Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '08

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Sevgi üstüne düşünceler...

Sevgi üstüne düşünceler...
 

www.toplumdusmani.net/modules/wfsection/viewa...


Yazar José Ortega y Gasset 'a göre ("Ortega y Gasset, Nietzsche'den sonra belki de en büyük Avrupalı yazardır." -Albert Camus-) sevgi incelemesini yalnızca erkeklerle kadınların birbirleri için geliştirdikleri duygulara indirgemek, konuyu daraltmak olur; kaldı ki Dante, “Dünyayı döndüren, güneşi ışılda­tan ve hepsini yerinde tutan tek bir kuv­vet vardır o da aşktır!” diye aşkı yüceltirken ve insan bedeninden çı­kartırken güneşle öteki gezegenleri sevginin yönettiğine inanıyordu.

Bu astronomik boyutlara çıkmadan, sevgi olgusunu kendi içinde taşıdığı çeşitli yönlerden ele alalım. Bizler erkek olarak kadını, kadın olarak da erkeği sevmekle kalmayız; sanatı ve bilimi de severiz; anne çocuğunu sever; dindar kişi Tanrıyı sever.

Sevgi nesnelerinin sonsuz çeşitliliği ve birbirinden uzaklığı, sevgiyi oluşturan belli özellik ve nitelikleri düşünürken uyanık olmaya götürmelidir bizi; bunlar sevginin kendisinden değil de, sevilebilecek değişik nesnelerden gelen özellikler ve nitelikler olabilir.

Öncelikle güzel bir özelliği etkin olan tüm canlı ve cansız varlıklar da sevilir. Bir çiçeği çok güzel bir kokusundan veya çok güzel bir renginden veya yaprağından dolayı da sevebiliriz.

Ama, bir erkeğin kadına olan sevgisi her zaman farklıdır, daha etkilidir.İşte, bu sevgide ulaşmama da aşk olur. Şimdi ki gençlere bakıyoruz hemen ''Ben aşık oldum'' diyorlar. Niye, kime, nasıl ve de ne zaman aşık oldun? Bildiklerini sanmıyorum. Sonra bakıyorsun ki bir ay sonra geliyorlar, '' ben başka birisine aşık oldum'' diyorlar.

Bir arkadaşım geçen gün '' bu gençliğin çoğu POP-TOP genci, bunların içinde okuyan, yazan, düşünüpte tartışabilen o kadar az ki'', diyordu. Sevmek için sevgi üstüne okuyup, düşündün mü?

Sevmek sabır işidir, sevmek kavuşamayacağını bile bile ondan başkasını düşünememektedir. Sevmek sevdiğin yanında yokken yemek yemeyi bile unutmaktır. Ona kavuşamama olasılığını düşünmekten uykuyu yitirmektir.

Veya da bir kitaptan aldığım aşağıda ki paragrafta ki gibi;’’ Eğer çok zengin olmak istiyorsanız bütün işinizi bırakıp nehir yatakların­da altın aramaya çıkın, eğer umudu yakalamak istiyorsanız, dört duvarın arasına kapatın kendinizi ve bir çatlak arayın güneşi yeniden görebilmek için, ne kadar ürkütücü olsa da... Eğer tanrıyı bulmak istiyorsanız, yüksek bir yere çıkıp dua edin ne kadar uzun sürse de, eğer her şeyinizden kurtulup özgür olmak istiyorsanız, en bulutsuz günde yağmur olmayı deneyin, eğer ulaşılmaz olmak istiyorsanız, yıldızla­ra ulaşmayı deneyin ne kadar imkan­sız olsa da, eğer ölümle yaşam arasın­da durmak ve birinden birine sürük­lenmek istiyorsanız hekim olmalısınız eğer sürekli mutlu olmak istiyorsanız, sürekli çocuk kalmalısınız, ama siz aç gözlüyseniz ve bunların hepsini tek bir seferde ve en kısa yoldan elde etmek istiyorsanız AŞIK olmalısınız!

Çünkü hiçbir kelime aşkın insana verdiğini anlatmaya yetmez ve hiçbir kelime ki kullanan kim olursa olsun; aşkı, bir kızın masmavi gözlerine dalıp gidildi­ğinde duyulan sonsuzluğa ait olmanın tarifsiz huzuru kadar iyi anlatamaz!!! ‘’

Yani, kısacası sevmek, sevdiğin için sevgin için acı çekebilmektir.

Herkesin bu kadar sevebilecek bir sevgili bulması dileğiyle...


Mehmet SALİH

 
Toplam blog
: 55
: 921
Kayıt tarihi
: 08.07.06
 
 

40 Yaşından Sonra Evet, ben yıllarca okudum, okudum. Ne bulursam, elime ne geçerse. Kırkından sonra..