- Kategori
- Deneme
Savaş ve çocuk

‘’Sözsüz , yazısız , toplumsuz ve hepsinden kötüsü süre giden korku ve zora bağlı ölüm tehlikesi ve insan yaşamı yalnız , yoksul, kaba, kötü ve kısa’’ Thomas HOBBES(1651)
Bundan yaklaşık 350 yıl önce söylemiş bu sözü HOBBES. Ama bu kadar zaman geçmesine rağmen, günümüzde de çocuklar ölüm tehlikesi içerisinde, yalnız, yoksul, çok kötü yaşam şartları içinde bulunmaktadırlar.
Savaşın bir mantığın yok. Savaşın mantığını yetişkinler algılayamazken çocukların algılaması ne kadar zor. Filistin’de babası tutuklanıp götürülen bir çocuğa belki de bir daha hiç göremeyeceğini anlatma imkanı var mı ? Gözü önünde her gün öldürülen insanlarla karşılaşmak da, ölüm sıradan bir olay haline gelmektedir. Filistinli çocuk her sabah yarı aç yarı tok evinden çıkıp mermilerden kaçmak için her gün daha iyi saklanacak bir yer aramak zorunda kalmaktadır . Onun diğer çocuklar gibi oyuncak silahları, topları, tüfekleri yok. Olsa da zaten beğenmez . Zaten her gün gerçekleri ile iç içe. Gerçeklerinin nasıl olduğunu biliyor nasıl sesler çıkarttığını, nasıl yakıp yıktığını görebiliyor .
Etrafı duvarlarla çevrili, dünyadan kopuk bir halde yaşamaktalar . Yaşıtlarına göre çok farklı kuralları olan bir dünyada kendi değer yargılarını oluşturmaktadırlar. Burada ki çocuklar her gün açlıkla , şiddetle, ölüme karşı koymaya çalışarak her türlü istismara açık bir şekilde yaşamaktalar. Savaşın dehşetini bu kadar canlı yaşayan bir çocuk nasıl bir çocuk olarak kalabilir ki ? Çevresinde yaşanan şiddet olaylarının onda nasıl bir iz bırakacağı bilinebilir mi ? ileride savaş bittiğinde yaşasa bile savaşta ölmese de yaşadıklarının onda açacağı yaraların derinliğini kim bilebilir ki? O hiçbir zaman bizim anladığımız anlamda bir çocuk olmayacak .
Oradaki çocuklarda refah toplumlarında yaşayan çocukların sahip oldukları şeylere sahip olmadıkça bu dünyanın barış içinde yaşamasına imkan yoktur. Barış duygusu çocuklukta gelişen bir duygudur. Çocukluğunda şiddeti yaşayan birinde ileride barış duygusunun gelişmesine imkan yoktur. Yaşadığı şiddetin izlerini sürekli taşıyacak ve içinde bulunduğu topluma da yansıtacaktır.
Tüm dünya savaşın olumsuzluklarından çocukları korumak için bir şeyler yapmalı. Dünyanın bir yerinde bir çocuk zor durumdaysa, çevresinde ki kötülükle mücadele edecek güçte değilse, o çocuğu korumak tüm dünyanın sorumluluğundadır. Gün gelecek o savaşın çocukları refah ve mutluluk içindeki dünyaları karartacaktır. Bunu durdurmak bizim elimizde orada yaşayan çocukların sessiz feryatlarını işitmek, bu konuda bir şeyler yapmak elimizde ….