Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '16

 
Kategori
Söyleşi
 

Sanat dünyası ve bir söyleşi...

Sanat dünyası ve bir söyleşi...
 

22.03.2016

Bazı insanlar vardır yıllar onları eskitmez. Bazı insanlar vardır sevgi ışığını gözlerinden yüreğinize akıtır ve adam gibi adamdır. Güzel işlere yüreğini katarak yapar. Beraber yaptığımız sunumlarda ki uyumu ve ustalığı her zaman takdire şayandır. Kendisini yetiştirmiş, doğuştan kadife sesli Radyo ve Televizyon program yapımcısı aynı zamanda Uluslararası Sanat, Medya, İş Dünyası Derneği başkanı Hakan Yılmaz’la keyifli bir söyleşi yaptık.

Herkesin bir yaşam hikâyesi vardır. Kimine göre ilginç, kimine göre macera dolu, kimine göre mücadeleci… Sizin hikâyenizde neler var?

Elbette her insanın olduğu gibi bizlerinde mücadele dolu bir hayatımız geçti, mücadele aslında insanoğlunun doğum-ölüm çizgisinin her lahzasında yer alan bir süreçtir. Daha ziyade macera değil ama mücadeleyi ifade edecek olursak önce okul sonra iş yaşantısına yer vermek daha doğru olacaktır. Edebiyata okul yıllarımda önce bir heves ile başladım. Ardından hep söylediğim bir gerçek var oda şiir bence bütün vakitlerde edebiyatın mihenk taşı olmuştur. Şiiri tercih ettim ve şiirle yaşadım keşfin ardından aslında şiirlerde vuslatın faslına ermek isterim mahşere dek, bunun yanı sıra turizm sektöründe, kalite sektöründe uzun yıllar çalıştım. Şiir hep vardı iş hayatım ile şiiri hep aynı çizgide sürdürme mücadelesi verdim, her fırsatta şiirin bendeki öneminden dolayı yolculuğum bugünlere dek süregeldi.

Geçmişe doğru yolculuk yaparsak, şiirle gerçek anlamda ne zaman tanıştınız?

1988 Yılında şiirle ilk şiirimi yazarak tanıştım, desem doğru olur aslına bakacak olursak önce şairleri ve şiirleri sevdim ve şiir yazabileceğimi düşünerek başladım uzun ve meşakkatli bu yolculuğa.

İlk şiirimin adı ‘Sonbahar’ hayat ilişkisinden yola çıkarak sonbahar oldu artık insanı ve doğayı birleştirip hayata dem vuran mısralarım vardı, ardından yazmaya devam ettim hiç usanmadan yazdım yazdım yazdım.

Radyo programcılığı nasıl başladı? Bununla ilgili olarak anlatmak istediğiniz ilginç deneyimler var mı?

Radyoculuk yaşantım 1990’lı yıllarda Türkiye'de ilk özel radyoların başlattığı tarihe dayalıdır. 1992 Yılında Dünya Radyo adlı radyoda ilk başlangıcı yaptım. Yaklaşık 1 yıl çalıştıktan sonra Demet evlerden yayın yapan bir radyoda “Radyo ANGORA” radyosunda programlar yaptım. Çok kısa bir süre mega site adlı bir radyoda çalıştım ardından. Daha sonra bir TV kanalında özel bir şiir programı yaptım, ardından TRT Ankara Kent Radyosunda çalıştım ilk kurulduğu dönemde sonralarda biraz ara verdim işlerim dolayısı ile ve günlerden bir gün Radyo Karadeniz'de Genel Yayın Yönetmenliği yaptım.

Daha sonra radyo tarz değişikliği ile bir türkü radyosu oldu Radyo MOZAİK yine genel yayın yönetmenliğini yaptım. Radyolarda çok anılarım var ama unutamadığım hüzünlü bir anım şu; TRT Ankara Kent Radyosunda TRT Sazlarından bir keman sanatçımızın vefat ettiği haberi benim yayını kapattığım bir dakikada kumanda masasından bana iletildi. Artık yayını kapatıp dinleyenlerimizle vedalaşmama rağmen bu haberi dinleyenlerimizle paylaşırken hem ağladım hem de son dakika haberi olarak verdim bu iş benim mesleki yaşantımda unutamadığım buruk bir hatıramdır.

Hani “ben aşk adamıyım/kadınıyım” derler. Siz ise; “ben şiir adamıyım” diyorsunuz bu nasıl oluyor?

