Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '11

 
Kategori
Sinema
 

Şaramsar griden şirimser maviye !

Şaramsar griden şirimser maviye !
 

En sevmediğim mevsim yazdır. Çünkü mavidir. Mavi de beni üzendir. Bütün yaz şiir yazamamam da bundandır. Hazanla birlikte ilham da gülümsemeye başlar. Jon, gri ve ben özlemle bekleriz ekimi.

Arkadaşlarım nedense maviye değil griye kızmıştır hep. Ama bu kızgınlığı en şirin biçimde geçenlerde Sibel ifade etti !

Şu gri bulutlara bir tekme savursam. Hain gri bulutlar, görürsünüz siz!

İlk kez düşünmeye başladım. Mavinin her tonu mu elem demekti. Ee, bunu anlamak için de harika bir fırsat vardı:)

*****
Son aylarda animasyon filmlere, sevgili Tülin'in yakışıklı kanka'mla gittikleri filmleri bizlerle paylaşması üzerine dadandım. Tadını da aldım. Ne kadar haklılarmış. Yoğun gündemden uzaklaşıp acayip eğleniyorum. Koltuk komşularım da bir başka sevimli oluyor, kakara kikiri gülüşüyoruz. Ama ben patlamış mısır yemiyorum:( Rio ve Bay Popper’in Penguenleri'nden sonra bugün de mavinin en güzeline, Şirinler'e gittim:)

Film şu anlatımla başlıyor:

Bir varmış bir yokmuş. Hiç üzüntünün olmadığı bir yer varmış. Orada mavi hissetmek çok güzel bir şeymiş. Bu yerde, ormanın derinliklerinde ufak mavi yaratıklar yaşarmış. Birçok insan böyle bir yerin gerçek olmadığını, sadece kitaplarda ya da çocukların hayalinde olduğunu sanırmış.

Ne güzel değil mi, tam benlik ve hatta hepimizlik:)

Şirinler, kocaman mantar evlerden oluşan Şirinler Köyü'nde mutluluk içinde yaşamaktadır. Köyde 101 erkek ve tek kız Şirine vardır. Vejetaryen Şirinlerin en sevdikleri meyve Şirin Mersini'dir. Her şeyi şirin kelimesiyle ifade ederler. Kişiliklerine göre isim almaktadırlar. Şirin Baba'nın her yeni ay vakti yaptığı sihirli iksirde kullanılmak üzere bir bitki kökü toplanması gerekmektedir ve o kökler de kötü büyücü Gargamel'in şatosuna yakın topraklarda bulunmaktadır. Sakar Şirin, Şirin Baba'yı dinlemez ve tek başına kök toplamaya gider. Ormanda Sakar'ı gören Gargamel ve kötü kedi Azman da onu takip ederler ve yıllardır aradıkları Şirinler Köyü'nü bulurlar. O kargaşada mantar evler yıkılır, Şirinler çil yavrusu gibi dağılır. Gargamel ve Azman'dan kaçarken; yön tabelasını yanlış okuyan Sakar Şirin'i takip eden Şirin Baba, Şirine, Cesur Şirin, Akıllı Şirin ve Gözlüklü Şirin yasak yöne giderler ve girilmemesi gereken bir mağaraya girerler. Gargamel ve Azman da peşlerinden mağaraya gelir. Ya Gargamel'in eline düşeceklerdir ya da suların içinde açılan büyülü mavi girdaba kendilerini bırakacaklardır. Girdabı seçerler ve kendi sihirli dünyalarından bizimkine, New York Central Park’ta geçiş yaparlar. İlk tepkileri, "hangi şirindeyiz biz?" olur! Tabii ki girdaba önce Azman'ı atan Gargamel de peşlerinden gelir. Binalar ve insanlar onlar için çok şaşırtıcıdır. New York'un, Şirinler Köyü'nün arka tarafı olduğunu sanmaktadırlar!

Bay Winslow, Anjelou Kozmetik şirketinin pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirilmiştir. Ve patroniçesi Odile yeni reklam kampanyası için ondan çok şey beklemektedir. Başaramazsa kovulacaktır! Şirket Central Park'ta bir davet vermektedir. Şirinler de binaya yönelir. Ne var ki, Sakar Şirin, Azman'dan kaçarken Bay Winslow'un evine götüreceği bir kutunun içine saklanır. Diğer Şirinler de Sakar'ı kaybetmemek için taksinin üzerine atlarlar.

Şirinler film boyunca bir yandan Gargamel ve Azman'dan kaçarken bir yandan da mavi ay gecesi açılacak kapıdan nasıl geri döneceklerini düşünmektedirler. Efendi Winslow ve Grace Winslow onları çok sevmiştir ve geri dönebilmeleri için yardım etmektedirler.

Şirinlerin Bay ve hamile Bayan Winslow'la evde tanışma şekilleri, oyuncakçı mağazasında çocukların onları oyuncak sanıp kasaya götürmeleri ve kasiyerin de fiyatını okutamayınca "sistem tanımıyor." demesi, Şirine ile çok iyi arkadaş olan Bayan Winslow'un dört parmaklı Şirine'ye çak bi beşlik demesi, kırdığı potu anlayınca da çak bi dörtlük demesi filmin en neşeli sahnelerindendi.

Gerisini anlatmayayım ki filmi zevkle izleyin; ama bilin bakalım Bay ve Bayan Winslow doğan çocuklarına ne ad veriyorlar? Mavi :)

Bu arada, Şirinceden birkaç örnek de vereyim size:)

Şirimser: İyimser
Şaramsar: Karamsar
Yok Şirin'in nalı: Yok devenin nalı
Şirinlemek: Gitmek, yapmak (eylem)
Şirinti: Kuruntu
Şirin Mersini: Yaban Mersini

Şirin Baba'nın demesine göre mavinin 613 değişik tonu varmış ve ben Şirin Mavisi'ne bayıldım:)

Aile kavramının ve yaşamda iş birliğinin önemini vurgulayan bu masmavi filmde sizlere bol gülücüklü şirinlemeler.

 

http://blog.milliyet.com.tr/rio-dayim-patron--/Blog/?BlogNo=302411

 
Toplam blog
: 462
: 1159
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..