Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Şehre Veda

Şehre Veda
 

Her insan doğduğu şehirde sevdikleri ile yaşamak, iyi ve kötü günleri onlar ile paylaşmak ister. Geçmişi bulabileceği, anılarını yaşayabileceği ve geleceğini kurabileceği bir şehir onun en büyük hayalidir. Çünkü insan doğası gereği yalnızlıktan uzak sosyal bir ortam içinde bulunmak ve zamanı sevdiği mekânlarda, sevdikleri ile dolu dolu geçirmek ister. Ama hayat şartları onu topraklarından ve sevdiklerinden koparır. Yaşananlar onu istemese de uzak diyarlara atar.

İnsanın yaşadığı topraklara vedası bazen bir iş, bazen de ailevi sebeplerden kaynaklanır. Tabii en kötüsü ve kimsenin istemediği savaş şartları ve ülkenin bölünmesidir. Bunun adı kimi zaman isteğe bağlı bir göç, kimi zaman zorunlu göç olan sürgündür. Her ikisi de insanların yüreğinde uzun hayat yolculuğunda onarılması zor yaralar açar. Bu yaralarda çok zor geçer.

İnsanlık tarihi göçen ya da göç etmek zorunda bırakılan insanlar ile ilgili birçok acıklı hikâyeyle doludur. Parçalanmış aileler, geride kalan yakınlar ve dostlar, o topraklarda bırakılmış anılar ve sonsuzluğa uğurlanan yakınlar. Onlar sizi rüyalarınızda bile yalnız bırakmaz, hiç aklınızdan çıkmaz yaşadıklarınız. Bir ömür boyu onlarla dolu hayallerle yaşarsınız. Geçmişi hatırladığınızda hüzün kaplar yüzünüzü, buğulanır gözleriniz. Hele geçen zaman içinde yaşanan sorunlar nedeniyle o toprakların ve insanların ziyaret edilememesi resmin en acı tarafıdır. İşte bazı insanlar bunu da yarlar, yüreklerinde geçmişe özlem, topraklara hasret ile yaşama veda ederler.

Gurbet gerçeği ile memleketlerinden uzaklarda büyüyen ikinci nesil insanlarda, bu duygular bir ölçüde değişime uğrar. Göç edilen yeni memleketler öz memleket gibi benimsenir. Kurulan dostluklar bazen akrabalık bağlarından bile güçlü oluşur. Paylaşılan iyi ve kötü günler insanları daha da yaklaştırır. Bir daha ayrılmak zor gelir bu insanlardan ve memleketten. Ama hayatın gerçekleri sizi yine de buna zorlar. Sanayi toplumuna geçiş ile daha da büyüyen ve yayılan şehir yaşamı günümüzde kırsaldan kırsala olan göçü şehirden şehre çevirmiştir artık.

Kırsal ile bağları büyük ölçüde kopan insanlar geleceklerini artık şehirlerde aramak durumundadır. Bir şehirde iş ve aş fırsatı bulamaz ise daha iyi şartların var olduğu şehirlere göçmek zorundadır. Kendince yüreğindeki göç acılarını gelişen ulaşım ve haberleşme araçları ile kapatmak mecburiyetindedir. Gerek kendi gerekse ailesi için yaşadığı şehrin veremediği imkânları diğer bir şehirde aramak ihtiyacını duymaktadır. Attığı her adımın bir bedeli olduğunu bile bile şehrine veda etmektedir.

Şehre veda zordur. Ama karşılaşılan sorunlar nedeniyle kimi zaman başka bir çıkış yoluda yoktur. Yeni mekânlar ve yeni insanlar bekler sizi. Her ne kadar yeni şehirlere ve insanlara uyum kolay olmasa da zaman içinde zorlukları aşmak, alışmak zorunda kalırsınız.  Veda edilen şehre özlem duyulsa da bu özlemi eliniz ayağınız sağlam, sağlığınız yerinde ve cebinizde paranız olduğu sürece çeşitli şekillerde aşarsınız. 

Şehre veda zordur. Bir daha geri dönmeme ve bekli de sevdiklerinizi görmeme riski de taşır. Geride bıraktığınız dostlar, yakınlarınız, toprağa verdikleriniz, anılarınızla dolu şehrin sokakları ve mekânları her zaman bir bir gözünüzün önünde canlanacaktır. Yaşadığınız sürece hepsinin özlemi duyulacaktır.

Biz insanlar için sıkıntılarımızı çözmek için başka yolumuz kalmamışsa, şehre veda mecburi olacaktır.  Bu veda her ne kadar zorda olsa daha önce yaşayanlar gibi zamanla yeni şehre ve çevreye alışılacaktır. Dilerim ki şehrinize veda etmek zorunda kalmayın, göçün acısını yüreğinizde duymayın. Her zaman şehrinizde ailenizle ve sevdiklerinizle mutlu ve sağlıklı yaşayın. 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..