İşte şiir aslında içinde aşkı en iyi ifade eden duygulardır, şiir içerinde arı duru duygularımızın yoğunluğunun okuyucularına ya da dinleyicilerine ulaştığında o duygu ifade edebilme özelliğidir. Şiirin bir kısmını değil tamamını eğer hayatınıza şiar edindiyseniz o vakit bilin ki şiir adamı oluyor yaşamınızın tamamına yer ediyorsunuz.

Herkes şiir okuyabilir mi sizce? Var mı bunun püf noktaları?

Kesinlikle her işte olduğu gibi şiir okuma konusu son derece önemli bir alandır. Eğer şiir yorumlamak üzere bireyler yapmak istiyorsanız bunun ciddi bir iş olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu ciddiyet sizi araştırmacı ve daha iyisini nasıl yapabileceğiniz konusunda tetikliyor. Öncelikle şiir tarzınızı bilmelisin ve size uygun şiirlerle yola başlamalısınız. İmla kuralları, vurgu, tonlama hususu son derece önem arz ederken, birde duygunuzu karşıya yansıtabilmek adına şiiri defalarca okuyup, yaşıyorsa şairinden dinleyip, yaşamıyorsa araştırıp şiiri çok iyi anlamalıyız. Aslında bu konularla alakalı konuşulacak çok söz olmasına rağmen şimdilik böyle bilgilendirmiş olalım değerli okurlarımızı…

Peki, Hakan Yılmaz neler yapıyor iş ve organizasyonlar anlamında? Şimdi birde  'Uluslararası Sanat, Medya, İş Dünyası Derneği' (USTAD) kuruldu. Bu derneğin başkanı olarak bize kısaca dernek hakkında bilgi verir misiniz? Derneğin amaçları neler? Projeleriniz ve etkinliklerinizle ilgili olarak neler söylemek istersiniz?

Yıllarca ülkemizde çok önemli sunumlara, organizasyonlara imza attık bunun yanı sıra, sosyal çevremiz ve yıllara dayalı dostluklarımızı bir çatı altında toplayalım istedik. Ustad Uluslararası Sanat Medya ve İş Dünyası derneğini kurduk. 2016 ve 2017 yıllarında hedeflerimiz Uluslararası olması sebebi ile yurtdışında ve yurt içinde yapacağımız projelerimize yabancı menşeli sanatçıları, medyayı, iş dünyasını dâhil etmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız bütün organizasyonlarımızın ülkemizde ve dünyada çok ses getireceği kanısındayız. Cemal SAFİ üstadımız aynı zamanda Ustad adlı derneğimizin onursal başkanıdır. Yakın bir ilgi gördük tüm sanatçılarımızdan desteklerini aldık, hızla büyüyecek bir dernek faaliyetlerimize devam edeceğiz 

İnandığınız felsefi bir görüş yada yaşam modeli var mı?

Öncelikle kaderci bir yapım var. Kazaya kadere şüphesiz inanıyorum. Dolayısı ile benim yaşamımda her ne olursa olsun Mevla'nın takdiri ile olduğuna inanırım. Yaşamımda her şeyden önce ahde vefayı bilmeye gayret ediyorum. Sağlıklı yaşama gayesi içerisinde kin duygularından uzak sadece topluma faydalı sosyal projelerle güzel işlere imza atmak gayretinde olmak benim yaşama biçimim oldu.

Güzel etki ve tepkiler aldığınız bir albüm hazırladınız? Bu süreç nasıl geçti?

Bundan sonraki hedefleriniz, projeleriniz neler acaba?

Laleli- Aksaray adlı bir albüm yaptık değerli yapımcı Özkan TURGAY beyefendi ile yaklaşık bir yıl çalışma sonucu ortaya çıktı. Çok güzel dönüşler oldu. Bu günlerde iki albüm çalışmamız daha var bir tasavvuf albümü ve yine aşk şiirleri ile farklı bir yapım olacağı inancındayım. İlk albümümden sonra iki klip yaptık güzel bir ilgi gördük, yepyeni kliplerle ve albümlerin yanı sıra Ustad adlı derneğimizle ödül, sosyal proje ve organizasyonlarla daha geniş kitlelere ulaşmayı hedeflemekteyiz. 

Bizde yüreğini ortaya koyan canla başla sanat için bir şeyler yapmaya çalışan sanatçı ve aynı zamanda yeni dernek başkanımıza çalışmalarında ve yaşam çizgisinde başarılar diliyoruz.

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..