Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sağlık Kaynağı Turunçgiller

Doğayı incelediğimizde, pek çok hastalığa şifa olabilecek kaynaklar bulabiliriz. Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle hem taze olarak hem de meyve suyu olarak tüketilen turunçgiller, doğal sağlık kaynaklarıdır.

Turunçgiller, namıdiğer narenciye ürünleri, ülkemizin Akdeniz ve Ege bölgelerinde yüksek miktarlarda üretimi yapılmaktadır. Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihracatı da yapılmaktadır.

Kullanıldığı Yerler: Citrus cinsi meyve ağacı türlerini içine alan bitki çeşitleri:

* Turunç * Bergamot * Limon * Greyfurt * Mandalina * Portakal

Bu bitkilerin meyvelerinden gıda olarak faydalanıldığı gibi meyve kabuklarından, yapraklarından ve çiçeklerinden kozmetik ve parfümeride, koku ve tat vermekte kullanılan uçucu yağlar da elde edilir.

Portakal & Çeşitleri: Reçeli yapılan portakal, pasta ve tatlı yapımında da kullanılır.

· Washington: Çekirdeksiz ve iri bir portakal.

· Yafa: Kolay soyulabilen, tadı güzel ve sulu bir portakal türü.

· Valencia: Kış mevsiminin sonuna doğru raflarda yerini alır.

. Finike: Fenike ve yöresinde yetiştirilen sulu ve kokulu bir tür portakal.

    Bol miktarda A, B1, B2, C vitamini (50 mg/100 gr) ve P vitaminleri kaynağıdır. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum da içerir. Lifler, organik asitler ve fruktoz açısından da zengindir. Soğuk algınlığında koruyucu rol oynar. Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Sinirleri rahatlatır, uykusuzluğu giderir; kanı temizler, kalbi korur; hazmı kolaylaştırır; cilde iyi gelir…

Mandalina & Çeşitleri:

· Satsuma: Çekirdeksiz, ilk olgunlaşan mandalina türü

· Nova: Çekirdekli ve meyvesi iridir.

· Fremont: Çekirdekli ve sert kabuklu

· Minnola: Hafif ekşidir.

    A, B, C ve E vitaminleri içerir. Hazmı kolaylaştırır; cilde iyi gelir…

Limon & Çeşitleri:

· Enterdonat: Erken mahsul veren bir limon türü ve ülkemizde bolca üretimi yapılır.

· Meyer: İnce kabuklu ve suyu boldur.

· Lamas: En kaliteli limon çeşidi.

· Kütdiken: Üstün kalitede bir limon türü, yatak limonu da denir.

    A, C, E vitaminleri ve güçlü antioksidanlar ihtiva eder. Karaciğeri temizler, kilo vermeye yardımcı olur; vücut direncini arttırır, tazelik ve canlılık verir. Kandaki şeker miktarını dengeler; iltihap önleyicidir. Diş etlerini kuvvetlendirir; sindirim sistemine faydalıdır, hazmı kolaylaştırır, mide bulantısını giderir. Limonlu ılık su, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Limonu sadece suyunu sıkarak değil, aynı zamanda kabuğunun altındaki beyaz kısımları ile yiyerek de faydalanabiliriz.

Greyfurt & Çeşitleri: Namıdiğer "altıntop" olarak da bilinir.

· Rubyred: En çok üretilen, suyu bol bir tür.

· Starruby: En koyu renkli çeşidi.

· Rio Red: Kabuğu renkli

· White Marsh: İnce kabuklu bir greyfurt türü.

    Yüksek oranda C vitamini içerir. Sabah kahvaltısında içilen bir bardak greyfurt suyu, günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Soğuk algınlığına karşı koruyucudur ve diyabete iyi gelir. Tansiyonu dengeler. Diş eti kanamalarını iyileştirir. Yağlı yemeklerden sonra içilen taze greyfurt suyu, yediklerinizin ağırlığını giderir. Kilo vermeye yardımcı olur.

Afiyet olsun,
Şenol Elbay

 

  • Not; Bu yazı tamamen kişisel düşünce paylaşımı olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz
  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.
 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..