Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '10

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

SERDIKA CENTER ACILIYOR

SERDIKA CENTER ACILIYOR
 

Yol boyunca SERDIKA CENTER



Balkanların en büyük alışveriş merkezi 16 Mart günü açılıyor.
En önemli özelliği bu AVM yi Türkiye’den bir müteahhit firmanın yapmış olması. AB üyesi bir ülkede ilk defa bu çapta bir inşaatı Türkiye’den gelen inşaatçılar yapıp bitirmiş olacak. Haber değeri taşıyan bir olgu bu...
Ortadoğu ve Rusya’da yapılan inşaat işlerinin elbette haddi hesabı yok, ama Avrupa’da bu bir ilk...!

195 000 m2 lik inşaat alanına sahip yapı, inşaat sektörünün son teknolojileriyle donatılmış durumda... Dükkanların dekorasyonları da göz önüne alınırsa, adeta bir yapı fuarı niteliğine büründü burası. Böylece bir çeşit tüketim mabedi olan AVM lerden biri daha hizmete giriyor.

Sofya şehri için önemli ‘’landmark’’lardan biri olacak bu iş yeri inşaatı 1,5 yıllık süreçte bitirildi. Taahhüdü gerçekleştiren firma, İstanbullu Kayı İnşaat, bir süre önce de Litvanya-Vilnius’da benzer bir işi tamamlamış, açılışa Türkiye’den hükümet üyesi düzeyinde katılım olmuştu.

AVM ye ismini veren ‘’Serdika’’ Sofya’nın eski isimlerinden imiş.

Mimari renk ilhamını kentin simge yapısı Alexandr Nevski Katedrali’nden almış: Su yeşili ve altın sarısı renkler high-tech binaya ilginc bir karakter kazandırdı.

Kentin trafiği hızlı akan ana caddelerinden biri üzerine kurulan alışveriş merkezi, yaya trafiğini de canlandıracağa benziyor.

200 ü aşkın dükkanın Sofyalıları buraya cezbedeceği kesin. Dükkanların dışında 84 de ofis birimi bulunan bina tam bir iş merkezi olacak. Eksiği sanatsal mekanları... AVM ler için olmazsa olmaz Sinema salonları yok burada.

Küreselleşmenin en bariz temsilcisi olan Alışveriş Merkezleri ben ve benim zihniyetimde olanlara pek hitap etmezken; inşai gelişmeleri taşıyan, bu sektör elemanlarına iş ve ekmek kapısı yaratan olgular olduğu inkar edilemez.

Hedef kitlesini "tüketime dayalı görüntü" peşindeki genç insanların oluşturduğu bu ticaret alanları ana şemaları bakımından artık hemen hemen aynılaşmış durumda. Elbette içlerinde yer alan markalar da hep aynı. İstanbul, Moskova ya da Sofya’da girdiğinizde hep aynı ürünleri tipleşmiş olarak bulabileceğiniz, gariplik ve yabancılık çekmeyeceğiniz mekanlar.

Sofya’ya da hayırlı olsun!

Fotograflar:

Mehlika Seyda

Bulent Varli

Beyhan Turker

 
Toplam blog
: 93
: 1712
Kayıt tarihi
: 12.12.06
 
 

Ununu elemiş, eleğini henüz asmamış bir ''Mimar''ım. Hep özel sektörde çalıştım. Yoğun çalışma yılla..