4 etapta yapıldı”ğını belirterek “Restorasyonda ilk olarak kırık parçalar bütünleştirildi ve 400 adet bloğa dönüştürüldü. Bloklar yerde ve yapıda yerleştirildikten sonra esas yerleri bulundu ve eksik parçaları gün yüzüne çıktı. Taş bloklar tamamlanarak yapıtın tamamı ayağa kaldırıldı ve 2 yıllık program sonucunda farklı renklerde bloklar bulunarak taşı taşla tamamlama tekniği kullanıldı. Yapıdaki eksik kısımların tamamlanmasıyla yapının tamamı ayağa kaldırıldı ve 3500 parça tamamlandı. Yapıyı depreme karşı güçlendirme çalışmaları yapıldı. Anıtsal çeşmenin antik fonksiyonu yeniden kazandırıldı" şeklinde konuştu.

14 Asır Sonra Yeniden Bir Değer Yaratmanın Onuru

“2005 yılından beri 'Kayıp Şehir Sagalassos Projesi' çerçevesinde Antoninler Çeşmesi'nin sponsorluğunu yaparak 14 asır sonra yeniden bir değeri oluşturmaktan onur duyuyoruz.” Diye söze başlayan Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, "Şu heybetli manzarayı görüp heyecanlanmamak kolay değil, Aygaz olarak bu değerlerimize destek vermeye çok önem veriyoruz. Antoninler Çeşmesi'ne 6 yıldır destek veriyoruz ve Antoninler'in yeniden hayat bulmasını amaçladık. Aygaz olarak bu çeşmenin suyundan içen herkesin Anadolu topraklarına saygı duyacaklarını umuyoruz" dedi.

Burdur Alacasını ve Sipsi'yi Unutmak, Halılardaki Deseni, Türkülerdeki Hasreti Unutmak Kültürü Unutmak Demektir.

Burdur Valisi Süleyman Tapsız da, "Burdur bugün medeniyetlerin kavşağında bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu mermerlerini Burdur'a emanet etmiştir. Burdur'da kültürlerin değişimi rahatlıklar gözlenebilmektedir. 21. yy kentlerin yüzyılı olacaktır. Burdur'da Burdur Alacasını ve Sipsi'yi unutmak, halılardaki deseni, türkülerdeki hasreti unutmak kültürü unutmak demektir. Sagalassos'un zamanla dünyanın en iyi antik kenti olacağına olan inancımız bu açılıştan sonra pekişmiştir" diye konuştu.

Açılış töreninin sonunda, katılımcılara Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı klasik müzik konseri dinletildi.

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..