- Kategori
- Doğal Hayat
Sepet sepet kızılcık

Kızılcık ağacını ve meyvesini bilmeyen yoktur. İneboluda bunun halak arasında adı kiren olarak bilinir. Mayhoş tadı vardır ama bekletilip iyice kızardığında tatlıdır.Biz bunun tarhanasını marmelatını ve reçelini yaparız. Kızılcığın doğal hali bozulmadan ve tatlandırılmadan yenildiğinde şekeri düşürdüğüde bilinir.
İnebolu'dan Ankara' ya gelirken 2001 yılında 3kg kızılcık aldım. Bu kızılcıklar gelene kadar iyice hamlaşmışlardı. Düşündüm reçel için almıştım ama reçele ezik olacaklardı. Tuzladım ve ununu katarak yoğurdum. Evimiz site içindeydi bahçesi yemyeşil , çimen ve karar verdim balkona değilde bahçeye ben bunu sereyim diye. Tabi nereden serdim olay ozaman başladı. örtünün üzerine serdim çardakta oturan 2 kız vardı onalara söyledim ben eve gidip geliyorum birazcık bakında kedi gelmesin diye ve gittim. Ellerimi yıkadım ve balkondan baktığımda bütün komşular bizim meşhur kiren tarhanasının başına üşüşmüşler.Herkes eline almaya koklamaya başlamış. Bende biraz fazla titizim dayanamadım ellemeyin bile demeden aşağıya indim. Hepsinin arkası bana dönük olduğu için görmediler. Dedikodu başlamıştı. Biri diyor buna kırmızı şeker boyası katmış öbürü onaylıyor evet o gıda boyası. Öteki diyor, yok o salçayı çok katmış.Arkadaki diyor o salça rengi deği, domates hiç değil.Bende ufaktan öksürdüm ve yanlarına yaklaşınca herkes sustu kimsede çıt ses yok. Bende allahım ağlayayımmı güleyimmi nasıl izah edeyim diye düşündüm .Kızılcığı bilirmisiniz diye sordum. Ses yok tabi. Kiren bilirmisiniz dedim yine kimsede ses yok. Evde bir tabağa ayırdığım kızılcık geldi aklıma onu alıp geldim. Bakın bu onun tarhanası ne boya var ne bir kattı nede salça.Bu bizim her derda deva dediğimiz kızılcık tarhanamız diyince bu kezde herkes bir parça koparttıp tadına bakmaya başladı.Ama Amasyalılar bizim kireni biliyor . Onlarda da adı zoğalmış. Fakat tarhanasını bilmiyorlar , yapılışını ben öğrettim.
Herkes bu gelin beyaz tarhanaya boya katmış hemde şeker boyası desede bu çorbayı yapamadıkları ve içemedikleri için bize imrenirler sanırım. İçine haşlanmış barbunya fasulye katıpta, hele üzerinede kuru soğan ve tereyağıyla sosunu yapınca deymeyin çorba içme keyfine.