Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

07 Haziran '09

 
Kategori
Şarap
 

Şarap Hakkında Bilinmeyen Detaylar

Şarap Hakkında Bilinmeyen Detaylar
 


Bir günde ne kadar şarap içilebilir?.. Şaraba rengini veren nedir?.. Açılan bir şarabın dayanma süresi nedir?.. Kadeh neden önemlidir?.. İşte şarap dünyasıyla ilgili bazı ilginç bilgiler...


Seçilen kadehin önemi...

Kadeh, bilinçli bir "şarap tadımında" görünüm, koku, tat ve yapı üzerine mümkün olan en iyi duyumları alabilmek adına son derece önemlidir. Tadımda öncelik, şarap keyfinin en önemli bölümü olan ve şarap hakkında bir çok bilgi içeren kokunundur. Kadehin kalitesi ve biçimi, şarabın görünümünde ve bilhassa da alınabilecek kokuda önemli rol üstlenir. Şarabın aroması ve buke miktarının ne kadarının bir kadehten koklanabileceği 4 ana faktöre bağlıdır...

1) Kadehin biçimine...

2) Şarap konduktan sonra sallandığında oluşan şarap bulaşmış iç yüzeye...

3) Aroma maddelerinin sirkülasyon yapabildiği, şarap yüzeyi ile kadeh ağzı arasındaki iç bölgeye...

4) Kadeh ağzı büyüklüğünün, gövdesine oranına.


Şaraba rengini veren nedir?..

Üzümlerin çoğu, kabukları hariç beyazdır. Kabuk, üzümü ezmeden evvel çıkarılabilirse, renksiz bir şıra ve haliyle de beyaz bir şarap elde edilir. Şaraba kırmızı rengini vermek için, şırayı renk maddeleri içeren, üzüm kabuklarıyla bekletmek gerekir. Bu işleme de "cibre mayalanması" adı verilir. Cabernet Sauvignon ve Zinfandel gibi kırmızı üzümlerden, ancak, kabuklar mayalanma işlemi esnasında, belirli bir süre şırada bırakılırsa, kırmızı şarap elde edilebilir. Lâkin bu bekletme süresi, şarabı yapan kişiye bağlıdır. Bu sürenin uzunluğuna göre şarap, beyaz, roze ya da kırmızı olur.


Bir günde ne kadar şarap içilebilir?..

Fazla miktarda alkol alarak iç organlara zarar vermeden, şarabın sağlığa olumlu etkilerinden yararlanabilmek için günde ne kadar şarap içilebilir?..

İşte bu soruya çok değişik cevaplar verilmektedir. Kandaki alkol miktarına etki eden çok değişik faktörler vardır. Danimarka'da yapılan çalışmalarda günde 3-5 kadeh şarabın uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Şarabı, sağlığa olumlu bir etki yapması için uygun miktarda ve düzenli olarak tüketmek gerekir. Uzun aralıklarla, fazla miktarlarda içilen şarap sağlığa yarar değil, zarar getirir. Alkol seviyesi yüksek, sek şaraplar yemeklerde tercih edilirken; biraz tatlı, hafif şaraplar sohbetler için bire birdir.


Açılmış olan bir şarap ne kadar süre muhafaza edilebilir?..

Açıldıktan sonra bitirilemeyen ve daha sonra içmek üzere saklanmak istenen şarabın şişesinin ağzı, kesinlikle iyi bir şekilde kapatılmalı ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, birçok değerli aroma maddesini de yanına alarak havaya karışır, yâni uçar. Bunun neticesinde şarabın bukesi ve tadı, tazeliğini kaybeder. Havadaki oksijen, oksidasyona, yâni şarabın oksitlenmesine yol açar ve şarap yaşlı bir karakter alır, yaşlanır...

Oksitlenen şarap, sherry'yi çağrıştırır ve bu olumsuz bir özellik olarak kabul edilir. Oksidasyonun hızı, şişedeki hava miktarına bağlıdır. Açılmış ve en uygun içme zamanı geçen şaraplar her geçen dakika kalitelerinden kaybettikleri için bu şarapları bir an evvel içip bitirmek, en iyi ve en keyifli seçenektir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..