Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '07

 
Kategori
Futbol
 

Seyirciler olmasa futbol daha iyi idare edilir (!..)

Seyirciler olmasa futbol daha iyi idare edilir (!..)
 

Haftalık olarak Ermenice ve Türkçe yayınlanan Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19. Ocak. 2007’de Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan gazetenin çıkışında kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin silahla saldırısına uğradı. Dink, başından ve boynundan aldığı 3 kurşunla olay yerinde yaşamını yitirdi. Daha sonra yakalanan katil zanlısının Trabzon’lu olması, Trabzon’da daha önce yaşanan Rahip Andrea Santaro cinayeti ve F tipi cezaevlerini protesto mitingine katılanlara Trabzon’lular tarafından gösterilen tepki nedeniyle, Trabzon şehrinde yaşananlar tekrar gündeme geldi. Gazeteci Hrant Dink’in cenaze töreninde ‘Hepimiz Ermeniyiz’ yazan pankartlara tepki, Türkiye’mizin yıllardır yaşadığı terör nedeniyle, Diyarbakır ilimizin siyasi bir konjoktürde adının anılması, 26-28. Ocak. 2007 tarihlerinde Türkiye Liglerinin değişik kategorilerinde oynanan futbol maçlarına da yansıyınca, sap ile saman karıştı. Doğru tepki diye yapılan eylemler, amacından saptı, yanlış yerlere gitti. Doğru ile yanlış karıştı. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlamak zorlaştı. Hiç kimse derdini anlatamadı. Cahillik ve provakasyon kol kola yürümeye başladı. İlgisiz konular ve eylemlerle tepkiler dile getirilmeye başladı. Fırsat, bu fırsattır mantığı hemen devreye girdi. Üstünlük kurmanın ve aşağılamanın en basit yolu seçildi. Futbol maçlarında ‘Hepimiz Türküz, Kahrolsun PKK’ sloganları atılmaya başladı.

28. Ocak. 2007 günü yapılacak olan Adana Demirspor – Alanyaspor Lig B yükselme grubu maçına ‘Hepimiz Hrant Dink’iz, Hepimiz Ermeniyiz’ pankartı ile sahaya çıkma isteğine, Futbol Federasyonu; spor müsabakalarında kullanılacak içerik taşımaması gerekçesiyle izin vermedi. Karşıyaka – Diyarbakırspor maçında, ‘PKK dışarı’ sloganları atılınca koltuklar havada uçuştu, büyük bir arbede yaşandı, yaralananlar oldu. Tahrik ve aşağılamanın rengi değişti, sloganlar ve tezahüratlar; hiç de ilgisi olmayan yerlere taşındı.

Spordan sorumlu Bakan Sayın Mehmet Ali Şahin de, Malatyaspor-Elazığspor maçı öncesinde atılan ‘Ermeni Malatya’ sloganı için uyarıda bulundu: ‘Sloganlar ve pankartlar devam ederse, maçları ya seyircisiz oynatırız ya da ligleri askıya alırız’ dedi.

Ne kolay değil mi?

Hani Osmanlı’nın çöküş döneminin meşhur Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) ‘Şu okullar olmasa maarif işlerini ne güzel idare ederdik’ sözlerini anımsattı bize.

 
Toplam blog
: 135
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi. Spor Sosyolojisi, Popüler Kültü..