Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '12

 
Kategori
Arkeoloji
 

Sardes'te yeni düzenlemeler var

Sardes'te yeni düzenlemeler var
 

Sardes antik kenti dünyanın uygarlığa açılan kapısı. Daha önce Sardes antik kentinde gezip gördüklerimi yazmış ve Bakanlık yetkililerinin konuya duyarlılığını kamuoyu ile paylaşmış idim.

 Manisa İline bağlı Salihli ilçesinde yer alan Sart bölgesi yeni düzenlemeleri  Bakanlık yetkililerinden gelen yazı ile öğrenmiş ve sevinmiş bulunmaktayım.

Yazıda İzmir Rölöve ve Anıtlar Kurulu’nun Sardes’te yaptığı inceleme sonucunda;   Mozaiklerin üzerinde bulunan toprak örtüsünün kaldırılmasının mümkün olmadığı, ancak, Sinagog içinde yer alan mozaiklerin kapalı mekan için yapıldığı, yerinden kalkan bölümlerin eksik parçalarının yerinin betonla kapatıldığı, üzerinde dolaşılmasının mozaiklere zarar vermeyeceği, gelecekte binanın üstü örtü ile kapatılarak kapalı mekan haline getirilmesinin planlandığı, ayrıca, bedensel engellilerin ören yerinde bağımsız olarak hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla yürüyüş parkurunun yeniden düzenlenmesinin yanında, yola kum serilerek ahşap kaplama yapılması ile ilgili çalışmaların Kazı Başkanlığı’nca gerçekleştirileceği öğrenilmiştir.

Sardes’e gösterilen ilgi ve çalışma, tarihimize verilen önem  dünyaya  gösterdiğimiz uygarlık anlayışıdır.

Yalnızca Sardes değil tüm tarihi antik kentlerimizin gelen binlerce turiste ışık olması açısından aynı önemin ve duyarlılığının gösterilmesi sadece ilgili Bakanlığımız ile değil gerek ilgili demokratik sivil kuruluşlarının, gerekse her Türk vatandaşının görevi ve bilinci,  sorumluluğu olmalıdır.

Sayısız antik kente sahip  ülkemiz zenginliğinin bilincine varmalı,  tarihimize sahip çıktıkça geleceğe ve insanlığa yol göstermiş , uygarlığa ve gelişmişliğe yol açacağız.

Tarihe ve antik kentlere şöyle bir bakın ne kadar güzel  kurulmuşlar. Ki o tarihi dönem sizi büyüler. Uygarlık fışkıran bu topraklar ve yerleşmeler sizi adeta o dönemin yaşam izlerine götürür.

Truva’ya bakın. Kaç kat yerleşme ile karşılaşırsınız, talan edilmiş.Assos’a  bakın denizden ve karadan tam hakim olan yere kurulmuştur. Afrodisias’ın görkemine uzanın. Tiyatrolarına, o dönemin ışığına yol alın. Stratonikeia’ya gelin açık hava müzesini,  uygarlığı izleyin…

Sayısız uygarlıklar sizi içine çekecektir. Yeter ki görün ve duyun, ilgilenin gezinirken lütfen sessiz olun ince adımlarınızla sizi bekleyen o tarih içinde yaşam algısı ile karşılaşacağınızı unutmayın...

Sardes’e gösterilen ilgi dünyaya gösterilmiş bir ilgidir.  Bu güzel haber için Bakanlık yetkililerine, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkililerine,  Kültür ve Turizm  Bakanımız Ertuğrul Günay’a teşekkürlerimizi  bir görev sayıyoruz ve kamuoyu ile paylaşıyorum.

 

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..