- Kategori
- Beslenme / Diyet
Sağlık Kaynağı Turunçgiller
Doğayı incelediğimizde, pek çok hastalığa şifa olabilecek kaynaklar bulabiliriz. Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle hem taze olarak hem de meyve suyu olarak tüketilen turunçgiller, doğal sağlık kaynaklarıdır.
Turunçgiller, namıdiğer narenciye ürünleri, ülkemizin Akdeniz ve Ege bölgelerinde yüksek miktarlarda üretimi yapılmaktadır. Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihracatı da yapılmaktadır.
Kullanıldığı Yerler: Citrus cinsi meyve ağacı türlerini içine alan bitki çeşitleri:
* Turunç * Bergamot * Limon * Greyfurt * Mandalina * Portakal
Bu bitkilerin meyvelerinden gıda olarak faydalanıldığı gibi meyve kabuklarından, yapraklarından ve çiçeklerinden kozmetik ve parfümeride, koku ve tat vermekte kullanılan uçucu yağlar da elde edilir.
Portakal & Çeşitleri: Reçeli yapılan portakal, pasta ve tatlı yapımında da kullanılır.
· Washington: Çekirdeksiz ve iri bir portakal.
· Yafa: Kolay soyulabilen, tadı güzel ve sulu bir portakal türü.
· Valencia: Kış mevsiminin sonuna doğru raflarda yerini alır.
. Finike: Fenike ve yöresinde yetiştirilen sulu ve kokulu bir tür portakal.
Mandalina & Çeşitleri:
· Satsuma: Çekirdeksiz, ilk olgunlaşan mandalina türü
· Nova: Çekirdekli ve meyvesi iridir.
· Fremont: Çekirdekli ve sert kabuklu
· Minnola: Hafif ekşidir.
Limon & Çeşitleri:
· Enterdonat: Erken mahsul veren bir limon türü ve ülkemizde bolca üretimi yapılır.
· Meyer: İnce kabuklu ve suyu boldur.
· Lamas: En kaliteli limon çeşidi.
· Kütdiken: Üstün kalitede bir limon türü, yatak limonu da denir.
Greyfurt & Çeşitleri: Namıdiğer "altıntop" olarak da bilinir.
· Rubyred: En çok üretilen, suyu bol bir tür.
· Starruby: En koyu renkli çeşidi.
· Rio Red: Kabuğu renkli
· White Marsh: İnce kabuklu bir greyfurt türü.
Afiyet olsun,
Şenol Elbay
- Not; Bu yazı tamamen kişisel düşünce paylaşımı olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz
- Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.